The Joy Formidable zkusili experimentovat, a vzniklo tak divoké "Aaarth"

01.12.2018 17:30 - Ondřej Kocáb | foto: facebook interpreta

The Joy Formidable jsou zpět se čtvrtým albem "Aaarth". Po zdařilém "Hitch" se kapela vydala hledat nové múzy a inspirace do amerického Utahu a cesta to byla více než úspěšná. Během jejich pobytu v USA vznikla kolekce, která se dá označit za nejpestřejší v dosavadní diskografii formace.
7/10

The Joy Formidable - Aaarth

Skladby: Y Bluen Eira, The Wrong Side, Go Loving, Cicada (Land on Your Back), All in All, What For, The Better Me, Absence, Dance of the Lotus, You Can't Give Me, Caught on a Breeze
Vydáno: 28.9.2018
Celkový čas: 45:55
Vydavatel: Hassle
The Joy Formidable nejsou žádní zelenáči. Na scéně se pohybují deset let. Jejich úspěch byl téměř okamžitý - již s úvodním EP "A Balloon Called Moaning" se zařadili na seznam sledovaných nejen britské alternativně-rockové scény. Jejich debut byl tak silný, že si je oblíbil i Dave Grohl, který je v posledním měsíci již podruhé vytáhl jako support svým Foo Fighters na turné po spojených státech.

"Aaarth" je převážně temnou kolekcí. Již název, odkazující ve waleštině k medvědovi, vyjadřuje hlavní motivy. Pojítky jsou síla, moudrost a uzdravení. Není se co divit, poslední období pro muzikanty bylo téměř existenční, jelikož kromě řešení patálií kolem nahrávací smlouvy došlo i na vztahové problémy. Partnerství mezi ústřední postavou Ritzy Bryan a basákem Rhydianem Daviesem skončilo, chod kapely to ale nakonec nenarušilo.

Rockeři se do své tvorby pokusili vnést také kus psychedelie ("Y Bluen Eira"). Právě úvodní skladba v sobě nese veškerou tu temnou energii. Velšané mají na svědomí hned několik kousků ve svém druhém rodném jazyce, až nyní s ním ale prorazili na řadovou desku a naprosto s ním v úvodních minutách hypnotizují. Hlavní roli plní skvělé kytary, které znějí perfektně po celou dobu stopáže. Ritzy & spol. se nebojí využít i většího počtu krabiček, aby dosáhli žádoucího zvuku. Má to cenu, kombinace riffů a pořádné energie na sebe váže nejlepší momenty. Důkazem budiž singl "The Wrong Side", který se dá označit za typický pro trio. Do podobné kategorie lze zařadit i další singly "The Dance Of The Lotus" a "The Better Me", největší experiment alba i díky užití více nástrojů.

Dočkáme se i jemnějších not. "All In All", případně "You Can"t Give Me" jsou příjemné skladby se silným textovým poselstvím, avšak i po několika posleších jsou jen těžko zapamatovatelné. Z této kategorie lze zmínit "Absence". Z písně srší frustrace a nespokojenost, skladba se krásně rozvine a nakonec se opět sbalí, než zůstane jen u kláves. Perfektní start, perfektní závěr. "Caught On A Breeze" je další magickou skladbou po silné startovní trojce. Krátká rázná pecka je podobně jako "Go Loving" naprosto nespoutaná a výborně uzemňuje finále alba.

Jednoduše řečeno, The Joy Formidable zatím na kontě nemají žádné nepodařené album a tuhle formu si drží i na "Aaarth". Je škoda, že i nadále zůstávají v pozadí podobně znějících světových hvězd. Rozhodně však stojí za pozornost, a to v případě jak novinky, tak kompletní diskografie.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY