Trošku rozpačití Smash Of Garnet

14.02.2003 05:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Přinášíme vám další recenzi ze série článků věnovaných skupinám zastoupeným na kompilaci "Beat Infusion". Tentokrát se podíváme na zoubek plzeňské kapele Smash Of Garnet a její desce "Burn My Sorrow".
5/10

Smash Of Garnet - Burn My Sorrow

Skladby: Hero, Insane, Flavoured, Heed, Nude, My Day, Damp Feather, Sleep Sweety
Celkový čas: 32:32
Na podzim 2002 vyšla pod záštitou agentury In Promotion kompilace "Beat Infusion" (o celém projektu se více dozvíte v tomto článku), na níž bylo zařazeno přes dvacet zajímavých, povětšinou rockových souborů, které doposud neměly dostatek prostoru, aby se mohly prezentovat široké veřejnosti. Jelikož je podobné snažení více než prospěšné, MusicServer vás bude postupně seznamovat s deskami a demosnímky alespoň některých ze zúčastněných souborů.

Smash Of Garnet - Burn My Sorrow
© facebook interpreta
Vlastní skupina Smash Of Garnet vznikla v Plzni v průběhu roku 2000, avšak její kořeny je třeba hledat o pár let zpátky v seskupení Declesion. Jestliže se změnilo jméno a částečně i personální složení, hudební projev zůstal v základech podobný. Dodnes se S.O.G. hlásí ke grunge, Nirvana prý měla na zpěváka a kytaristu Michala Brožíka nemalý vliv. To všechno je znát i z více jak rok staré desky "Burn My Sorrow", jejíž profil vám opožděně přinášíme.

První, co na albu zaujme, je netradiční zvuk. Deska byla natočena ve studiu BulVa Records během podzimu 2001, ale při jejím poslechu máte pocit, jako byste vnímali dvě rozdílné složky - profesionálně nasnímanou muziku a naopak jen tak ledabyle zaznamenaný vokál. Brožíkův hlas se syrově noří do toku kytar, undergroundově rezonuje, místy příliš nápadně připomíná Kurta Cobaina. Může až iritovat svou neurvalostí. Mně osobně není tato poloha na 100 % příjemná a je otázkou, do jaké míry jde o aranžerský záměr...

Po hudební a kompoziční stránce jsou Smash Of Garnet slušně vybavenou formací, leč nikterak objevnou. Především výkon bubeníka Jana "Stickbreakera" Nádraského je pozoruhodný, právě on dodává písním potřebný drive. Jejich vlastní struktura je totiž dosti unifikovaná, častokrát se přistihnete při rozjímání, před kolika minutami jsem toto už slyšel. Asi nejvíce postrádám výrazné melodie, které by působily jako pomyslné háčky, jichž by se posluchač mohl chytnout. Mohlo být i méně šetřeno s gradací, takhle mnohé skladby pouze plynou, ovšem nijak nepřekvapí.

Smash Of Garnet mě osobně touto deskou nijak nenadchli, přesto se domnívám, že na koncertě by mohli znít zajímavě. Bohužel, strnulé přešlapování na místě tak jasně vytyčeném v minulosti mi nesedí. "Burn My Sorrow" sice skýtá několik netradičních momentů, ale jako celek se pohybuje v průměrných proudech.

CD k recenzi poskytla skupina Smash Of Garnet.

Album: Smash Of Garnet - Burn My Sorrow
Hodnocení: 5/10
Celkový čas: 32:32
Skladby: Hero, Insane, Flavoured, Heed, Nude, My Day, Damp Feather, Sleep Sweety


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY