Systémové nadprůměrní i v koši

17.02.2003 05:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Hvězdy současného rockového nebe, američtí System Of A Down, přichystali svým fanouškům předkrm před hlavním chodem - album poskládané ze staršího nevydaného materiálu "Steal This Album". Jinými slovy, co by jinde špička byla, S.O.A.D. do koše hází.
7/10

System Of A Down - Steal This Album

Skladby: Chic ‘n‘ Stu, Innervision, Bubbles, Boom!, Nüguns, A.D.D., Mr. Jack, I-E-A-I-A-I-O, 36, Pictures, Highway Song, Fuck The Systém, Ego Brain, Thetawaves, Roulette, Streamline
Celkový čas: 42:33
Vydavatel: Sony Music / Bonton
Když vydali před rokem a půl System Of A Down desku "Toxicity", strhla se hotová S.O.A.D.-mánie. Vzduchem létaly fráze nejlepší deska roku, geniální výtvor, spása metalu apod. Ať je pravda na té či na oné straně, album to bylo vynikající a dodnes se ho prodalo přes čtyři miliony kusů. Ačkoli jsou američtí Arméni právem řazeni mezi tzv. politické skupiny, jež věčně kritizují prolezlý bezpáteřní kapitalismus západní civilizace, šance vydělat jeho prostřednictvím snadné peníze se nezříkají. To je asi hlavní důvod, proč vychází "Steal This Album", na němž jsou k nalezení dříve nevydané skladby.

Při práci na "Steal This Album" se sešla osvědčená sestava z předchozího opusu, takže producentskou hůlkou mával Rick Rubin a mixoval Andy Wallace. Dovedete si představit zvučnější jména? Já ani ne... Společně se skupinou připravili šestnáctipísňové CD, které překvapí, stejně jako zklame. Základní problém desky je přehlcení. SOAD jsou nepochybně talentovaní skladatelé a hudebníci, ale ne všechno se jim podaří dovést do zdárného konce, aby z toho vyšla pecka typu "Chop Suey!". Kdyby novinku spolu s věhlasnými producenty zkrouhli o pět šest písniček, bylo by "Steal This Album" pravděpodobně nejlepší "zbytkovou" deskou rockové hudby posledních několika let. Jenže na kdyby se nehraje.

Asi jste už pochopili, že ne vše je na téhle desce ideální. Kupříkladu hned skladby "Bubbles" a "Boom!" (obě na začátku alba) nemohou a ani nechtějí nijak kvalitativně rozšířit tvorbu skupiny. Opakuje se v nich stále totéž nenápadité ostré hecování, prosté jakékoli melodie. Za mnoho nestojí také songy "Innervision", "Ego Brain" nebo "Roulette". Pak tu ovšem je několik písní, nad nimiž zůstane rozum stát - jak je možné, že se nedostaly na řadovou desku? Troufám si říct, že např. "Mr. Jack" a "I-E-A-I-A-I-O" by mohly být obratem ruky zařazeny do zlatého fondu SOAD. Prudké změny tempa, etnické vsuvky, instrumentální hrátky, pestrobarevnost; prostě všechno, co dělá "Systémy" výjimečnými, najdete i ve dvou třetinách písní desky "Steal This Album".

Skupina tuhle desku pojala více jako legraci, než jako regulérní příspěvek do diskografie - celá je vyvedena k obrazu pirátské kopie, postrádá booklet (informace najdete po nalogování na oficiální stránky). Kapela s potenciálem System Of A Down si to pochopitelně může dovolit, osmdesáti procentům konkurenčních rockových souborů se může o takovéhle srandičce jedině zdát. "Steal This Album" určitě není zbytečný kousek, jen občas ukazuje S.O.A.D. v méně tvůrčím rozpoložení. Ukazuje je jako muzikanty, kteří nechrlí perfektní pecky z rukávu na zavolání. Sem tam jim holt vypadne i drobný zmetek...

PS: Že jsem dal sedm bodů i "Toxicity", beru za svou fatální chybu, protože tahle deska by si zasloužila minimálně osmičku. Spíš však devítku.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY