Hudba jako zbraň

17.02.2003 00:01 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Banda militantních Asiatů - řekl by možná omezenec při pohledu na ostrou partičku Asian Dub Foundation a zejména při poslechu jejich nemilosrdné hudby. Všechno má ale svůj smysl a i nová deska "Enemy Of The Enemy" je lahůdkou pro otevřené posluchače.
8/10

Asian Dub Foundation - Enemy Of The Enemy

Skladby: Fortress Europe, Rise To The Challenge, La Haine, 1000 Mirrors, 19 Rebellions, Blowback, 2 Face, Power To The Small Massive, Dhol Rinse, Basta, Cyberabad, Enemy Of The Enemy
Celkový čas: 52:36
Vydavatel: EMI
Na podzim roku 1965 nahráli The Beatles elpíčko "Rubber Soul", jež se mimo jiné zapsalo do dějin populární hudby historicky prvním použitím indického strunného nástroje sitáru v písni "Norwegian Wood". Možná tady nenápadně započalo nevyhnutné okysličování západní hudby vlivy z world music, můžeme-li použít tento obrat. Máme zde ale 21. století, éru vzývané i nenáviděné globalizace a míchání kultur. Díky ní existuje paradoxně i skupina Asian Dub Foundation, která na svém novém albu "Enemy Of The Enemy" bojuje hudbou právě proti globalizaci...

Pokud se vaše hudební rozhledy ve směru křížení elektroniky s Indií nezastavily na jménu Dr. Bombay, neměli by chlapíci z ADF uniknout vaší pozornosti. Jejich nejsilnější zbraní (pozor, je odjištěná!) je vynalézavé mixování žánrů a hudebních postupů - tvrdá elektronika se prolíná s ostrou kytarou (viz hned úvodní "Fortress Europe"), pouliční rap má kadenci samopalu a to vše je podbarveno výbornými samply, sitárem, tabla bubínky a svérázným zpěvem. Tohle je přesně kapela, co nutí k pomyšlení, jaké je to asi naživo. Musí to být opravdu "husté".

V souladu s divokou a nelítostnou hudební složkou jsou radikální texty, neskrývaný protest proti globalizaci, útlaku, vykořisťování. Mírně od základní myšlenkové linie se odchyluje nejsilnější skladba alba, mrazivá "1000 Mirrors" (s hostující Sinead O'Connor), pojednávající o tabuizovaném tématu domácího násilí. Jinak ADF málokdy dopřejí oddechu a perou to do vás ze všech stran - jako ve skladbě "Basta", která má hravý úvod a pak nečekaně vybuchuje.

Asian Dub Foundation uchystali pořádně kořeněný pokrm mnoha chutí. Na webových stránkách kapely se můžete dočíst o hudebních vzorech a oblíbencích členů početné skupiny - je to překvapivě inspirující seznam umělců různých žánrů. ADF čerpají z mnoha zdrojů, mají nápady i zvládnutou technologii, spojují tradiční s moderním. Jejich postoje jsou nekompromisní a mohou být pro někoho nepřijatelné. Ale možná album "Enemy Of The Enemy" vás může aspoň na chvíli přinutit poslouchat a přemýšlet trochu jinak. Je to podnětné a učí to toleranci.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY