Kralování Lucie končí, nejžádanější desku mají díky strahovskému živáku Kryštof

13.12.2018 06:30 - Josef Martínek | foto: Tomáš Rozkovec / musicserver.cz

První místo českého rádiového žebříčku je už pošesté stejné, ale aspoň za neohroženým Georgem Ezrou se něco děje. Albovou hitparádu si podmanili Kryštof, kteří triumfují se živákem z koncertů na pražském Strahově. Není divu, že je o něj zájem, vždyť dvěma vystoupením loni přihlíželo skoro 70 tisíc lidí.
George Ezra - Shotgun
© facebook interpreta
RÁDIA - To je ale nuda. Už šestý týden vyhrává z rádiového éteru nejčastěji pořád ta samá skladba. George Ezra se "Shotgun". Vše k ní už bylo řečeno v minulých komentářích, pojďme tedy dál.

Aspoň na dalších příčkách je rušněji. I když ani Dean Lewis už není na medailových stupních žádným nováčkem. S "Be Alright" se již do první trojice podíval, nyní se do ní vrací z minulé devítky. Za stříbrným Australanem se umístili bronzoví Black Eyed Peas. Kapela vydala v říjnu po osmi letech nové album "Masters Of The Sun Vol. 1". Světovými hitparádami však jen prolétlo, za což nejspíš může hlavně fakt, že v sestavě chybí Fergie. Ovšem singl "Big Love" se navzdory tomu dostal mezi nejhranější v našem éteru.

Na čtvrtou pozici se probila čtyřiadvacetiletá americká zpěvačka Ava Max, které se podařilo prorazit i na velkých trzích. S hitem "Sweet But Psycho" byla první ve Švédsu, ve Švýcarsku či v Německa, dvojku si vydobyla ve Velké Británii. Také na pětce máme relativně novou tvář, českou interpretku, která si říká LinaKaro. V SuperStar na sebe upozornila roznášením pizzy a nyní se může pochlubit tím, že "Honey" je nejhranější domácí písní.

Zmiňme i šestku. LP si sice s "Girls Go Wild" o čtyři příčky pohoršila, zato ale české fanoušky potěšila oznámením dvou pražských koncertů na květen příštího roku. Forum Karlín bude jistě praskat ve švech. Skokanem kola se stal Mike Shinoda. Tvář Linkin Park byla s "Running From My Shadow" minule osmdesátá první, nově už desátá. Také Shinoda se v roce 2019 ukáže v našem hlavním městě, 19. března ve Foru Karlín.

Z novinek dopadli nejlépe Imagine Dragons, "Bad Liar" obsadil číslo čtyřicet osm. Dvaapadesátku berou Chinaski a Katarína Knechtová, kteří vyřkli "Milióóóóny přání". O čtyři pozice hůře jsou na tom 5 Seconds Of Summer s "Valentine".

Top 10 ČR - rádia:
  1. George Ezra - Shotgun
  2. Dean Lewis - Be Alright
  3. Black Eyed Peas - Big Love
  4. Ava Max - Sweet But Psycho
  5. LinaKaro - Honey
  6. LP - Girls Go Wild
  7. Zedd & Elley Duhé - Happy Now
  8. Sunrise Avenue - Dreamer
  9. Xindl X - Dřevo
  10. Mike Shinoda - Running From My Shadow


Kryštof - Kryštof na Strahově
© facebook interpreta
ALBA - Nejde sice o řadovou desku s novou hudbou, přesto Kryštof ovládli předvánoční trh. Živák "Kryštof na Strahově", který mapuje největší koncert v historii kapely, konaný loni v září na fotbalovém stadionu Evžena Rošického, se v okamžiku vydání stal multiplatinový. "Takový start neměla žádná z našich nahrávek a my se jen modlíme, aby vám to ještě vydrželo. Nechť aspoň každý sedmý návštěvník Rošičáku objeví ho od Ježíška," uvedla formace na Facebooku.

Vysoko odstartovala i deska hiphopového labelu Milion+, který se zaměřuje především na velmi mladé posluchače. Na "Krtek Money Life" rapují Yzomandias, Nik Tendo, Hasan a další stěžejní jména vydavatelství. Fanoušci to ocenili druhým místem.

Na číslo tři si po vítězném hattricku pohoršila Lucie. Desce "Evolucie", vydané po šestnácti letech, je ze čtyřky v patách soundtrack "Bohemian Rhapsody". Ten v listopadu začínal až ve druhé desítce, ale úspěch velkofilmu o Queen a Freddiem Mercurym v kinech udělal i z této kompilace žebříčkový hit.

Pětka znamená vzpomínku na geniálního kytaristu Radima Hladíka. Hudebník, který až do své smrti v prosinci 2016 hrál se svou skupinou Blue Effect, je v poslední době hojně připomínám. Koncertní pocta jeho dílu byla k vidění v Praze i Brně. Na výběru "Má hra 1969 - 2018" zaujme jeho název. V roce 2018 už totiž Hladík z logiky věci nic vytvořit nemohl.

Čtvrtou a poslední novinkou první desítky se stala deska "DANK". Rapper Paulie Garand se na ní vrátil k osvědčené spolupráci s producentem KennyRoughem, svým někdejším parťákem z BPM. Aktuálně novinku propaguje melancholický videoklip "Návraty".

Top 10 - alba:
  1. N Kryštof - Kryštof na Strahově
  2. N Milion+ - Krtek Money Life
  3. Lucie - EvoLucie
  4. Queen - Bohemian Rhapsody O.S.T.
  5. N Radim Hladík - Má hra 1969 - 2018
  6. Lucie Vondráčková - Růže
  7. Imagine Dragons - Origins
  8. N Paulie Garand & KennyRough - DANK
  9. Queen - Greatest Hits (Remastered)
  10. Zaz - Effet Miroir

    Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 49. týden najdete na stránkách IFPI zde


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY