Riverisde přivezli do pražské Akropole progresivní rock s metalovým nasazením

07.03.2019 19:42 - Jiří V. Matýsek | foto: Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz

Polští Riverside to neměli jednoduché. Zvláště po smrti kytaristy Piotra Grudzińského stáli na rozcestí. Nakonec se rozhodli pokračovat jako trio. Prvním produktem nové sestavy se stalo loňské album "Wasteland". Dalo také název aktuálnímu turné kapely, jehož letošní část začala ve středu v Paláci Akropolis.

Live: Riverside

místo: Palác Akropolis, Praha
datum: 6. března 2019
support: Lesoir
setlist: Acid Rain, Vale of Tears, Reality Dream I, Lament, Out of Myself, Saturate Me (First part only), Left Out, Guardian Angel, Lost (Why Should I Be Frightened By a Hat?), The Struggle for Survival, Forgotten Land, Loose Heart, Wasteland, The Night Before, 02 Panic Room, River Down Below
Fotogalerie

Do Prahy je to z Polska kousek, pro mnohé polské fanoušky určitě blíže než cesta do některých větších domácích měst. I proto bylo v Akropoli nepřehlédnutelné tvrdé polské jádro. A snad i proto byla atmosféra příjemně domácká, možná až natolik, že frontman Mariusz Duda ve svých promluvách mezi skladbami často sahal k rodnému jazyku. Reakce na každou píseň byly doslova bouřlivé, ze sborových refrénů šel příjemný mráz po zádech.

Riverside, Palác Akropolis, Praha 6.března 2019
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Setlist koncertu stál na aktuální, velmi solidní desce "Wasteland", která zazněla celá. Mezi novinky se rozprostřely kousky z celé kariéry skupiny, a to včetně letitých věcí z debutu "Out of Myself". Set tak nakonec nabobtnal na poctivé dvě hodiny, do kterých se vměstnala šestnáctka položek.

Riverside předvedli soustředěný výkon, který se obešel bez přehnané show. Žádné projekce, jen působivý světelný park a hudba, která se pohybovala od apokalyptických vizí temnoty z "Wasteland" ke vzdušnějším (či naopak ještě tvrdším, metalovějším) věcem ze starších studiovek. Technicky lze kapele vytknout jen máloco - snad jen pěvecky poněkud nejistý úvod večera, naštěstí se ale Duda velmi rychle dostal do formy a bez zádrhelů přecházel mezi hlubokými ("Wasteland") a středními hlasovými polohami ("The Night Before"), v nichž je nejvíce doma.

Riverside, Palác Akropolis, Praha 6.března 2019
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Poláci nepotřebují growl či valivé riffy, aby stvořili moderní progresivní rock, jenž má ale sílu lecjaké metalové kapely. Jistě, v jejich hudbě lze zaslechnout řadu inspirací - od zvukových krajin, které si ledacos půjčují od Pink Floyd, přes promyšleně vystavěné riffy à la dávní Dream Theater až k (samo o sobě dosti inspirované) tvorbě Porcupine Tree a dalších projektů Stevena Wilsona. Nic to nemění na faktu, že aktuální nahrávka (a její živé provedení jakbysmet) ukázala, že Riverside se dovedou vydat vlastní cestou a že vykročili správně. Jsou už jen krůček od toho, aby stanuli po boku svých idolů, mezi progrockovými králi.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY