shop.musicserver.cz
Gaia Mesiah - Jsme teď silnější a údernější, protože do toho dáváme všichni stejně

Gaia Mesiah - Jsme teď silnější a údernější, protože do toho dáváme všichni stejně

Vydáno: 01.02.2019 11:00 v sekci Rozhovory - Hana Bukáčková | foto: Pavla Hartmanová

Dlouhých dvanáct let si museli fanoušci počkat na album "Excellent Mistake". "Je o hledání ideálního způsobu bytí a žití. Myšlenka na smrt tě nutí přemýšlet, jak svůj život prožiješ. Paradoxně teď je to lepší než předtím. Zodpovědnost od všech byla stejná, proto zní tak, jak zní," říkají o ní Gaia Mesiah.

Na vaši desku jsem natěšená jako všichni vaši skalní fanoušci. "Excellent Mistake" měla původně vyjít už na konci září. Ale nakonec tomu osud nechtěl, Morella onemocněla a vydání i turné jste museli přesunout. Jak moc se to pro Gaia Mesiah zkomplikovalo?

Marka: Zkomplikovalo se to hlavně Petru Fořtovi, který se o nás stará. Musel přebookovat koncerty. Na druhou stranu to vyšlo ještě líp než předtím.

Gaia Mesiah, Kurtizány z 25. Avenue, Lili Vilit, Palác Akropilis, Praha, 11.10.2016
© Markéta Bínová
Proč jste ji nevydali v září, když už jste ji měli udělanou, a na turné nevyjeli, až jakmile se Morella uzdraví?

Morella: Warneři chtěli navázat turné přesně na vydání alba.

Marka: Chtěli to spojit s celkovým attackem, kdy jsme jedenáct let nebyli pořádně vidět. Takhle by deska zapadla, zatímco s turné budeme vidět.

Na "Excellent Mistake" jsou dvě písničky v češtině. Je to hodně, nebo málo?

Marka: Když se to vezme, tak z dvanácti písniček je to málo, ale z deseti je to hodně. (smích)

Morella: Vyplynulo to tak nějak samo. Možná příští bude celá v češtině.

Marka: Za mě je důležitý udělat dobrý písničky, ale zda to bude v češtině, v angličtině, španělštině, to vůbec neřešíme. "Království" napsala Misha, inspirací jí byl příběh o Janu Husovi. Dlouho to byla šuplíková záležitost, Morella pak přišla s kytarovým riffem.

Morella: Vlastně celá deska je šuplíkovka.

Marka: Druhej text je o manželské krizi, kdy sedím doma, piju víno, píšu a píšu. Morella pošle riff, já to do toho nazpívám a najednou zjistím, že to funguje. Že jsem vlastně napsala svůj první český text. (úsměv)

Dřív jste mívali ekologicky a politicky aktivistické songy. Teď je zbytek alba o čem?

Marka: Máme témata hodně o smrti, o víře. Myšlenka na smrt tě nutí přemýšlet, jak svůj život prožiješ.

Morella: "Wind Blowing Down" je o svobodě.

Marka: Deska je o hledání ideálního způsobu bytí a žití.

Morella: Co chceš, aby o tobě lidé říkali, až budou stát nad tvým hrobem.

Co bylo na jejím vzniku nejtěžší?

Marka: No, vůbec se sejít. Protože jsme každá z jiné díry, Morella bydlí 130 km od Prahy, Misha 100 km, já 60 km, Josh přiletěl z Austrálie.

Morella: Ze začátku jsem měla strach, jestli to album vůbec stihneme, kvůli termínu, který byl zabookován ve studiu. Aby to bylo v poslouchatelné kvalitě.

Gaia Mesiah, Kurtizány z 25. Avenue, Lili Vilit, Palác Akropilis, Praha, 11.10.2016
© Markéta Bínová
Co bylo naopak nejlehčí?

Marka: Tvůrčí proces. Hrozně mě to ve zkušebně bavilo.

Morella: Nejlehčí bylo spolupracovat s Amákem. Měl dobrý nápady.

Marka: Má totální lehkost v tvorbě, ví, co chce a jak to má znít.

Morella: Byl strašně rychlej. Jen jsme se o něčem bavili, a on už na tom dělal. Ale i grafika a vše, jak to kolem samovolně vyplynulo.

Na začátku "Hip-Hop" je slyšet mužský hlas. Patří Joshovi?

Marka: Jo, Josh hodně zpívá na nové desce.

Morella: I česky. Je strašně aktivní, to nebejvalo. Dřív se trošku vezl.

Nové písně jsou kratší, údernější. Čím to je?

Marka: Protože krátkou písničkou vyjádříš podstatu jednodušeji a rychleji.

Morella: Sami jsme byli překvapení při nahrávání, jak to má krátké stopáže.

Marka: V tomhle je rozdíl mezi GM a Skyline, kdy tu stopáž vidíš okamžitě tím, že jsi ve studiu a stříhá se to, na rozdíl od jamování.

Gaia Mesiah
© Pavla Hartmanová
Když se chytnu názvu, co bylo vaší excelentní chybou?

Marka: Asi to, že jsem odešla z Gaiy, protože díky tomu jsem tam, kde jsem.

Morella: Kdyby ta pauza nebyla, možná bychom uhnili nebo bychom si neuvědomili spoustu věcí. Pro mě je excellent mistake, že jsem opustila zemědělskou školu a vrhla se na uměleckou dráhu. Jako agronom bych asi neuspěla, tohle je lepší.

Marka: U Mishy to bylo to, že si před dvaceti lety vzala Joshe, a on tak díky tomu s námi hraje v kapele.

Gaia Mesiah

Skupina Gaia Mesiah vznikla v roce 2001. Od roku následujícího pak hrála v sestavě, v níž vystupuje i nyní: Marka Rybin (zpěv), Santa Morella (kytara), Misha M (bicí) a Josh Stewart (basa). Vydala eponymní samizdatové EP, studiová alba "Ocean" a "Alpha Female" a živák "Thank You Dr. Beat". Do roku 2008 patřila ke stálicím tuzemské rockové scény a nejvýraznějším koncertním skupinám v Česku. Toho roku odešla Marka Rybin, aby zaujala místo po Jitce Charvátové ve Skyline, se kterými hraje dodnes. Ostatní to chvíli zkoušeli s Viktorem Dykem, a to až do roku 2011, kdy se rozpadli. Na jaře 2016 přišla zpráva o comebacku. Ještě toho podzimu a pak o rok později odjeli GM úspěšná vyprodaná turné, nahráli singl "Sílu!" a 1. února 2019 vydávají po dlouhých dvanácti letech nový počin "Excellent Mistake", na kterém slibují veškerou živočišnost, energii a dokonalé navázání na předchozí tvorbu.

Vrátím se ještě k pauze. Co dělala Marka, všichni víme, ale co dělal zbytek party?

Morella: Chvíli nic, pak jsme to zkoušeli s Viktorem Dykem. Tvůrčím způsobem to nikam nevedlo, založila jsem si revival Neila Younga, který mám doteď. Splnila jsem si sen být headliner v kapele, pak jsem se dostala do Žlutýho psa, kde jsem byla sedm a půl roku. Ale pak už to dál nešlo, seděla jsem na dvou židlích a blokovala jsem buď Gaiu, nebo Psa. V Psovi jsem dala padáka. Teď jsme s Ondřejem Hejmou udělali čundr trio, taková folkařinka ve stylu Boba Dylana. Původní tvorba a taky zde hraju na akustiku, tak je to takové osvěžující.

Na dvou židlích teď bude sedět Maru, protože pro letošní rok plánuje vydání nových alb jak s Gaiou, tak se Skyline...

Marka: Teď mám na krku kudlu já. Díky ní. Předtím jsem za Morellou byla schovaná. Letos to bude zkouška ohněm, zda to fyzicky zvládnu. Fesťáků je tam hodně, odpoledne hraju s Gaiou, večer se Skyline, druhej den odpoledne se Skyline a večer s Gaiou a furt dokola. Bude to záhul, chodím do fitka, abych vydržela se zády, prevence musí být. Co se týče času, tak to je práce našich manažerů, ti to spolu konzultují a zatím to tak nějak vychází.

Jaký je rozdíl mezi přispíváním do tvorby Skyline a Gaiy?

Marka: V Gaie to probíhá ve chvíli, kdy jsme ve zkušebně a když jamuješ. Zkouším si tam různé věci, nahráváme to, zpětně si pouštíme, vytahuju si z toho určité kousky melodie, které se mi líbí. Co se týče mého zpěvu, občas tam najdeme kytarovej riff, kterej náhodně Morella zahrála.

Morella: Excellent mistake.

Marka: Přesně. A takto vznikl i název desky.

Gaia Mesiah, Kurtizány z 25. Avenue, Lili Vilit, Palác Akropilis, Praha, 11.10.2016
© Markéta Bínová
Morella: Člověk zahraje nějakou blbost a všichni prohlásí, jak to bylo super.

Marka: Pak přijdu domů, snažím se to poslouchat znova a znova a k tomu si psát nějaké texty. Hodně textů jsem psala s Joshem, samozřejmě tím, že je v angličtině kovanější, říkala jsem mu, co tím chci říct, a on tomu dával poetická slova. To u nás půl bydlel roku, zrovna v době, kdy jsme tvořili album. Kdežto se Skyline jsme ve studiu, kde Hoffi má už nějakou hudební kostru připravenou, a do toho vymýšlíme věci na místě. Hoffi pustí připravenou věc a já začnu psát nějaký text podle toho, co ve mně ta hudba vyvolává za pocit. Pak se snažím ten text upravit do nějaké pěkné melodie a pak společně vybíráme, co se nám líbí, nelíbí. Takže je to jiný.

Josh se do Česka přestěhoval natrvalo, nebo jen v rámci nové nahrávky a koncertů?

Marka: Natrvalo. Kvůli skupině. Přijel sem zpátky minulý rok v únoru. Půl roku bydlel u mě a teď bydlí v Praze v podnájmu.

Morella: Za tu dobu zhubl asi třicet kilo.

Marka: Šel do sebe. Žádný pivko, nekouří, cvičí. No hele, úplně jiná Gaia. Jiná energie.

Proč jste se vlastně před lety rozešli? Stála za tím tvůrčí krize, nebo to, že každý jste viděl směr kapely jinde, nebo jen fakt, že jste z většiny holky, a všichni víme, jak to kolikrát chodí mezi nimi.

Marka: Každej to hnal jinam.

Morella: Nebo držel hubu.

Marka: Někdo byl zaměřenej na jeden cíl. Někdo zas na jinej, jako třeba já.

Teď už se díváte všichni jedním směrem?

Marka: Všichni chceme a zodpovědnost k tomu projektu je od všech stejná, proto je teď Gaia silnější, údernější, protože do toho dáváme všichni stejně.

Morella: Taky cejtím, že paradoxně teď je to lepší.

Gaia Mesiah
© Pavla Hartmanová
Co od toho teď očekáváte?

Marka: Že to hrozně poroste a bude to super.

Morella: Že budeme hrát až do smrti a že o to bude zájem, jak budeme dobrý.

Marka: Že nás budou chtít a milovat. (smích) Těším se, co nám tento rok ukáže, zatím je to napínavý jak detektivka. Vždycky když jsme natočili cédéčko, lidi nadávali, že radši na koncert než desku, protože nebyla správně zachycená naše energie. Poprvé to tam je.

Čím to?

Morella: Všichni byli plně zúčastněni.

Marka: Totál. Jak jsme všichni cítili zodpovědnost a záměr, aby to tam všechno bylo, tak se to podařilo. Dřív jsem to brala jako zábavu, teď jsem k tomu přistupovala zodpovědně.

Někde jsem vyčetla, že jsi, Maru, chtěla dělat svoji sólovku. Proč se tak nestalo?

Marka: Oni to furt všichni do mě hustili. Sama za sebe nejsem ambiciózní, já za sebou potřebuju motor, jsem týmový hráč a rozhodně nechci převzít za vše odpovědnost, to je na mě moc velkej balvan.

Jak pečuješ o svůj hlas, který je na naší scéně tak trochu raritou? Pohybuješ se od éterického projevu až po hardcore nebo jak to nazvat...

Morella: My tomu hlasu říkáme blití.

Marka: U mě nejvíc funguje psychika. Pamatuju si, že jsem se ptala Jura z Horkýže, jak to dělá, když hrají trojáky, a on mi říkal: "Vieš čo, Marka, všetko je o psychike." A má pravdu. Když jsem v klidu, těším se, nic neřeším. Potřebuju vnímat jednotlivé nástroje jako celek, ve chvíli, kdy se soustředím jenom na sebe, je problém. Nijak speciálně o hlas nepečuju, kouřím iqos místo obyčejných cigaret, to taky dělá dost, hodně spím, během turné s Morellou chodíme plavat, zkrátka užívat si. Pro mě je důležitý mít pocit lehkosti, ve chvíli velké soustředěnosti mi to nejde. Čím víc tlaku na mě je, tím funguju líp, protože není čas přemýšlet nad hloupostmi, prostě jedeš podle toho, co přichází. Taky záleží na propojení s kapelou a publikem, to pak jde všechno samo.

Gaia Mesiah, Kurtizány z 25. Avenue, Lili Vilit, Palác Akropilis, Praha, 11.10.2016
© Markéta Bínová
Ve své době jste patřili k jedněm z nejlepších koncertních skupin v Česku. Bylo to pro vás stresující?

Morella: Dříve, když jsme furt hrávali, to pro nás byl závazek a člověk už kolikrát neměl z čeho brát.

Marka: Myslím, že jsme se i uhráli, hráli jsme v každé horní dolní. čtrnáct dní volno v září, pak v lednu a jinak se jelo pořád. Pro mě dobrý, párty super, nenesla jsem žádný břímě odpovědnosti, celkem jsem si užívala. Ale byly momenty, kdy jsem nemohla. Navíc žiješ jinak než většina společnosti. O víkendu pracuješ, a tak nikoho nevidíš a v týdnu, když máš volno, tak s nikým nemůžeš jít pařit.

Dojde v průběhu nadcházejícího turné i na křest novinky?

Marka: Desku chceme pokřtít na více místech a spontánně. Jen v Praze máme pozvaný hosty. V jeden večer to budou lidi z vydavatelství a náš management, v druhý můj táta, protože se podílel na hodně věcech, kterých se kolem nás dělo a děje spousty, on je takovou šedou eminencí kapely. Gaie v podstatě zaplatil první album, zařizoval dopravu, ubytoval Joshe a celkově je naší velkou podporou. Takový sponzor. (úsměv)

NÁZORY
  • NO JSEM MOC RÁD, ŽE HOLKY ZASE HRAJOU A ŽE JSOU... (Anonym, 02.02.2019 17:23) Reagovat

    NO JSEM MOC RÁD, ŽE HOLKY ZASE HRAJOU A ŽE JSOU FAKT DOBRÝ!!!

    • Re: NO JSEM MOC RÁD, ŽE HOLKY ZASE HRAJOU A ŽE JSOU... (Brundibár, 05.02.2019 00:43) Reagovat

      Chudák Josh, už je z něj holka ... :D

  • GM is back (p.ondrash, 02.02.2019 20:00) Reagovat

    ..díky za rozhovor!!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Skyline a jejich tradiční vánoční mejdan v Roxy ve fotkách (14.12.2023 18:48)
- Naživo: Gaia Mesiah zakončila koncertní sezónu v pražském Lucerna Music Baru (08.12.2023 11:36)
- Skyline vyrazili do klubů, závěr turné bude patřit pražskému Roxy (20.11.2023 09:28)
- Recenze: Gaia Mesiah je na "Vlnobytí" v životní formě, nahrávce ale chybí větší divokost (22.10.2023 14:00)
- Rozhovory: Anketa nohejbalového turnaje kapel Festonda: Kdo se cítí na vítěze? Kdo má jakou strategii? (25.07.2023 20:00)
- Video: Skyline otevírají novou kapitolu se zpěvačkou Nvtvlií klipem "Paralyzed" (24.04.2023 19:06)
- Naživo: Jak Gaia Mesiah pokřtila "Vlnobytí" (16.04.2023 19:26)
- Fotogalerie: Gaia Mesiah v Roxy pokřtila novou desku a sršela energií (13.04.2023 10:18)
- Rozhovory: Gaia Mesiah - Občas je těžké najít v sobě tlačítko off (17.03.2023 17:00)
- Nové desky 10/2023 - od Miley Cyrus přes Gaia Mesiah po Fever Ray (16.03.2023 17:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Vladimír Mišík Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu