Nové desky 5/2019 - od Backstreet Boys přes Rudimental po Steva Hacketta

30.01.2019 07:42 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Žánrově pestrý týden otevírají Backstreet Boys, kterým dýchají na záda Rudimental, aternativně rockoví The Dandy Warhols, orchestrálně hitový Trevor Horn či progrockový Steve Hackett. Představíme vám indie folkaře Graema Jamese, francouzskou Vanessu Paradis, folk rockovou Neylu Pekarek a ambientního Mikoláše Růžičku. Rockery potěší King Diamond nebo Evergrey.
Pokud se v pondělí 28. ledna vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Rudimental - Toast To Our Differences (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: drum and bass / jungle

Rudimental - Toast To Our Differences
Britské drum'n'bassové formaci Rudimental zabrala příprava třetího alba dvojnásobnou dobu, než tomu bylo v případě předchůdce "We The Generation". Nahrávání "Toast To Our Differences" trvalo tři a půl roku a sešla se při ní pochopitelně řada hvězd i třeba těch, kteří se díky Rudimental slavnými teprve stanou. Třináct respektive šestnáct písniček, které najdete na deluxe verzi, svým vokálem doplnili například James Arthur, Rita Ora, Stefflon Don, Kevin Garrett, Macklemore, Ladysmith Black Mambazoo, Tom Walker, Jess Glynne, Anne-Marie či Major Lazer. Někteří z nich se samozřejmě podělili s kvartetem i o produkci a k nim přibyli například Mike Spencer, Jesse Shatkin či Mark Ralph. Není tedy divu, že sama skupina o novince mluví jako o bohatém plodu kolektivní práce posledních třech let a pak také o empatické oslavě rozdílnosti a spojování kultur a žánrů. Z alba už je venku prvních šest singlů, které uvidíte na YouTube kanálu Rudimental.


Backstreet Boys - DNA (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop / r'n'b

Backstreet Boys - DNA
Dosud nejúspěšnější chlapecká skupina všech dob, tedy alespoň co se počtu prodaných nosičů týká, se po posledním albu "In a World Like This" odmlčela na poměrně dlouhou dobu. Celých šest let jim trvalo, než připravili své deváté album "DNA" a pětice s ním má velké plány, včetně rozsáhlého turné, které se zastaví také v pražské O2 areně. Jistě tam uslyšíme i některou z dvanácti nových písniček, které připravili s poměrně pestře sestaveným týmem, jehož členy byli například Ryan Tedder, Shawn Mendes, bratr Johna Newmana James Newman, na Grammy nominovaný písničkář Garrison Starr, Brett James, skotský hitmaker Stuart Crichton nebo producentský tým The Stereotypes. Kevin Richardson o výsledku prohlásil :"Byli jsme schopni přenést všechny naše vlivy a styly do jednoho souvislého díla. Tyto písně jsou skvělou ukázkou toho, kdo jsme jako jednotlivci a kdo jsme jako skupina. Je to naše DNA. Jsme na ně opravdu hrdí" . Zda budete jeho nadšení sdílet také, zjistíte při shlédnutí prvních singlů na YouTube kanálu formace.


Trevor Horn - Reimaginesthe Eighties (Feat. The Sarm Orchestra) (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop

Trevor Horn - Reimaginesthe Eighties (Feat. The Sarm Orchestra)
Trevor Horn je v na britské a konečně i světové scéně pojmem. Tento zpěvák, skladatel, baskytarista, producent, či člen kapel The Buggles, Yes nebo The Art Noise, produkoval alba těm největším britským hvězdám Paulem McCartneym počínaje a Robbiem Williamsem konče. Autor hitu "Kiss From A Rose" se na svém novém albu rozhodl vzdát poctu hudbě osmdesátých let a k tomu si přizval jednak The Sam Orchestra a pak také spoustu těch, s nimiž v minulosti spolupracoval. Vedle již jmenovaného někdejšího člena Take That, se na nové orchestrální podobě vybraných písniček podílel například Seal, Gabrielle Aplin, Matt Cardle, Rumer, člen Marillion Steve Hogarth, Simple Minds, All Saints nebo třeba zpěvák Spandau Ballet Tony Hadley. Do výběru se dostaly takové hity jako "The Power Of Love", "What’s Love Got To Do With It", "Brothers In Arms" či "Take On Me". Jak to vše dopadlo, zjistíte z audioukázek na YouTube profilu Trevora Horna.


Skunk Anansie - 25Live@25 (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: alternativní rock

Skunk Anansie - 25Live@25
Pětadvacetileté jubileum je třeba pořádně oslavit a Skunk Anansie při té příležitosti ohlašují vydání nového živáku. "25LIVE@25" mapuje celou historii kapely a obsahuje růzé záznamy pořízené v průběhu let. Uvidíte a uslyšíte na nich také Jeremyho Wheatleyho, který s kapelou dlouhé roky spolupracoval. Jako první ochutnávku jste si mohli poslechnout kousek "Weak", ke kterému vzniklo i video nesoucí se s v duchu celé nové desky. Podívat se na něj můžete na YouTube.com.


Tip týdne

Neyla Pekarek - Rattlesnake (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: folk / folk rock

Neyla Pekarek - Rattlesnake
Většině lidí jméno Neyla Pekarek hned nic neřekne, ale The Lumineers, jejichž členem byla do loňského roku, už ano. Dvaatřicetiletá cellistka, klavíristka, zpěvačka a skladatelka pochází z Denveru, kde také studovala klasickou hudbu, i když její rodiče jí inspirovali nahrávkami Boba Dylana, Carole King a Emmylou Harris. Když se loni rozhodla pro čistě sólovou dráhu, jejím první počinem byla folková opera "Rattlesnake" vyprávějící příběh Katherine McHale Slaughterback, která během jednoho dne zabila sto čtyřicet migrujících chřestýšů, kteří ohrožovali jejího syna. Neyla Pekarek z písniček z této opery sestavila i své debutové album nazvané logicky "Rattlesnake". První singly z něj sdílí na svém YouTube profilu.


Rival Sons - Feral Roots (Warner Music)
facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: rock

Rival Sons - Feral Roots
Návrat ke kořenům - a nejen k těm hudebním. Přesně tak se dá jednoduše popsat novinka americké bluesrockové kapely Rival Sons. Jejich očekávané album s titulem "Feral Roots" se pyšní pořadovým číslem šest a dosavadní reakce fanoušků jsou více než nadšené! Přesvědčte se ostatně sami o kvalitách nové desky a poslechněte si ukázky písní na stránkách internetového obchodu odkaz ven. O svůj názor se nezapomeňte podělit do komentářů pod článkem.


Mikoláš Růžička - Doma (Indies MG)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: ambient

Mikoláš Růžička - Doma
"Doma" je název nové ambientní desky klavírních skladeb Mikoláše Růžičky (Republic of Two, Piano), které věnoval svému synovi Tobiášovi, s nímž je doma na rodičovské dovolené. "Doma je prostor, ve kterém je mi dobře. Je to místo, které sdílím s mými nejbližšími, s těmi, které miluji, s mojí ženou a synem.", říká o albu sám hudebník. Sedm skladeb na album vzniklo v sedmi dnech převážně jako improvizace. "Prostě jsem jen stiskl "record" a všechno ostatní nechal na kouzle okamžiku." I když vznikalo v domácím prostředí, uslyšíte na něm také zvuk varhan kostela Nejsvětějšího Srdce Páně na pražských Vinohradech a ve dvou skladbách se jako host objevuje cellistka Terezie Kovalová. Ukázky z alba nabízejí stránky vydavatelství Indies MG.


King Diamond - Songs For The Dead Live (Bertus)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: heavy metal

King Diamond - Songs For The Dead Live
Pokud silibujete v teatrálním metalu a King Diamond s jeho kapelou vámnení nikterak cizí, pak by vám neměl utéct jejich nový živák "Songs For The Dead Live", který mapuje dva velké koncerty odehrané v poslední době. První znich probehl v roce 2015 ve Philadelphii a druhý dva roky zpět na metalovém dýchánku Graspop Metal Meeting. Ukázku z živáku si poslechněte na stránkách Metalblade.com


The Dandy Warhols - Why You So Crazy (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: alternativní rock

The Dandy Warhols - Why You So Crazy
Američtí The Dandy Warhols letos slaví čtvrt století existence na hudební scéně a jako dárek nadělili nejen sobě ale i svým fanouškům desátou deskou "Why You So Crazy". Kapela na ní nabídne celkem dvanáct písniček, kde opět mixují řadu stylů od noise rocku, přes country rock, až po psychedelický rock. Potvrzuje to i prohlášení jejích členů, že je novinka návratem zpět k volnomyšlenkářskému stylu obsahující odkazy na Freda Astaira a Ginger Rogers, "Chevy" Dona McLeana či "Modern Love" Davida Bowieho. Co si pod tím vším představit, zjistíte z prvních ukázek na jejich YouTube profilu, kde najdete také 360° videoklip k singlu "Be Alright" určený pro virtuální realitu, v němž se zahrála i herečka Jessica Paré.


Evergrey - The Atlantic (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: heavy metal

Evergrey - The Atlantic
Švédská metalová formace Evergrey vydává po necelých třech letech novinkovou studiovku "The Atlantic". Kapela na desce spolupracovala Jacobem Hansenem. Deska se pyšní pořadovým číslem jedenáct a přináší deset skladeb. "Je to naše nejtvrdší a nejtemnější nahrávka, jakou jsme kdy vydali. Nemůžeme se dočkat, až se o ni podělíme s našimi fanoušky," vzkazuje kapela.


Graeme James - The Long Way Home (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: country / folk

Graeme James - The Long Way Home
Jako řada interprertů i novozélandský písničkář Graeme James se ještě před několika lety živil buskingem. Pak se ale rozhodl, že do toho půjde naplno a začal vydávat desky profesionálně, zatím především ve své domovině. Jeho debut "News From Everywhere" a především jeho styl zaujal a stal se z něj jeden z nejstreamovanějších indie umělců na Zélandu. Míchá totiž folk s různými lidovými a keltskými tradicemi a osvěžuje je looperem, do nějž nahrává zvuk nástrojů, které ovládá, což jsou housle, elektrické housle, kytara, basa, barytonové ukulele, mandolína, harmonika, perkuse a také beatbox. Se svým čtvrtým albem "The Long Way Home" se ale rozhodl vyrazit do světa a přestěhoval se do Evropy. Jedenáctka písniček vznikala před jeho odjezdem a je takovým klidem před bouří. Pro seznámení s Graemem Jamesem doporučujeme jeho oficiální stránky.


Steve Hackett - At The Edge Of Light (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: progresivní rock / art rock

Steve Hackett - At The Edge Of Light
Steve Hackett je aktuálně jedním z nejaktivnějších někdejších členů Genesis. Od posledního alba "The Night Siren" neuplynuly ještě ani dva roky a už je tu zpět se svým pětadvacátým počinem, který nazval "At The Edge Of Light". Nabídne na něm jedenáct skladeb, respektive třináct pakliže seženete japonskou verzi; část z nich nahrál ve svém domácím studiu a část z nich různě po světě. I díky tomu se na nahrávce podíleli Durga a Loreley McBroom, američtí bubeníci Nick D'Virgilio a Simon Phillips, indická sitaristka Sheema Mukherjee, islandský perkusista Gulli Briem, tarikista Malik Mansurov, švédský baskytarista Jonas Reingold, Paul Stillwell na didgeridoo, saxofonista Rob Townsend, zpěvačka Amanda Lehmann, flétnista John Hackett, bubeník Gary O'Toole, klavíristi Roger King a Ben Fenner, kontrabasista Dick Driver a houslistka Christine Townsend. První ochutnávky servíruje Hackertt prostřednictvím YouTube kanálu InsideOutMusicTV.


Vanessa Paradis - Les sources (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop / francouzský pop

Vanessa Paradis - Les sources
Francouzská herečka Vanessa Paradis, která občas zabrousí i na hudební scénu, natočila po pěti letech novou desku "Les sources". Dvanáct písniček , které na ni zařadila, v sobě mixují koktejl poskládaný z popu, šansonu, folku, klasické hudby a oné francouzské signifikantní třetí přísady. Jednu z nich věnovala ukrajinskému Kyjevu, další mořským plážím nebo svému srdci. Vedle své rodné mateřštiny zde zpívá také italsky. Prvním singlem, jehož klip uvidíte na VEVU zpěvačky, je skladba "Ces mots simples".


Billie Eilish - Don't Smile At Me (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: electropop / alternativní pop

Billie Eilish - Don't Smile At Me
S obrovským zpožděním, prakticky po roce a půl od původního vydání, u nás vychází debutové album americké zpěvačky a skladatelky Billie Eilish. "Don't Smile At Me" vyšlo již v srpnu 2017 a cestu ke slávě si prošlapávalo postupně i v ostatních částech světa. Za velký zájem může především úspěch singlu "Ocean Eyes", který má na Spotify už bezmála dvě stě milionů streamů. Na albu mimo něj najdete ještě osm dalších písniček, které oscilují mezi electropopem a alternativním popem. Většinu písniček si složila hudebnice sama, jen se třemi jí vypomohl Finneas O’Connell. V jedné skladbě se pak připojil i vokálně Vince Staples. Bližší seznámení s Billie Eilish podnikejte na jejím YouTube profilu.


The Neal Morse Band - The Great Adventure (Bertus)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: rock

The Neal Morse Band - The Great Adventure
Jak se poprat s přípravou nástupce úspěšného koncepčního dvojalba? "Jedině tak, že nahrajete další koncepční dvojalbum," prozrazuje Mike Portnoy, bubeník aktuálního projektu The Neal Morse Band. Kapela totiž nyní uvádí "The Great Adventure", nástupce desky "The Similitude of a Dream" z roku 2016. I když chtěli muzikanti v čele s Nealem Morsem nahrát něco úplně jiného, hudební můza, která je ve studiu obklopila, jim jasně naznačila směr očekávaného díla. Dvaadvacet skladeb je rozděleno do celkem pěti kapitol a celá kolekce je dostupná v několika verzích - kromě té klasické je tu ještě speciální edice s DVD a pak taky trojice zářivě bílých vinylů. Pro hudební ukázku navštivte stránky Radiantrecords.com, kde najdete odkazy k bezplatnému stažení čtyř nových písní.


Dále vychází:

Ancient Bards - Origine-The Black Crystal Sword Saga Part 2 (Mystic Production)
Evergrey - The Atlantic (Limited Earbook CD+DVD) (Mystic Production)
Hämatom - Maskenball (Sony Music)
Hecate Enthroned - Embrace Of The Godless Aeon (Mystic Production)
Christian Thielemann & Wiener Philharmoniker - Neujahrskonzert 2019 / New Year's Concert 2019 (DVD) (Sony Music)
Christian Thielemann & Wiener Philharmoniker - Neujahrskonzert 2019 / New Year's Concert 2019 (BluRay) (Sony Music)
James Gaffigan - Beethoven: Symphony No. 9 & Brahms: NäNie (Sony Music)
King Diamond - Songs For The Dead Live (DVD) (Bertus)
King Diamond - Songs For The Dead Live (BluRay) (Bertus)
Kiss - Kissworld - The Best Of Kiss (Universal)
Nas - Nasir (Bertus)
Různí - Rock Line (Supraphon)
Skunk Anansie - 25Live-25 (Deluxe) (Mystic Production)
Swallow The Sun - When A Shadow Is Forced Into The Light (Sony Music)
The Neal Morse Band - The Great Adventure (Deluxe) (Bertus)
Witherfall - A Prelude To Sorrow (Mystic Production)

Vychází na vinylu:
Bring Me The Horizon - Amo (Sony Music)
Bruce Springsteen - Springsteen On Broadway (Sony Music)
Dandy Warhols - Why You So Crazy (Universal)
Doro - Calling The Wild (Bertus)
Earl Sweatshirt - Some Rap Songs (Sony Music)
Evergrey - The Atlantic (Mystic Production)
Grateful Dead - Skeletons From The Closet (Warner Music)
Hecate Enthroned - Embrace Of The Godless Aeon (Mystic Production)
Graeme James - The Long Way Home (Warner Music)
King Diamond - Songs For The Dead Live (Bertus)
Massive Attack - Mezzanine (20th Anniversary ) (Universal)
Nas - Nasir (Bertus)
Rival Sons - Feral Roots (Warner Music)
Rudimental - Toast To Our Differences (Warner Music)
Skunk Anansie - 25Live-25 (Mystic Production)
Steve Hackett - At The Edge Of Light (Sony Music)
Swallow The Sun - When A Shadow Is Forced Into The Light (Sony Music)
Swizz Beatz - Poison (Sony Music)
The Mahavishnu Orchestra - Apocalypse (Music On Vinyl)
The Neal Morse Band - The Great Adventure (Bertus)
Vanessa Paradis - Les sources (Universal)
Witherfall - A Prelude To Sorrow (Mystic Production)

Reedice:
Doro - Calling The Wild (Bertus)
Massive Attack - Mezzanine (20th Anniversary ) (Universal)
Obituary - World Demise (Mystic Production)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY