Xindl X zve s "Alenkou" do říše za displejem

02.04.2019 15:34 - David Böhm | foto: Tomáš Nosil

Xindl X představuje k albu "Sexy Exity" již pátý videoklip. Volba tentokrát padla na jeho otvírák, baladu "Alenka". V ní se písničkář zamýšlí nad pocitem osamělosti ve světě sociálních sítí. Skladba začíná melancholickou pianovou melodií, zejména v refrénu se ale obohatí například o kytaru a překvapí nenásilnou chytlavostí. Svým tématem připomíná singl "Dřevo", hudebně se ale jedná o dva protipóly, jak potvrzuje samotný zpěvák. "Zatímco 'Dřevo' je z desky píseň nejveselejší, 'Alenka' naopak tou nejsmutnější. Je to pro mne píseň o pocitu osamělosti ve virtuálním světe, kde máte všechny na dosah, ale kde nikdo není skutečný," upřesňuje.

Na doprovodném klipu se podílel režisér a výtvarník Ondřej Pfeiffer. Zvolil přímočařejší přístup, který skladbě sluší. Pozorujeme v něm lidi, kteří v různých momentech raději koukají do telefonů, než aby se například bavili s přáteli či pracovali. V displejích také můžeme několikrát vidět zpívajícího interpreta. Ten se mimochodem nechal slyšet, že tento song má z loňské nahrávky nejradši. Na posledním turné jej dokonce hrál akusticky, pouze za pianem a bez mikrofonu.

Pokud jste měli na "Sexy Exitech" ještě nějakého oblíbence a doufali jste ve video, zřejmě se nedočkáte. Ondřej Ládek totiž nahrává nový materiál. "Mám napsáno osm nových skladeb, z nichž bych během jara chtěl tři nejlepší natočit a opatřit klipy," slibuje. Novinky by se měly objevit na chystaném best of albu po boku dvaadvaceti těch nejzásadnějších kousků, které za svou kariéru Xindl vytvořil.

Zpěvák bude letos k vidění na mnoha festivalech a svůj repertoár na nich chce obměňovat - vytvořil tři setlisty, které bude střídat. Fanoušky také zve na podzimní koncert ve Foru Karlín, nazvaný "Narozeninová oslava XL". Ačkoliv je do 28. listopadu ještě daleko, přípravy už naplno probíhají. "Světla a scénu ještě ladíme, ale už mám sestavený program písní, které budeme hrát, a taky máme potvrzené, že jako hosté s námi vystoupí skupiny Slza a Jananas, zpěváci Sebastian a Petr Lüftner a zpěvačky Mirka Miškechová a Sabina Křováková," láká na tříhodinovou nálož muziky.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY