Na Brutal Assault přijedou kmotři black metalu Hellhammer i japonští šílenci Vampillia

05.02.2019 16:08 - Jiří V. Matýsek | foto: Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz

Pořadatelé srpnového metalového svátku Brutal Assault vezmou dnes návštěvníky josefovské pevnosti hluboko do minulosti, tam, kde se začal tvořit black metal. Nejsou to ale již ohlášení Emperor, kteří kovali onu severskou - asi nejslavnější - vlnu. Tentokrát to budou skutečné kořeny, na kterých se teprve stavělo. Ze Švýcarska totiž přijedou legendární Hellhammer, respektive Triumph of Death, projekt, v jehož čele stojí Tom G. Warrior (později třeba mozek Celtic Frost nebo Triptykon). Přijedou s výběrem hitů i obskurních skladeb právě z dílny Warriorovy první bandy Hellhammer, která vykopala hluboké základy pro další kapely.

Ještě hlouběji kopali Coven. Jejich zásluhou se do hard rocku a metalu dostala okultní a satanistická tematika. A to už v šedesátých letech, v době, kdy Black Sabbath byli v podstatě bluesovou hospodskou partičkou. Coven drží prvenství ještě v jedné věci: S temnou tematikou se dokázali prodrat až do hudebních žebříčků. Před dvěma lety se v nové sestavě vrátili na scénu a Brutal Assault bude jedním z mála jejich letošních koncertů.

Ze zamlženého Irska přijedou Primordial. Jejich směs blacku a celtic-folku není ve zdech pevnosti žádnou novinkou, každý jejich počin bývá velmi pozitivně hodnocený a platí to i pro aktuální "Exile Amongst The Ruins", určitě je tedy na co se těšit. Třiadvacátý rok si na scéně kroutí švédové Soilwork. Jejich sebejistý melodický metal určitě pevnost důkladně rozhýbe. Ze Švédska přijedou i The Arson Project, ztělesněný zvukový terorismus míchající sludge a grindcore. Aktuální deska téhle partičky z Malmö má jen třiadvacet minut. Bohatě to stačí.

Vítaným oddechnutím budou The Contortionist, kteří se ve své zvukomalbě opírají o progresi a příjemnou neúctu k jakýmkoliv konvencím. A není to samoúčelné, nápadů mají pánové na rozdávání. Podobně neukotvení, ale o dost méně oddechoví jsou Japonci Vampillia. Jejich poslední pražské vystoupení zahrnovalo štafle a chlápka v popelnici. Uvidíme, jak si poradí s festivalovým pódiem. Slibují jízdu po emoční horské dráze. Hardcorové pole nově zastoupí také Walls of Jericho se zpěvačkou v čele. Zjemnění ale není radno očekávat. Naopak se připravte na směs old-school hardcoru, thrashe i metalcoru.

Říkal tu někdo thrash? Tuhle škatulku zastoupí Demolition Hammer z New Yorku. Přivezou svůj albový debut "Tortured Existence" v celé své obhroublé kráse. Stranou bychom neměli nechat ani death metalisty Skeleton Remains. Nabídnou old-school přístup a tvůrčí odkazy na legendy žánru. Dnešní dávku uzavřou retro-psychedelici Monster Magnet. Kapela, která to neměla vůbec jednoduché, nakonec prorazila a je dnes příjemnou jistotou.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY