Sunn O))) v Praze představí nové album "Life Metal"

26.02.2019 17:59 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Nejprogresivnější kapela rocku podle britského deníku Guardian přijíždí po celé dekádě do Prahy. Sunn O))) na evropském turné s podtitulem Let There Be Drone Multiple Gains Stages) vystoupí v triu, ústřední dvojici doplní jejich dlouhodobý spolupracovník Tos Nieuwenhuizen (Moog) a odhalí materiál ze zbrusu nového alba "Life Metal", které vychází v dubnu. "Life Metal" je prvním z dvojice nových desek, které Sunn O))) přichystali na letošní rok, obě byly nahrány v chicagském Electrical Studio, kde vládne pevnou rukou producent a hudebník Steve Albini, který má na svědomí alba Nirvany, Pixies nebo PJ Harvey.

Dubnová novinka představuje čtyři monumentální kompozice, na kterých se kromě členů skupiny podílela také zpěvačka a cellistka Hildur Guðnadóttir, někdejší členka skupin Múm nebo Pan Sonic a blízká spolupracovnice loni zesnulého skladatele Jóhanna Jóhannsona, nebo dávný přítel ústřední dvojice Tim Midyett, který přispěl svými party na barytonovou kytaru. Kromě všech zmíněných, a pochopitelně tradičně opojného zvukového tlaku vycházejícího z kultovních amerických kytarových aparátů Sunn, podle kterých se kapela pojmenovala, na desce zazní také kostelní varhany z evangelického zámeckého kostela Solitude v německém Stuttgartu. Obal alba "Life Metal" pochází z dílny výtvarnice Samanthy Keely Smith, potemnělá barevná mlhovina skýtá mnohá tajemství, ale také propouští paprsky světla. Jak říkají členové skupiny v tiskové zprávě k novému albu: "Dark matter is reality."

Otevírací set intenzivního večera připadne dánské experimentální umělkyni Puce Mary z vydavatelství PAN (Objekt, Amnesia Scanner, Eartheater atd.). Její tvorba na hranici koláží a industriálního noisu se stane vhodným doplňkem koncertu bořícího představy o tonalitě.

Oslava zvukové monumentality vypukne v sobotu 2. března v Divadle Archa. Připojte se. Vstupenky za 650 Kč jsou k dispozici v předprodejních sítích GoOut, Ticketmaster a Ticketportal (všude plus obvyklé distribuční poplatky), dále pak bez poplatků v pokladně a prostřednictvím webu Divadla Archa (po vyprodání vlny prvních sto vstupenek). Zbylé vstupenky, pokud nedojde k vyprodání, budou k dispozici na místě v den koncertu za 750 Kč.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY