Jenny z činžáku, ale s miliony dolarů

12.02.2003 05:00 - Zuzana Macháčková | foto: facebook interpreta

Představovat Jennifer Lopez by bylo stejně zbytečné, jako kdybych vám vysvětlovala použití kartáčku na zuby. Zná ji snad každý, ať už jako sex symbol, tanečnici, herečku nebo v poslední řadě zpěvačku. Proč v poslední řadě? Má to více důvodů a jedním z nich je také její nejnovější album "This Is Me...Then".
6/10

Jennifer Lopez - This Is Me...Then

Skladby: Still, Loving You, I'm Glad, The One, Dear Ben, All I Have (feat. LL Cool J), Jenny From The Block (feat. Styles and Jadakiss), Again, You Belong To Me, I've Been Thinkin', Baby I Love You!, bonus track The One (version 2), bonus track I'm Gonna Be Alright (trackmasters remix featuring Nas)
Celkový čas: 50:15
Vydavatel: Sony Music / Bonton
Jennifer Lopez měla těžké dětsví a nenarodila se zrovna v nejbohatší rodině, svou slávu si vydobyla sama svou krásou (kterou už si nezařídila, tou ji obdařila příroda a portorikánský původ...) a tanečním talentem (tanci se věnovala již od osmi let). Není divu, že brzy získala role ve filmech a proslavila se také jako herečka. Jenomže pohledných hereček je v Holywoodu velké množství a slečně Lopez asi přišla tato sláva málo. Před třemi lety se rozhodla pro hudební kariéru a její první písničky byly těmi přechodnými hity, co se jednu dobu hrají v radiích pětkrát denně a za rok po nich už neštěkne ani pes. Nejvíce se zaručeně proslavila svou hitovkou "Let' s Get Loud", to byla ještě doba, kdy její písničky byly ovlivněny latinskoamerickými rytmy. Také měla štěstí, že se narodila do doby, kdy hudba už neznamená tolik co image a vzhled. Její první nahrávky "On The 6" a "J.Lo" byla přijata s úspěchem a z Jennifer se stala celebrita na nejvyšší úrovni. Zní to jako pohádka, ve které se z chudého děvčete stala princezna žijící v přepychové vile...

A jak už to bývá, peníze mění člověka, místo o filmech a muzice se v bulváru začalo psát spíše o aférách a drbech z jejího osobního života. Z části to patří k showbusinessu, ale na druhou stranu si k tomu také sama J.Lo přispěla svými vztahy a rozchody (popřípadě svatbami a rozvody) s populárními osobnostmi. Na svém novém albu se pokouší poodhalit kousek sebe, to už je znát z názvu "This Is Me...Then". A texty jsou opravdu hodně osobní, za zmínku určitě stojí písnička "Dear Ben", kterou věnovala svému současnému příteli, herci Benovi Affleckovi. Dalším příkladem může být písnička, kterou napsala těsně před rozvodem s bývalým manželem Crisem Juddem "I'm Gonna Be Alright". Na albu "This Is Me ...Then" je v remixu a je jednou z těch, kde si Jennifer pozvala rappera, v tomto případě je to Nas. Vybírat další skladby by nemělo cenu, protože o ní a jejím životě jsou téměř všechny. K dobru se jí však musí přiznat, že většinu textů napsala sama a dokonce je uvidíte napsané i jejím vlastním rukopisem v originálním bookletu.

Pokud jde o hudební styl, tady se něco změnilo. Jistě si pamatujete písničky, které sice samy o sobě nebyly nijak zvláštní, ale Jennifer je vždycky dokázala něčím oživit a to především ve videoklipech. Měla svůj specifický zvyk, v každém klipu měla taneční mezihru a působila jako výrazná žena, která se dokáže prosadit sama bez pomoci někoho dalšího. To je první změna, pokud jde o album "This Is Me...Then", tady je mnoho písniček, kde sice Jennifer zpívá refrén a je tou hlavní osobou, ale má kolem sebe jednoho nebo dva rappery, kteří ji v tom musí podporovat. A když píšu o rapperech, nemůžu zapomenout na vliv hip hopu. Její tvorba byla r'n'b a také tak zůstavá, jenom dříve to byly písničky více do popu a tancovalo se na ně i na diskotékách, dnes už jsou více ovlivněny hip hopem.

V poslední době se hip hop stal velice oblíbeným stylem, především v Americe a vůbec je to nejen hudební ale i životní styl a prostě je to cool. Dokážu si docela dobře představit, jak přišla jednoho dne Jennifer na svou gramofirmu a tam jí řekli: "Už dlouho jsi nevydala nic nového, měli bychom s tím něco udělat, aby se na tebe moc nezapomnělo." Po nepříliš úspěšném albu remixů, které dávno všichni znají, to chtělo změnu. Nejspíše takto přišel nápad s albem lehce do hip hopu a Jennifer tady má hrát "holku z ulice". Snad by se měla věnovat dále radši herectví, protože po hudební stránce je to příliš neupřímné. V písničce "Jenny From The Block" zpívá o tom, že je jen obyčejnou holkou (podobně jako zpívala v písničce" I'm Real" z alba "J.Lo"). Těžko tomu můžeme uvěřit po zveřejnění informací o její předmanželské smlouvě, kde požaduje za sebemenší náznak nevěry obrovské peněžní částky. Asi už neplatí "...my love don't cost a thing" (mou lásku nekoupíš).

Možná Jennifer neví, jestli si má užít peníze a slávu za to, co musela prožít v dětství, nebo je to prostě marketingový trik. Jenže tentokrát to nevyšlo. Album "This Is Me...Then" příliš nenadchne příznivce příjemného popíku s r'n'b , který nikoho neurazí - tak by se dala charakterizvat předchozí tvorba Jennifer Lopez. Jedině o písničce "The One" by se dalo říct, že zůstává ve starých a osvědčených kolejích. A na hip hopové nadšence taktéž nemůže zapůsobit, protože na to je J.Lo až příliš slavná celebrita. V Americe se její napůl rapované singly držely v žebříčku na docela dobrých místech, ale tady v Evropě asi nezapůsobí. Jednou větou je to album jen pro zapřísáhlé fanoušky Jennifer Lopez. Zdá se, že doby, kdy dokázala roztancovat celý stadion, jsou již za námi.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY