Nové desky 1-3/2019 - od ZAYNa přes Vídeňskou filharmonii po Zofie Dares

16.01.2019 19:26 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Něco zbylých alb z úplného konce loňského roku a k tomu pár novinek vám představíme v letošním prvním vydání Nových desek. Vedle tradičního koncertu Vídeňské filharmonie představí druhé album ZAYN, sólový debut Žofie Dařbujánová z Mydy Rabycad, Per Gessle nový projekt Mono Mind, Callejon svou druhou desku, živák Fates Warning a druhé EP čeští TH!S.
Pokud se v pondělí 14. ledna vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

ZAYN - Icarus Falls (Bertus)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: r'n'b / alternativní r'n'b / pop

ZAYN - Icarus Falls
Poměrně dlouho se čekalo na pokračování úspěšného debutu Zayna Malika z One Direction. Snad proto, aby to stihl ještě do dvou let co do letopočtu , vydal nástupce "Mind Of Mine" těsně před Vánoci. Následovník dostal název "Icarus Falls" a zpěvák, který si říká pouze ZAYN na ni jako kompenzaci zařadil hned sedmadvacet písniček. Pokud nebudete držet v ruce japonskou edici, bude vám mezi písničkami chybět jeho velký hit se Siou "Dusk Till Dawn". Jedinými hosty standardní edice jsou totiž Nicki Minaj a Timbaland. I přes velký počet písniček byl poměrně kompaktní i producentský tým. Největší porci práce odvedli méně známí Saltwives, MakeYouKnowLove, Khaled Rohaim, Alan Sampson. Z opravdu známých jmen se na desce podepsal pouze Rob Cavallo, Brian Lee a držitel Grammy Malay. Jak to vše dopadlo, zjistíte z prvních ukázek na ZAYNově YouTube kanále.


Tip týdne

Zofie Dares - High On Being (420 Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: electro pop / alternativní pop

Zofie Dares - High On Being
Je to sotva měsíc, co jsme tu zmiňovali záznam koncertu Mydy Rabycad z loňských Colours, ovšem ještě těsně před koncem roku vyšlo další album úzce spjaté s touto kapelou. Má ho na svědomí zpěvačka a hlavní postava celé formace Žofie Dařbujánová, která pod pseudonymem Zofie Dares vydává svou vysněnou první sólovou desku. Pojmenovala ji "High On Being" a nabídne na ní šest skladeb. Pracovala na ní zhruba půl roku především se členy své domovské skupiny a v textech se zaměřila na osobní příběhy, objevování sebe sama i každodenní radosti ze života ve 21. století. O její produkci se postarali Tomáš Konůpka a Nèro Scartch a na jedné z písní se podílel i uznávaný český pianista a skladatel Ondřej Pivec, který nejenže do ni nahrál hammondky, ale také zpěvačku spojil s brooklynským gospelovým sborem vedeným Stephanie Fisher. K výsledné podobě desky, jejíž ukázky uslyšíte na stránkách vydavatelství Indies Scope, přispěl také kytarista a stálý host Mydy Rabycad Ondřej Slánský nebo violoncellistka Barbora Holá.


Mono Mind - Mind Control (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: taneční pop / electrop

Mono Mind - Mind Control
Mono Mind je možná i po vzoru Gorillaz nová kapela, která se prezentuje jako kreslená. Zřejmě to má to i obdobný důvod. Jejími členy jsou oficiálně Dr Robo, Cooky Carter, Rain Davis a Bright Jones, za nimiž se ve stejném pořadí skrývají Per Gessle, Helena Josefsson, Clarence Öfwerman a Christoffer Lundquist, kteří jsou úzce spjatí s Roxette. Jak uslyšíte na jejich YouTube, v tomto projektu se orientují především na electropop s důrazem na taneční rytmy a ladění. Mají za sebou už několik poměrně úspěšných singlů, ovšem výraznější nárůst popularity přijde až s vydáním debutu "Mind Control", kde nabídnou celkem šestnáct skladeb včetně několika remixů.


Callejon - Hartgeld Im Club (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: industriální metal / hip hop

Callejon - Hartgeld Im Club
Metal a hip hop dohromady? Ale proč ne. Pokud ještě neznáte, tak se prosím seznamte s Callejon, kteří nyní vydávají očekávanou novinkovou desku s titulem "Hartgeld im Club". Jde o nahrávku plnou předělaných skladeb původně od kapel jako K.I.Z., Bonez MC & Raf Camora, Deichkind nebo SXTN. Díky úspěchu předchozí nahrávky "Man spricht Deutsch" se dá očekávat, že novinka publikum určitě zaujme. A pokud ne svým obsahem, tak kontroveerzním obalem určitě. Sami se ale přesvědčte o jednotlivých skladbách poslechem ukázek na Nuclearblast.de.


Christian Thielemann & Wiener Philharmoniker - Neujahrskonzert 2019 (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: klasická hudba

Christian Thielemann & Wiener Philharmoniker - Neujahrskonzert 2019
Jako už tradičně, i letošní rok nemůže chybět v prvním vydání Nových desek záznam novoročního koncertu Vídeňské filharmonie. Letos dostal tu čest premiérově řídit vídeňské filharmoniky při této příležitosti německý dirigent Christian Thielemann a na programu byly opět skladby především rakouského skladatelského klanu Straußů, jež doplnil ještě Josef Hellmesberger mladší a Carl Michael Ziehrer. Záznam koncertu na dvou CD vychází pod logickým názvem "Neujahrskonzert 2019" a později bude k dispozici také na vinylu, DVD a Blu-Ray.


TH!S - And This Is Our Sh!t (EP) (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: rock'n'roll / klasický rock / hard rock

TH!S - And This Is Our Sh!t (EP)
Česká formace TH!S si celý loňský rok systematicky vybojovávala místo na české hudební scéně a jistě bude patřit k horkým kandidátům na Objev roku. Rok po prvním EP "We Are TH!S" vydávají další, tentokrát s názvem "And This Is Our Sh!t". Šest písniček, které pro něj přichystali, opět pokračuje v mixu rock'n'rollu, roots rocku a klasického rocku, který ale ještě přitvrdili, takže se dostávají až k hranicím hard rocku. Koneckonců posuďte sami z ukázek na jejich webu.


i Flautisti - Douce Dame Jolie (Supraphon)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: klasická historická hudba / world music

i Flautisti - Douce Dame Jolie
i Flautisti - The London Recorder Quartet je kvarteto hráček na zobcové flétny, které má i přes svůj název poměrně silné kořeny v České republice. Soubor sice vznikl v roce 2009 na londýnské Royal College of Music, ovšem jeho členkami jsou hned dvě Češky Jitka Konečná a Ilona Veselovská, které doplnily Rakušanka Doris Kitzmantel a Tchajwanka Yu-Ching Chao. Na své nové nahrávce "Douce Dame Jolie", na níž jim vypomohl i perkusista Radek Tomášek, ukazují, co vše lze stihnout v hudbě stihnout za jednu hodinu. Vezmou vás na návštěvu Afriky, Japonska, Německa, Londýna, Vídně či Balkánu. Deseti skladbami na ni slaví své desáté narozeniny, a míchají zde středověk a baroko s rytmy balkánské lidové hudby a se světem soudobým. Bližší seznámení vám nabízejí stránky vydavatelství Suphaphon.


Fates Warning - Live Over Europe (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: progresivní metal

Fates Warning - Live Over Europe
Americká progresivně metalová formace Fates Warning vydává vůbec poprvé ve své aktuální sestavě záznam z živého koncertu. Na nosiči s titulem "Live Over Europe" najdete třiadvacet skladeb přesahující dvouhodinovou stopáž. Živák je seskládaný z koncertních záznamů na různých místech, přičemž všechny dohromady spojovalo jediné - koncertní turné "Theories Of Flight" ke stejnojmenné desce vydané v roce 2016. Ukázky písní najdete na stránkách německého internetového obchodu Amazon.de p>

V krátkosti - soundtracky

  • Mychael Danna - A Dog's Way Home (soundtrack) (Sony Music)
    Nejprve začneme poněkud lehčím tématem. "A Dog's Way Home", který u nás běží pod názvem "Psí domov" je rodinný dobrodružný film o jednom velkém psím návratu. Hudbu k němu složil Mychael Danna a na soundtracku ji najdete rozdělenou do sedmatřiceti kompozic.
  • Brian Tyler, John Carey - Escape Room (soundtrack) (Sony Music)
    Druhý snímek, jehož soundtrack vám představíme, je už poněkud těžšího kalibru. "Escape Room", který má u nás logický název "Úniková hra", je hororové mysteriózní drama, v němž jde o život. Tomu odpovídá i hudební podkres, který složili společně Brian Tyler a John Carey, na soundtracku prezentovaný devatenáctkou skladeb.


Dále vychází:

Kyle Dixon & Michael Stein - Valley Of The Boom (soundtrack) (Sony Music)
Original Broadway Cast Of The Prom: A New Musical - The Prom: A New Musical (soundtrack) (Sony Music)
Paul Freeman - Black Composer Series - The Complete Album Collection (Sony Music)

Vychází na vinylu:
Anderson Paak - Oxnard (Warner Music)
Callejon - Hartgeld Im Club (Sony Music)
Daniel Pemberton - Spider-Man: Into The Spider-Verse (Original Score) (Sony Music)
Mono Mind - Mind Control (Warner Music)
Neyla Pekarek - Rattlesnake (Warner Music)
Offspring - Americana (Bertus)
The Doors - Waiting For The Sun (50th Anniversary Edition) (Warner Music)
Willy Deville - Collected (Cargo Records)

Reedice:
Elvis Presley - Elvis: '68 Comeback Special: 50Th Anniversary Edition (Sony Music)
Samantha Fox - Samantha Fox (deluxe) ()
The Doors - Waiting For The Sun ( 50th Anniversary Expanded Edition ) (Warner Music)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY