Mig 21 na koncertě uklidňovali rvačku

30.11.2018 18:22 - Hana Bukáčková | foto: Hana Bukáčková

Oblíbená chlapecká taneční pěvecká striptérská skupina z Prahy 5 - Smíchova Mig 21 s nezaměnitelným frontmanem Jiřím Macháčkem v rámci HURÁ! Tour obsadila na tři večery vyprodaný pražský Lucerna Music Bar. Na ten čtvrteční jsme vyrazili i my. A byl to takový tradiční večer. I přes tu rvačku.

Live: Mig 21

místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 29. listopadu 2018
setlist: Periferním pohledem, Snadné je žít, Skejt, Diskobůh, Orle, Sviť sviť světlomete, Karafiát, Máma se vrací, V tropické zahradě, Jaro, léto, podzim & zima, Štěstí hejbe planetou, Jedině láska, Petra a Gábina, Tykej mi, Život je poušť, Kalhotky si sundej, Svoboda není levná věc, Chci ti říct, Ho-Ka-He, Tančím, Slepic pírka (feat. Tonya Graves), Hurá!, Malotraktorem, Mávej

Mig 21, Lucerna Music Bar, Praha, 29.11.2018
© Hana Bukáčková
Turné pojmenované po posledním singlu "HURÁ!" odstartovala kapela Mig 21 počátkem října v Pardubicích a pro závěrečné zastávky zvolila již tradičně Prahu. A tradičně rovnou třikrát a tradičně třikrát vyprodáno. Ač turné nese jiný název, koncept vystoupení zůstal stejný jako vždy, když pánové vyjedou na koncertní šňůru. Určitě to není na škodu, naopak je to sázka na kvalitu, zábavu a jistotu. S touhle partou zkrátka nešlápnete vedle.

"Šou bude neodolatelně barevná, zářivá, tančící a veselá," prohlašovali muzikanti před čtvrtečním večerem. A jak slíbili, tak také učinili. Vizualizaci scény měl na starosti jako obvykle trumpetista Pavel Hrdlička, který pracuje jako filmový střihač. To je vidět na jednotlivých detailech jako například na šňůře nad pódiem pověšené bombarďáky, silueta lahve, disco koule, slovo svoboda se srdíčkem a další předměty. U "Máma se vrací" Hrdlička spolu s Tomášem Polákem nasadil kovbojský klobouk a u "Ho-Ka-He" indiánské čelenky, které vtipně a nenásilně dotvořily scenérii.

Mig 21, Lucerna Music Bar, Praha, 29.11.2018
© Hana Bukáčková
Hned úvodní "Periferním pohledem" překvapila komornější aranží, při třetí "Skejt" už opadl stud, Macháček sundal sako, vzal gumovou kytaru, s kterou rajtoval po pódiu, a rozpoutával mexickou vlnu, která gradovala před "Štěstí hejbe planetou". Mexická vlna byla jiná, stmelovací, protože chvíli před ní kapela zklidňovala vyostřenou situaci mezi pohádanými jedinci. Macháček zachoval chladnou hlavu a usměrnil je se slovy, že se sem přece nepřišli poprat. Vtipný byl i Hrdlička, který se se svojí rachitickou postavou chtěl pustit mezi ně a vypadal u toho velmi vážně a dramaticky.

Mig 21, Lucerna Music Bar, Praha, 29.11.2018
© Hana Bukáčková
U "Jedině láska" kapelník a bubeník v jedné osobě Honza Hladík vyměnil svůj post a sedl za akustickou kytaru. Při "Tykej mi" oběhl Macháček první řadu s nabídkou tykání. Tradičně při písni "Kalhotky si sundej" lítaly vzduchem kalhotky jakéhokoliv typu. Velkým překvapením pro návštěvníky (a soudě dle jeho výrazu i pro samotného zpěváka) bylo, když se při "Slepic pírka" na pódiu objevila nečekaně Tonya Graves. V závěru "Hurá!" pověsil frontman po vzoru klipu fotku Havla a lampion štěstí vyměnil za nafukovací balonek.

Koncertu se nedá jako vždy nic vytknout. I když většinu písní znáte, kapela obměnila repertoár. Protože má z čeho vybírat, zařadila novinky ("Jedině láska" a "Tykej mi"). Tradičně nezapomněla na svého koncertního hosta, klávesistu Mateje Benka, který byl součástí ansámblu po celou dobu setu. Podzimní část turné Mig 21 zakončí 1. prosince v Plzni. Druhá část šňůry bude pokračovat na jaře příštího roku.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY