"Za Sebou" skupiny Pilot je ukázkový singl na klíč

10.07.2019 15:34 - Matěj Kostruh | foto: facebook interpreta

Jestliže pražská popová formace Pilot s písněmi "Éterická" a "SÁM" klepala na pomyslnou bránu českého mainstreamového éteru, s novou skladbou "Za Sebou" už dveře do rádií nejspíš rozrazí dokořán. Nabrala nové členy, nový dech i směr a začíná být jasné, že po úspěchu přímo prahne. V tomto případě s sebou tvůrčí tendence kapely nese ale i jedno velké negativum - z jejího aktuálního počinu je cítit křiklavý kalkul.

Na nahrávce totiž muzikanti i producent Ondřej Žatkuliak vše podřizují imperativu okamžité stravitelnosti výsledku a používají k tomu snad kompletní škálu všemožných klišé, šablon a otřepaných postupů. V jistém smyslu se tak nakonec jedná o jakýsi singl na klíč, standardizovaný svou výrobní metodou. Hlavně nic neriskovat.

A i když celek zachraňuje hřejivý klip, který vyniká pěknou kamerou, samotný song je bohužel dosti planou a fádní ochutnávkou chystaného debutového alba. Chybí mu atraktivní argument a především jakýkoliv náznak nápaditosti či originality. Ano, Pilot s kusy jako "Za Sebou" bezpečně uspějí. Bezpochyby je to směr, který si vybrali, sledují ho, a je to tak naprosto v pořádku; skupina může být na řemeslně perfektně odvedenou práci náležitě pyšná. My však stále věříme, že by to mohlo jít i jinak.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY