Čtyřalbum "Má hra" přináší reprezentativní pohled na tvorbu Radima Hladíka

03.01.2019 08:30 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Radim Hladík patří k nejznámějším domácím kytaristům. Proto je nasnadě, že jeho dílo se nesmazatelně zapsalo do historie domácí hudby. Co všechno dokázal, naznačuje čtyřdisková kolekce "Má hra 1969-2018", jejíž příprava trvala dlouhé měsíce. Práce to byla velmi náročná, ale výsledný box stojí za to.
8/10

Radim Hladík - Má hra 1969-2018

Skladby: CD 1 - Blue Effect 1969-2008: I Like The World (Sun Is So Bright), I've Got My Mojo Working, Stroj na nic, Rainy Day (Deštivý den), You'll Stay With Me (Fénix), Návštěva u tety Markéty, vypití šálku čaje, Popínavý břečťan, Je třeba obout boty a pak dlouho jít, Klíště, V sobotu popoludní, Rajky, Třiatřicet, Něžná, Záhada jmelí, Kampa, Get Down From The Tree (Slez dolů ze stromu), Slunečný hrob, Čajovna CD 2 - Spolupráce: Stůj, břízo zelená, Vandrovali hudci, Lazar a boháč, Smutná ranná električka, Slnečnice, Na II. programe sna, Letia husi, S chodníkom na chrbte, Lodička z papiera, Vták do smutných počasí, Kšeft z neba, Oknem ven (edit 2018), A to tě trochu bolí, Okno v nebi, Variace na renesanční téma, Moře, Rozpité barvy CD 3 - Filmy: Hamburg. Hudba z filmu Amerika, Proč s Radimem. Hudba z filmu Non Plus Ultras, Posel. Hudba z filmu, Posel, Vorvaň, Výlet, Závod 1, Závod 2, Poslední přesun - hudba z filmu, Do smrti dobrý, do smrti zlý, Popravili draka, Poroučím ti, větře!, Saxána a Lexikon kouzel - hudba z filmu, Saxána a Lexikon kouzel, Saxána Motiv 1, Saxána Motiv 2, Zapomenuté světlo - hudba z filmu, Jizerka, Zima, Úvodní titulky, Zapomenuté světlo, Kobova garáž - hudba z filmu, Cesta, Irena, Předehra, Lovec a datel - hudba z filmu, Lovec a datel - konec, Úvod, Lovec a datel, Pískovna - hudba z filmu, Srabova dcera - Úvod, Střed, Závěr, Venušánkovy příběhy ze Země děda Praděda - hudba ze stejnojmenného televizního seriálu, Téma, Vincenz Priessnitz - hudba ze stejnojmenného filmu, Téma, Titulková 1997/2017 - rekonstrukce nerealizované skladby pro povídkový film CD 4 - Projekty: Probuzení, Little Wing, Má hra, Knoflík pro štěstí - z hudební koláže z básní Jiřího Wolkera, Já viděl tě dnes, Jdu domů, Návštěvy u pana Greena - hudba k divadelnímu představení, Návštěvy u pana Greena 1, Návštěvy u pana Greena 2, Návštěvy u pana Greena 3, Pokoj v modrém - hudba k divadelnímu představení, Pokoj v modrém 1, Pokoj v modrém 2, Dynamické systémy - scénická hudb k představení Pantomimy S. I., Korále - scénická hudba k představení skupiny výrazového tance T. A. D. Žilina, Sny o létání - Scénická hudba k představení Pantomimy S. I., Struktura hmoty - scénická hudba k představení Pantomimy S. I., Hudba pro program Křižíkovy fontány Z Kytice K. J. Erbena na pražském Výstavišti, Kytice, Polednice (edit 2018), Vodník (edit 2018), Lipo - tiki - žužu, 1970, I Like The World (Sun Is So Bright)
Vydáno: 30.11. 2018
Celkový čas: 76:14 + 76:54 + 69:22 + 67:06
Vydavatel: Supraphon
Na konci listopadu Supraphon obsáhlým výběrem "Má hra" připomněl hudební přínos Radima Hladíka. Rozhodnutí, jak celý kompilát pojmout, nebylo vůbec lehké, protože Hladíkova tvorba (a muzikantský život vůbec) byla nesmírně košatá. Ani téměř pět hodin muziky, která se na čtyřech CD rozprostírá, proto nemůže nabídnout kompletní pohled na to, co Hladík natočil.

Je potřeba zmínit, že práce na tomhle díle započal sám Radim Hladík. V momentě, kdy však ucítil, že je za svého života nedotáhne do konce, vše přerušil. Otěže převzaly osoby z nejpovolanějších - manželka Zlata a syn Radim Hladík junior, který se může pyšnit čtyřmi Českými lvy. Ruku k dílu přiložili i dcera Lucie Hladíková a editor Karel Deniš, výběrem obsahu se zabýval také Pavel Víšek. Úkol prohrabat se stovkami hodin nejrůznějších záznamů to byl v pravdě nelehký.

Každý z disků má svůj podtitul - jednička se věnuje Blue Effectu, další nesou názvy Spolupráce, Filmy a Projekty. Jednotná světlemodrá grafika v sobě nese jasnou narážku na nejzásadnější kapelu Hladíkova života (grafikovi Lukáši Fišárkovi svými radami pomohl i Petr Sís). Vedle jasných hitů se na čtyřdisku nacházejí také méně známé i nově objevené záznamy.

Drobnou vadou na kráse je nedostatečný výčet jednotlivých sestav Blue Effectu u nejrockovějšího prvního cédéčka, kde se kromě singlu "I've Got My Mojo Working" nachází i jeho B-side - u nás díky "Pelíškům" takřka zlidovělý "Sluneční hrob". Jestli se však na koncertní verzi písně nachází s Vladimírem Mišíkem i Honza Křížek, se nedá z bookletu zjistit.

Nechybí zde skladba "Probuzení", která je už patnáct let stará, až nyní ji však otextoval a nazpíval Michal Hrůza s rytmikou poslední sestavy Blue Effectu. I když základním stavebním kamenem Hladíkovy tvorby je rock, najdeme zde též moc příjemné výlety do krajin folku, scénické a filmové hudby a například v případě Chinaski a jejich songu "1970" i do kytarového popu, který je zde cokoli, jen ne sprosté slovo.

Syn Radima Hladíka strávil měsíce nekonečným kopírováním a přenášením starých záznamů, které nebyly kompatibilní s novou technologií. Už nyní je vidět, jak cennou vykonal práci, její úplnou hodnotu však ukáže čas.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY