Zrní křtili v Praze desku a zpěvník pivním speciálem

18.12.2018 12:00 - Hana Bukáčková | foto: Miroslav Tkadlec / musicserver.cz

Vyprodaný Lucerna Music Bar byl svědkem křtu nového EP tuzemské kapely Zrní "Spící" a zpěvníku "Já, Zrní". Během koncertu se nespalo, ale tančilo, zpívalo, křtilo pivním speciálem, vypouštěly se vlaštovky, vzpomínalo se na Havla a bylo tak nějak hřejivě u srdce.

Live: Zrní

místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 17. prosince 2018
setlist: Když se ztratíš, Rychta, Vraky, Dva, Jiskří bůh láska jest, Hýkal, Skoč, Bojim, Straky, Následuj Kojota, Silnice od ní, Kde jsou ty oči, Igor Pelech, Ať, Noční jízda, Pokraj, Do vody, Před náma, Lehko, Jiskřící raketa TOTO, Království, Kdo to budí medvěda?, Deště

Zrní, Lucerna Music Bar, Praha, 17.12.2018
© Hana Bukáčková
Komu se nelení, tomu se Zrní, i tak by se dalo poupravit zaběhlé lidové rčení. Vloni tahle skupina vydala velmi povedenou desku "Jiskřící" a zdolala českou koncertní metu - vyprodala Forum Karlín. Letos pánové přišli s neokoukaným konceptem turné "Černá hodinka a půl", kde hráli akusticky při svíčkách na všelijakých netradičních místech, včetně kavárny, kam se vstupenky daly koupit jen za kryptoměny, streamovali z louky, od vody, z vily Tugendhat.

Na závěr roku se trochu zklidnili, aby se mohli věnovat křtům nového EP "Spící". To hudebně a tematicky souvisí s loňskou deskou, ale zároveň jí předchází. Nová nahrávka, která je k dostání pouze na vinylu, vyšla koncem října a zkraje listopadu už byla pokřtěna v Brně. Na pražský koncert jsme museli počkat až na 17. prosinec.

Pódium vítalo všechny přicházející poutavým jiskřícím vizuálem. Koncert začal s půlhodinovým zpožděním - čekalo se totiž, až se do klubu dostanou všichni fanoušci. Těm kapela věnovala třetí píseň večera "Vraky". V navazující "Dva" zacílila věnování naopak na všechny nečekající. Muzikanti si jako obvykle připravili dvouhodinovou nálož autentického projevu, energie, intimity, hudebního hračičkovství a pocitu určité napojenosti, který umí vyvolat jen málokterá kapela u nás. Repertoár skvěle poskládali, písničky obměnili, a tak působil svěže. Novější hity střídaly starší, pomalejší ty rychlejší, známé ty méně hrané.

Zrní, Lucerna Music Bar, Praha, 17.12.2018
© Hana Bukáčková
Zhruba v půlce setu došlo na křest vinylu, který se pyšní ojedinělým artovým obalem. Autor onoho díla Aleš Fulín společně s věrnými spolupracovníky Zrní - Natálkou, která má na starosti online a sociální sítě, a novým manažerem kapely Michalem - pokřtili placku pivním speciálem (jak je již takovým jejich zvykem), který uvařil sládek Robert. Hned poté došlo na křest prvního zpěvníku "Já, Zrní". Ceremoniálu se ujal samotný autor, kytarista kapely Jan Juklík alias Jukla. Ten dal dohromady sbírku třiceti ručně psaných skladeb včetně všech not a akordů a jeho žena Marie je proložila originálními ilustracemi.

Zrní, Lucerna Music Bar, Praha, 17.12.2018
© Hana Bukáčková
Během večera zazněly všechny nové písně. V "Do vody" si s neúčastí Namlinga, který na desku nazpíval druhý hlas, poradil Honza Unger po svém - nahradil ho svým broukáním. Jako jediný host se představila Bára Ungerová z uskupení Dva, která doprovodila svého muže v duetu "Ať". Momentů překvapení ale bylo více. V závěru skladby "Jiskřící raketa TOTO" došlo po roce od Fora znovu na házení vlaštovek. Do tohoto rituálu se nachomýtli i mnozí fanoušci na balkonu. Sice nepadl rekord jako vloni, tento nápad ale stále baví, je daleko lepším oživením než už zevšednělé konfety. Unger & spol. píseň vtipně věnovali uklízečkám, který po nich tu vlaštovčí paseku budou uklízet.

V samotném závěru došlo na vzpomínku na Václava Havla. Termín koncertu nebyl vybrán jen tak pro nic za nic. V předvečer výročí dne úmrtí bývalého prezidenta mu tak pánové vzdali symbolický hold.

Koncert byl nejenom prezentací nové desky, nostalgického vzpomínání, ale předčasným vánočním dárkem pro všechny příznivce kvalitní, netuctové, dravé, ale nijak nezkažené muziky a především pro milovníky této kladenské formace, jejíž síla a členská základna rostou doslova před očima.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY