Kongos na "1929, Pt. 1" balancují na hraně průměrnosti

19.02.2019 13:45 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Pro jihoafrické Kongos je rozpoznatelným znakem zejména akordeon v kombinaci s klasickým kytarovým rockem a tanečním feelingem. Jejich velkou devízou je také silný důraz na melodiku a rytmiku, okořeněnou o africký hudební styl kwaito. Na "1929, Pt. 1" se ovšem vůbec poprvé vydali prozkoumat i jiné cesty.
6/10

Kongos - 1929, Pt. 1

Skladby: Something New, I Am Not Me, Stand Up, Pay For The Weekend, Wild Hearts, Real Life, Keep Your Head, Everything Must Go, When You’re Here, 4543
Vydáno: 18.1.2019
Celkový čas: 35:00
Vydavatel: Just Music

Ač počet zhlédnutí není odpovídajícím měřítkem kvality, číslo přesahující 96 miliónů leccos napoví o popularitě. Tolikrát si totiž fanoušci jihoafrických rockerů Kongos pustili jejich největší hit "Come With Me Now" ze sedm let staré desky "Lunatic". Právě tímto veleúspěšným singlem si rodáci z Pretorie otevřeli dveře do celého světa. Do těchto dveří následně vrazili klín svým dalším povedeným albem "Egomaniac". A nyní přicházejí se svou čtvrtou deskou "1929, Pt. 1".

Skupina, kterou tvoří čtyři bratři řeckého původu Daniel, Dylan, Johnny a Jess Kongosovi, se ovšem na novince ubrala lehce odlišným směrem. Pánové zvolnili, ubrali z tanečnosti a akordeon - byť jen mírně - usadili do pozadí. Místo toho dali větší prostor klávesám a rockové srdečnosti. Výsledek není vyloženě špatný, ale právě tyto písně, které zastupuje "Stand Up", "Wild Hearts" či "Real Life", balancují na hraně průměrného rádiového rocku pro nenáročné. Oproti tomu závan typických Kongos "I Am Not Me" a především pak vrcholná "Pay For The Weekend" mají stále strhující taneční feeling a rozpoznatelný rukopis. Ve zbytku muzikanti upadli do šedi, ale body za snahu posouvat se dál se jim upřít nedají.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY