Nikoliv leklé thrashové ryby: Cold Blooded Fish a jejich "Malvarma"

17.02.2019 15:40 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Thrash metal má ve své nejčistší podobě ledacos společného s punkem. Ve své nezkomerčnělé podobě je to hudba čpící ulicí, hudba, která dává přednost syrovosti před vyumělkovaností, ostrému názoru před vyprázdněnému klišé. Pražští Cold Blooded Fish to se svým debutem "Malvarma" víceméně naplňují.
7/10

Cold Blooded Fish - Malvarma

Skladby: Hellsound Madness, Fool's Cemetery, Goodbye Pogo, The Great Dreamer, Aimin' High, Putraj Beboj, Them Against Us, Life is an Open Grave, Easy Way Out, Forbidden Dreams
Vydáno: 7.12.2018
Celkový čas: 31:18
Vydavatel: kapela
Pražskou čtveřici Cold Blooded Fish zdobí jejich mladistvá energie. Do zvoleného žánru vlétli doslova po hlavě a vydali se po jeho agresivnější, nekompromisnější větvi, té, která nemá tak daleko k pouličnímu punku. Nápovědou k atmosféře budiž úvodní zvuková/hluková koláž "Hellsound Madness", která ve svém tlaku mnohé nastolí.

V tempu ani tvrdosti se nepolevuje v žádné z devíti následujících skladeb. Nekomplikovanost a přímočarost je v tomto případě výrazným pozitivem. CBF si soustředěně drtí svoje bleskové riffy a běhy po hmatníku, svou hudbu neředí zbytečnými zpomalujícímu mezihrami (a když už, tak výborně zahustí atmosféru a nepůsobí jako pěst na oko či nutná úlitba - příkladem budiž intro k "Them Against Us"). Melodií je tak akorát tolik, aby "Malvarma" nebyla jen tupým nářezem, sóla (třeba v "Goodboy Pogo") zdobí jejich přirozenost a snaha neexhibovat.

Šílenství, perverzita, podřízenost - Cold Blooded Fish nevidí náš svět zrovna v hezkých barvách. Není potřeba být filozofem, aby si člověk mohl rýpnout. A na tohle je divoký přístup Rybiček ideální. Sekají kolem sebe a většinou se i trefí, byť občas zabředávají do lehce vyčpělé obraznosti ("Eye of the innocent, flooded by blood / As the sharp fang sink into it‘s neck" - přece jen je to jaksi povědomé).

Nadšení téhle party je ale jasně rozeznatelné. A přeslechnout se nedá ani její potenciál. Kryštof Eichler je energický vokalista, který si troufne na temný murmur i ostrý scream (což je jeho domovská pěvecká poloha), a může se opřít o zdatné muzikanty za svými zády. Jako debut je "Malvarma" vysoce zábavným kouskem, ty nejlepší věci ale, myslím, teprve přijdou. Cold Blooded Fish určitě mají kam růst.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY