Jelen a Míša Tučná vzdali ve Foru Karlín poctu Michalovi Tučnému

16.12.2018 13:01 - David Böhm | foto: Petr Klapper

Jelen vyrazil na turné i letos, ačkoliv koncerty k desce "Vlčí srdce" se uskutečnily už loni. Tentokrát však na šňůru pozval Míšu Tučnou a společně odehráli celý blok písní Michala Tučného. Samozřejmě nechyběla Kateřina Marie Tichá, předskakovala talentovaná písničkářka Tereza Balonová.

Live: Jelen

místo: Forum Karlín, Praha
datum: 15. prosince 2018
setlist: Jehnědy, Vlčí srdce, Nebe nad Prahou, James Dean, Až příště přijdeš, Tančíme spolu, Co bylo dál? Nebe je dál, než se zdá, Klidná jako voda, Balada pro banditu, Listopad, Tunel, Pověste ho vejš, Spím v obilí, Modrá z džín, Tam u nebeských bran, Blues Folsomský věznice, Mars a Venuše, Korunou si hodím, Světlo ve tmě, Magdaléna, Báječná ženská, Jelen, Poslední kovboj

Tereza Balonová, Forum Karlín, Praha
© Petr Klapper
Před nástupem Jelena se na pódiu představila Tereza Balonová.Tu si kapela jako předskokanku vybrala sama a nutno dodat, že velmi dobře. Písně zpívala pouze za doprovodu kytary, ale i skrze tuto syrovější formu šlo cítit, jaký talent v mladé písničkářce třímá. Zatím se zdá, že jeho vykřesání si vezme na starost Martin Ledvina, a tak si snad potemnělou skladbu "Cizinec" užijeme v blízké době alespoň na nějakém EP. Publikum její repertoár přijalo velmi nadšeně. Zdá se tedy, že vydavatelství SinglTon rozzářilo další hvězdu.

S úderem deváté hodiny se na stagei objevil netrpělivě očekávaný Jelen. Nastoupil efektně za veliké plátno, a tak diváci několik momentů sledovali pouze siluety. Jako otvírák zvolili muzikanti "Jehnědy" s velmi přiléhavým popěvkem: "Bylo nám dobře... a bude nám líp." S ubíhajícím časem se totiž, až na pár výjimek, vystoupení postupně zlepšovalo.

Jelen, Forum Karlín, Praha
© Petr Klapper
Za tu dobu, kterou Jelen funguje, nasbíral spoustu zkušeností, pokud jde o práci s publikem. Právě interakce s ním je jeho nejsilnější stránkou, a tak nesází na megalomanské projekce, vystačí si jen s LED panely a barevnými světly. Právě třeba "Nebe nad Prahou" má gradující popěvek tak nakažlivý, že se k němu přidal snad každý, aniž by musel na cokoliv koukat.

Velmi emotivní balada "Nebe je dál, než se zdá" vytvořila jen s trochou mlhy a bledě modrým nasvícením magickou atmosféru. Skvěle ukázala, že není třeba tlačit na pilu jako u "Tunelu", jehož rytmus se sice pěkně vytleskává, slabou píseň ale zachránit nedokáže. Podobně nadbytečně působil bohužel i "Mars a Venuše", který se obešel bez Debbi. O její vokály se postarala Kateřina Marie Tichá, již neodmyslitelná součást každého jeleního vystoupení.

Jelen, Forum Karlín, Praha
© Petr Klapper
Právě místo těchto dvou kousků by možná bylo vhodnější prodloužit blok písní Michala Tučného. Ten začal velmi originálně, úvodními slovy skladby "Pověste ho vejš". Během těchto chvil se po boku Jindry Poláka objevila Míša Tučná. Ve většině coverů tvořila jen jako frontmanův doprovod, o to krásněji ale vyzněla "Modrá z džín", kterou si střihla pěvecky sama, a alespoň trochu si snad tedy vynahradila zrušení letošního vzpomínkového koncertu v Lucerně. Kéž by tato tour vyústila ve společnou nahrávku. Spojení Míši s Jeleny se ukázalo jako velmi silná kombinace.

Jako oficiální ukončení posloužil hit "Magdaléna", během něhož se na pódiu objevily všechny tři přítomné zpěvačky, a dokonce i Martin Ledvina. Tato kouzelná spolupráce značila překročení dvouhodinové délky koncertu, a to ještě následně došlo na několik přídavků. I přes takovou délku vystoupení nenudilo. Uctilo Michalovu památku a zároveň představilo drobnou část jeho materiálu mladší generaci. Zkráceně - mělo duši.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY