Koncertem v žižkovské Akropoli dovrší Plastici oslavy padesáti let své existence

20.11.2018 15:50 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Legendární kapela, která je nejdůležitějším představitelem československé undergroundové hudební scény už padesát let, představí publiku 1. prosince 2018 v 19.00 v Žižkovské Akropoli průřez svou tvorbou. Divákům The Plastic People Of The Universe odehrají koncert, který se už zřejmě nebude opakovat.

Kapela celou dobu své existence znepokojovala publikum muzikou, na kterou nikdy nebyl průměrný posluchač popu tak úplně zvyklý. Využívání instrumentálních partů zdánlivě nepropojených s melodickými strukturami, to už tu sice bylo ještě před vznikem kapely, ale novinka jejich tvorby byla právě ve spojení s temným undergroundovým rockem. Tím se dostala k lidem hudba, která spolu s texty básníka Egona Bondyho, saxofonisty Vratislava Brabence a dalších znamenala něco výjimečného, nekonformního, jiného. A pro totalitní režim i nebezpečného, jako vše, co se vymykalo škatulkám a překračovalo hranice. Vystupování Plastiků vedlo k zákazům hraní a nakonec i k věznění. Proces proti undergroundu měl velký ohlas a významně přispěl ke vzniku Charty 77.

Skupina před dvěma lety částečně obměnila svoji sestavu. Stávající členové, letitý kapelník a klávesista Josef Janíček, lídr, saxofonista a textař Vratislav Brabenec a bubeník Jaroslav Kvasnička k sobě přizvali tvořivého baskytaristu Johnnyho Judla jr. a vyhledávaného kytaristu Davida Babku. Jedinečný exkluzivní koncert v Akropoli představí během téměř tří hodin nejen klasické známé skladby, nově zaranžované verze starých, dlouhá léta nehraných písní, ale i několik dosud nehraných novinek.

Kapele do Atria přijde popřát a zahrát si i několik přátel a bývalých spoluhráčů. Budou to např. jejich legendární bubeník Jan Brabec, Vladimír Dědek, Petr Placák, Josef Bobeš Rössler, Tomáš Schilla a další. Pořadatelem je příspěvková organizace Za Trojku, která zve všechny, aby se připojili k oslavám v Akropoli ve velkém stylu. Pořádá Za Trojku a Art Frame Palác Akropolis s.r.o. ve spolupráci s Agenturou Wap Doo Wap. Vstupenky na koncert jsou k mání v předprodeji za 330 a 390 Kč na GoOut, na místě před koncertem pak za 450 Kč.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY