Retro-futurističtí-elektronici Die Alten Maschinen šlapou i na "New Motors" stále dobře

08.04.2019 00:00 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Die Alten Maschinen se pustili do svého svojského robo-popu v době, kdy retro-elektronika ještě nebyla tak cool. Letos se po čtyřech letech vracejí s novým albem, které příznačně pojmenovali "New Motors". Jak šlapou nové motory ve starých strojích v době, která se do elektronického retra zamilovala?
8/10

Die Alten Maschinen - New Motors

Skladby: Bombay Train, Rusty, Out of Nowhere, I Want You Back, Little Wonder, Neon Life, Closer To You, Mind Collector, Ice Machine, I Don't Remeber, Pieces, Face to Face, Bombay Train (Hjortur Remix), Closer To You (Janne Marvannen Mix),Out of Nowhere (Goldfinchs Robot Dream Remix), I Want You Back (Disco Addict Remix)
Vydáno: 1.4.2019
Celkový čas: 64:18
Vydavatel: X Production
Retro je cool. Post-punk, synth-pop a synth-wave si opět proklestily cestu na výsluní a znějí z koncertních pódií i z televizních obrazovek (viz soundtrack k hitu televize Netflix "Stranger Things"). Pánové Moimir Papalescu a Leon Stevenson na raně elektronickém popu osmdesátých let vyrostli, o tom, že by se chtěli vozit na populární vlně se tak dá mluvit jen stěží, byť faktem zůstává, že doba pro vydání elektronického alba právě v tomto duchu je celkem příznivá.

Od posledního počinu "Changes", kde elektroniku barvily i kytary, se Die Alten Maschinen (aktuálně rozšíření o Petra Venkrbce, mimo jiné ze Psích vojáků a Vltavy) zanořili ještě hlouběji do přímočaře tepajícího, strojového zvuku. Rovný beat, jemné, repetitivní melodie, roboticky chladný, často zkreslený pěvecký projev, který je téměř na hraně deklamace. To jsou hlavní složky paliva, na kterém mašina jménem "New Motors" šlape. Jsme někde v době hravého debutu Depeche Mode, v době kapel jako Deutsch Amerikanische Freundschaft. Ostatně, zrovna na zmíněné Depešáky si na některých místech ("I Want You Back", "Neon Life") nelze nevzpomenout jen stěží. Uskupení jde ale ještě hlouběji, až k minimalismu pionýrů Kraftwerk, zároveň na něj ale přidává prvky nové vlny, zejména v jisté textové bizarnosti, kterou přináší americkou newwave scénou protřelý Stevenson.

Die Alten Maschinen jdou na nové kolekci hodně na dřeň. Nepouštějí se do aranžérských či zvukových výstřelků, v podstatě si vystačí s prostým rytmickým minimalismem (všech dvanáct skladeb i čtyři bonusové remixy se vlastně nesou v podobném tempu), na který nabalí příjemně povědomé melodické fráze. Album tepe, nutí k pokyvování hlavou a podupávání nohou do rytmu. Zdánlivá rytmická suchopárnost jde ruku v ruce s hypnotičností. Což ale není nic nového - vzpomeňme blues či techno.

I tady to tak funguje. Papalescu & spol. nechtějí omamovat zvukem a rytmem. Nahrávka si příjemně, lehce plyne, nenudí, baví, ale momentů, z kterých by si posluchač vyloženě pomyslně sednul na zadek, je pomálu. Skladby spíše pomrkávají po hudební minulosti, než aby objevně hledaly nové cesty budoucnosti. Ale to asi účelem tvorby těchto retro-futuristů nebylo. "New Motors" je typickým hravým dílem, které si nemá co dokazovat. Žije si svou vlastní existenci ve vlastním světě, ale s otevřenou náručí přivítá každého, kdo je ochoten nahlédnout.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY