Taylor Swift se upsala Universal Music Group. Novou smlouvou mění hudební průmysl

23.11.2018 14:54 - Jiří Macenauer | foto: facebook interpreta

Americké zpěvačce Taylor Swift nedávno vypršela její dlouholetá smlouva s hudebním vydavatelstvím Big Machine Records, pod kterým fungovala už od svých patnácti let. Volnosti si však globální hvězda moc dlouho neužila - začátkem tohoto týdne totiž oznámila nový kontrakt s Universal Music Group. Nyní se tak její působnost přesouvá pod křídla jejich pobočky Republic Records.

Nebyla by to ovšem Taylor, kdyby její nová obchodní dohoda nezahrnovala i něco víc než jen změnu hudebního labelu. S Universalem se jí podařilo vyjednat zbrusu nové podmínky týkající se podílů plynoucích ze služby Spotify. UMG vlastní ve Spotify 3,5 % akcií a jejich odhadovaná hodnota je 850 milionů dolarů. Doposud label žádnou část svého podílu neprodal, a pokud tak nyní učiní, budou z toho profitovat i samotní umělci, které vydavatelství zaštiťuje. Jedná se tak o zásadní převrat v systému vyplácení zisků a rozhodně o další krok dopředu ve vývoji hudebního průmyslu.

"Byla to jedna z podmínek, která pro mě znamenala víc než jakýkoliv jiný bod smlouvy," popsala Taylor svůj požadavek v dopise pro fanoušky, který sdílela na všech svých sociálních sítích. Kupodivu to není to poprvé, co zpěvačka stojí za tak zásadním převratem v hudebním businessu. V roce 2015 se jí podařilo změnit pravidla v Apple Music, který do té doby nevyplácel umělce během trialové zkušební doby.

Byť úplně veškeré detaily smlouvy nejsou známy, některé zajímavosti na povrch přece jen pronikly. Taylor Swift bude od teď vlastnit veškerá práva spojená s vydáváním nové hudby. Jinými slovy, hvězda bude profitovat ze svých nahrávek mnohem větší zisky než kdykoliv předtím. Bohužel pro ni se to nevztahuje na její předchozí katalog, který zahrnuje hity jako je "Shake It Off", "Blank Space" a spoustu dalších. U těch práva nadále zůstávají Big Machine Records. Možná je tak načase vydat nové album.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY