Tohle je Amerika aneb Grammy jako oslava milníků tamní hudby

11.02.2019 14:29 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Na jedné straně country jako hudba bílých, na druhé straně černý rap. I o tomto rozdělení se v minulosti v souvislosti s Cenami Grammy mluvilo. V posledních letech se sice Evropanům značně přiblížily, letošní ročník ale ukázal, že americký pohled na hudbu je pořád dosti specifický.
V uplynulých letech nebylo výjimkou, že udílení nejvěhlasnějších hudebních cen světa ovládly právě hvězdy Starého kontinentu, které zněly i z našich rádií. Vzpomeňme na britské zářezy - úspěchy Sama Smitha (čtyři Grammy v roce 2015) či Adele, která o dva roky později sebrala dokonce pět gramofónků, včetně těch z nejsledovanějších kategorií. Loni proměnil každou ze šesti nominací v zisk trofeje Bruno Mars, který na svém posledním albu "24K Magic" sice oslavuje černošskou hudbu v mnoha jejích podobách, pořád jde ale o globální hvězdu mimořádné popularity.

Kacey Musgraves
© facebook interpreta
Jenže letos? Takzvaný běžný evropský posluchač se při studování jmen vítězů hlavních kategorií moc chytat nebude. Album roku podle americké akademie natočila třicetiletá country písničkářka Kacey Musgraves. Jmenuje se "Golden Hour" a je plné písní o lásce. Možná překvapí, že ne o lásce nešťastné, protože právě smutek z promarněného vztahu často bývá námětem těch nejvíce ceněných nahrávek. Musgraves ale oslavuje opojný pocit intenzivní zamilovanosti, tedy emoci, po které většina z nás tak touží. Natočit takové album bez patosu a klišé je kumšt. A jí se to povedlo.

Je ovšem třeba dodat, že deska rezonuje hlavně v Severní Americe. V Evropě se do první desítky oficiálního žebříčku probojovala pouze ve Velké Británii a Skotsku, většina dalších zemí - včetně České republiky - ji opomenula úplně. Pokud byste si na ni chtěli přečíst nějakou českou recenzi, vygooglovat se vám podaří jen jedinou.

Třeba to zisk Grammy změní - Musgraves si odnesla hned čtyři, čímž rozšířila svou dosavadní sbírku dvou gramofónků z roku 2014. Tehdy bodovala pouze v žánrových kategoriích, titul Album roku jí však minimálně zajistí trochu pozornosti. A kdo vi, možná se jí povede něco podobného jako Taylor Swift. Ta hlavní cenu získala poprvé před devíti lety za desku "Fearless". Už v té době se její něžné country písničky těšily obrovské oblibě u amerického publika, tehdejší výhra ale přispěla k její následné expanzi do Evropy. Dalším faktorem nezbytným pro tento průlom byl větší příklon k popu, ke kterému se odhodlala na příštích albech.

Jako celosvětová mainstreamová hvězda už však Taylor Swift akademiky tolik vyzdvihovaná není. Její poslední řadovka "Reputation" získala letos navzdory vysokým prodejům jen jednu nominaci, kterou navíc neproměnila.

Spolu s Musgraves se hlavním vítězem 61. ročníku Grammy stal rapper Childish Gambino. Také jeho hit "This Is America" cloumal především jeho domovinou - vždyť i název naznačuje, komu je primárně určen. Ve skladbě, která byla oceněna jako Nejlepší song, Nahrávka, R&B song a navrch se hlasujícím líbil i její videoklip, se interpret, herec a komik Donald Glover dotýká mnoha společenských problémů Ameriky. Ať už je to zákon o legálním držení zbraní nebo odkazování na rasovou diskriminaci.

Singlu "This Is America" si všimli i posluchači v evropských zemích, ovšem pouze v USA, Kanadě a pak ještě v Austrálii a na Novém Zélandu dobyl hitparádové číslo jedna. Přiznejme si, že obsahové sdělení má na Gambinově výhře nemalý podíl. V každém případě se jedná o historický okamžik - hip-hopový počin byl jako Song a Nahrávka roku otitulován vůbec poprvé.

Lady Gaga
© facebook interpreta
Hvězdou ceremoniálu v Los Angeles se stala i Lady Gaga, oceněná třikrát. Úspěch filmového hitu "Shallow" jsme předpovídali už v září. Také snímek "A Star Is Born", ze kterého pochází, reflektuje především americkou hudební kulturu - a do jisté míry tamní průmysl kritizuje. Hlavní mužský hrdina v podání Bradleyho Coopera je country-rockovou ikonou, Lady Gaga obyčejnou americkou dívkou, která se zničehonic stane slavnou. A "Shallow" to všechno odráží. I přes zvuk míjející se s tím, co si většinový posluchač představí pod pojmem současný pop, se navíc stal hitem na celé planetě.

Také jednotlivá vystoupení se hojně vracela ke kořenům a milníkům americké hudby. Speciální pocty se dočkala loni zesnulá Aretha Franklin, velký hlas soulu a R&B, za života byla oslavena country legenda Dolly Parton, která se postavila po bok mladších kolegyň. Jednou z nich byla symbolicky vítězná Kacey Musgraves. Pořadatelé navíc dalším speciálním číslem připomněli i šedesát let vydavatelství Motown, které se v minulém století zásadním způsobem podílelo na vzrůstu zájmu o černou hudbu.

Za úplný vrchol tři a půl hodiny dlouhého televizního přenosu pak mnozí označují pěvecký výkon moderátorky večera. Alicia Keys, současná reprezentantka soulu a R&B, dechberoucím medley hitů svých kolegů stvrdila, že letošní Grammy byly americké jako už dlouho ne.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY