Temné vize Garyho Numana opanovaly Lucerna Music Bar

23.11.2018 11:13 - Jiří V. Matýsek | foto: Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz

Dluhy se mají platit. Ty skutečné především, ale i dluhy, řekněme, kulturní si pozornost zaslouží. Jedním z takových byl i Gary Numan, legenda a inovátor elektronické hudby (a ledasčeho dalšího). To už od čtvrtka neplatí. Numan konečně dorazil, a natěšenému publiku dal tak nějak přesně to, po čem celé roky toužilo.

Live: Gary Numan

místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 22. listopadu 2018
support: Nightmare Air
setlist: Everything Comes Down to This, Metal, Halo, Films, Bed of Thorns, Down in the Park, Pray for the Pain You Serve, My Name Is Ruin, Here in the Black, Cars, Mercy, Love Hurt Bleed, Me! I Disconnect From You, When the World Comes Apart, Are 'Friends' Electric?, The Fall, A Prayer for the Unborn, It Will End Here
Fotogalerie

Gary Numan, Lucerna Music Bar, Praha, 22. listopadu 2018
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Večer otevřelo příjemné překvapení v podobě amerického tria Nightmare Air. Vhoďte do šejkru Velvet Underground, zasněnost shoegazeu a tepající post-punkovou rytmiku, důkladně zamíchejte. A jste přibližně u pocitu, kterým tahle mladá parta zaplnila více než slušně nacpaný Lucerna Music Bar. Jejich půlhodinka byla velmi výživná, s velmi solidním, čitelným zvukem (v tomhle bohužel trumfli hlavní hvězdu) a obrovským nadšením a nasazením.

Gary Numan měl své vrcholné období v první polovině osmdesátých let, v loňském roce se vrátil na výsluní hitparád s postapokalyptickou deskou "Savage: Songs From A Broken World". Byť celková stylizace večera - projekce pouště, kapela oděná do poloroztrhaných hadrů a namaskovaná jako banda jakýchsi pouštních nájezdníků - odpovídala vizuálu aktuálního alba, program večera nestál zdaleka jen na něm. Ze "Savage" zaznělo všehovšudy pět skladeb, jednu, dynamickou "My Name Is Ruin", si s Numanem zazpívala i jeho dcera Persia.

Zbytek z osmnáctipoložkového setlistu se probíral věcmi staršími i novějšími. Letité synťákové hity "Cars", "Me! I Disconnect From You" či poslední předpřídavková "Are Friends Electric" ale dostaly modernější háv (ovlivněný aktuální nahrávkou), který je od vyumělkované elektroniky popostrčil blíže k syrovému electro industrialu.

Gary Numan, Lucerna Music Bar, Praha, 23. listopadu 2018
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Na jednu stranu příjemná změna, zvuk byl hutný, měl tah na branku, na stranu druhou místy nepříjemně zanikal zpěv. Což byla škoda, protože Numan je stále ve velmi slušné hlasové kondici, stále je oním typem démonického frontmana, který se ze zákulisního sympaťáka mění ve strhující osobnost, která má vzácnou schopnost uhranout.

Na koncerty, jako je tento, se čeká dlouho a pak se jim i ledacos odpouští. V tomto případě třeba to, že po čase působil lehce stereotypně, či fakt, že zvuku skutečně nelze připsat ty nejlepší známky. V každém případě to ale byla velkolepá premiéra, příjemně světlý moment podzimní klubové sezóny. Dvěma slovy: příjemný nadprůměr.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY