Pochmurní, ale vzrušující. Whispering Sons vystoupí poprvé v MeetFactory

08.11.2018 14:18 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Belgická pětice oddechuje zlověstně a atmosféricky, svým hlasem dává zřetelně najevo, že postpunkem jde nadále vládnout. Jejich vystoupení jsou nespoutaná, autentická a drsná. Jedno takové, během něhož představí svůj debut, předvedou v Praze a ve smíchovské továrně poprvé 29. listopadu 2018.

O Whispering Sons se mluvilo v superlativech jako o postpunkové naději už ve chvíli, kdy ani neměli album. Jejich první EP "Endless Party" (2015) bylo záhy následováno dvěma dalšími, stvrzujícími kladná slova, jimiž se nejpozději po zážitku jejich živého vystoupení definitivně nešetřilo. Skupina sevřená kolem zpěvačky Fenne Kuppens a jejího naléhavého, mrazivě nízce položeného hlasu, nenechá návštěvníky jejich koncertů vydechnout. Hutná a temná postpunková řež s prvky new wave jim vynesla prvenství na Humo's Rock Rally 2016, soutěži pořádané stejnojmenným belgickým časopisem, který dříve do světa pomohl vyslat jména jako dEUS, The Black Box Revelation anebo Das Pop. "Když nepočítám kvalitní instrumentální stránku, tak největším 'klenotem' je bezesporu zpěvačka," glosovalo Sanctuary ze sletu netopýrů ve Vratislavi. "Její hlas byl natolik silný a uvěřitelný, že jsme se nebáli přirovnání 'mladý Nick Cave'. Vzhledem k faktu, že fungují pouze pár let, je až s podivem, kolik uhrančivých skladeb vypustili do světa."

Na konci října u belgických labelů PIAS a Smile vydali své první album. "Image" (2018), tedy "obraz", zprostředkovává slovy Whispering Sons nehybný stav, v němž pozorování zastiňuje činnost. Přesto je jeho intenzita neúprosná. Deset skladeb evokuje pocit odcizení, nereálnosti, to vše zabalené do zvuku naléhavého a syrového. "Image" je místy strojené, ale opravdové v základu, upřímné. "Image" je jedním z těch vzácných alb s narativní soudržností, říká jedna z recenzí, které svého posluchače zcela pohltí v alternativní realitě, a to ne-li svými texty, pak rozhodně atmosférou. Gestaltový exorcismus očima strachem pronásledované duše.

"Bojuji se spoustou pochybností, obav a frustrací. Má to co do činění s dobou, ve které žijeme, v níž se od nás toho tolik očekává," svěřuje se Kuppens v rozhovoru s Humo. "Musíte se předvádět, musí to šlapat. Zatímco vlastně nikdo ode mě nečeká nic konkrétního, zdá se, že nade mnou plují konstantní očekávání." Zvukově jejich nahrávku ovlivnilo místo, na němž nově nahrávali. "Skončili jsme ve stinné místnosti na kanále, tmavé díře bez oken. Byly tam i další kapely, ale bylo to úplně jedno: v zimě příliš chladno, v létě příliš horko. Tohle bouřlivé, depresivní rozpoložení výrazně ovlivnilo výslednou podobu 'Image'," dodává Kuppens.

O skupině usazené v Bruselu se nejen na temné scéně mluví čím dál víc - a zcela zaslouženě. Vyhlížené první dlouhohrající album vyšlo 16. října, během svého evropského turné jím na konci pošmourného listopadu Whispering Sons zasáhnou MeetFactory. Ve čtvrtek 29. listopadu bude jejich česká premiéra ponurá a znepokojující.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY