Shakira ve Španělsku neplatí daně. Hrozí jí oplétačky se soudem

16.12.2018 08:59 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Málokterou zem slavní sportovci a osobnosti tak beru na hůl s placením daní jako Španělsko. Po slavných fotbalistech z Realu či z Barcelony je další na řadě zpěvačka Shakira, manželka obránce Barcelony Gerarda Piqueého. Ta je nyní obviněná z daňových úniků.

Španělští prokurátoři tvrdí, že mezi lety 2012 až 2014 ošidila stát na daních o více než 14,5 milionu eur. Shakira během tohoto období uváděla jako místo svého bydliště Bahamy, kde jsou daně nižší. Skutečnost však podle všeho byla jiná.

Podle vyšetřovatelů v Barceloně byly její cesty do zahraničí jen krátkodobého charakteru a souvisely s její pěveckou kariérou. Chtějí po kolumbijské zpěvačce, aby zaplatila dluhopis ve výši 19,4 milionu eur, což je suma o 33 procent vyšší než původní dluh - přesně podle znění španělského zákona. Pokud nezaplatí, doporučí soudu zmrazit jí majetek ve stejně hodnotě. To, zda je dostatek důkazů, aby se mohla začít kauza vyšetřovat, bude na rozhodnutí soudu.

Podle agentury AP se Shakira přestěhovala do Španělska právě z daňových důvodů v roce 2015. Takzvané Paradise Papers, které obsahují detaily o offshorových daňových opatřeních, uvádějí vedle jejího jména i Bona nebo Madonnu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY