Progresivní mág Ihsahn začaruje Palác Akropolis

05.11.2018 12:45 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Norský virtuózní kytarista Ihsahn patřil za dob svého působení v black metalových Emperor ke klíčovým personám tamní extrémně metalové scény, nyní se soustředí na svou sólovou kariéru a posunul se spíše ke složitěji komponovaným progresivně metalovým skladbám. V letošním roce patřil k původně ohlášeným hvězdám festivalu Brutal Assault, kde však nakonec nevystoupil.

Pomyslnou záplatou pro fanoušky se může stát jeho samostatný koncert v sobotu 10. listopadu v Paláci Akropolis na pražském Žižkově. Jako support vystoupí žánrově spřízněné spolky Ne Obliviscaris a Astrosaur.

Ihsahn (vlastním jménem Vegard Sverre Tveitan) se na sólovou dráhu vydal v roce 2006, kdy debutoval nahrávkou "The Adversary". Už tehdy se projevily základní stavební kameny jeho tvůrčího rukopisu a schopnost hladce spojovat prvky extrémního metalu s prog-rockem a klasickým rockem. Na svém kontě má zatím sedmičku alb, poslední "Ámr" vyšlo letos v květnu,.

Norské trio Astrosaur se soustředí na instrumentální rock s výraznými post-rockovými tendencemi. Až z dalekého australského Melbourne přijedou Ne Obliviscaris. Do Paláce Akropolis přivezou živelnou směs extrémního metalu a progresivních postupů, kterým dominuje dvojice vokalistů. Za dobu své existence vydali tři alba, zatím poslední "Urn" nese vročení 2017.

Vstupenky na koncert jsou již v prodeji, dveře sálu se v sobotu otevřou už v 17:30, headliner Ihsahn na jeviště nastoupí o půl deváté.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY