Nové desky 44/2018 - od Prodigy přes Barbru Streisand po Wohnout

07.11.2018 09:04 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Různorodou směsici novinek vedou matadoři Prodigy, politická Barbra Streisand, čeští Wohnout a světoběžníci Dead Can Dance. Připomeneme si slavné album Metalliky, po téměř třech dekádách se hlásí art rockoví Progres 2, americanou potěší Rosanne Cash, světovým jazzem Karel Růžička a Vánoce připomenou The Mavericks a Martina McBride.
Pokud se v pondělí 5. listopadu vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Barbra Streisand - Walls (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop / střední proud

Barbra Streisand - Walls
Barbra Streisand se po dlouhých sedmi letech vrací s albem založeném na původním materiálu. Po dvou albech duetů přináší její šestatřicátá deska nazvaná "Walls" jedenáct písní, k jejichž nahrání jí dala podnět politická linie Donalda Trumpa. Část z nich napsala sama zpěvačka, které pomáhali například John Shanks, Desmond Child, Steve Dorff, Carole Bayer, Walter Afanasieff a pochopitelně i její dlouholetí spolupracovníci Alan a Marilyn Bergmanovi. Vedle zbrusu nových věcí ale naleznete i čtyři předělávky: "What The World Needs Now" od Burta Bucharacha a Hala Davida, Bernsteinovu "Take Care Of This House", "Happy Days Are Here Again", kterou nahrála poprvé již před pětapdesáti lety, a konečně do jedné skladby spojené "Imagine" a "What A Wonderful World". Album v kompletní podobě už je ke slyšení na VEVU Barbry Streisand


The Prodigy - No Tourists (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: elektronická hudba

Prodigy - No Tourists
Po třech letech přichází britská elektronická formace The Prodigy s novou studiovou deskou. Dostala do kolébky titul "No Tourists" a posluchačům přináší deset skladeb. Ve dvou z nich najdete i hosty - americkou hiphopovou formaci Ho99o9 a britského hudebníka a zpěváka Barnse Courtneyho. Pro ukázku navštivte YouTube.com kde najdete k poslechu kousek "Need Some1".


Wohnout - Miss Maringotka (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop

Wohnout - Miss Maringotka
"Miss Naringotka" je deváté studiové album populární tuzemské skupiny Wohnout. Vznikalo pod dohledem ostříleného hudebního producenta Milana Cimfeho ve studiu SONO, a díky tomu se můžete těšit na opravdu kvalitní zvukovou stopu. Ke dvěma skladbám natočili Wohnouti i videoklipy - konkrétně jde o kousky "Tlama" a "Hloupá písnička". slibují i kvalitní poslech. K další z nových písni "Hudba léčí" přizvala skupina jazzovou legendu, trumpetistu Laca Decziho. A co vzkazují muzikanti k plánovanému turné? "Z nové desky budeme hrát na nadcházející šňůře zhruba polovinu a v tuto chvíli absolutně netušíme, co u lidí zaboduje naživo."


Dead Can Dance - Dionysus (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: world music / worldbeat / neoklasické dark wave

Dead Can Dance - Dionysus
Australsko-britské duo Dead Can Dance se pomalu ale jistě blíží ke čtyřicetiletému výročí na hudební scéně. Toto výročí budou s ročním předstihem slavit příští rok na světovém turné, které se zastaví také v již vyprodaném pražském Kongresovém centru. Ti, kdo nezaváhali, si ale budou moci vyslechnout nejen ověřené kousky, ale především i zbrusu nové skladby, které najdou na novince "Dionysus". Lisa Gerrard a Brendan Perry pro tuto nahrávku připravili vlastně pouze dvě skladby, které mají každá bezmála dvacet minut. Na CD jsou nakonec rozčleněné do sedmi skladeb, opět s nimi zabíhají do různých světových končin a a odlišné vlivy world music sjednocují prostřednictvím beatů. První ochutnávku servírují na svém YouTube.com profilu a pokud se vám zalíbí, můžete shánět také verzi na vinylu.


Progres 2 - Tulák po hvězdách (Indies Scope)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: art rock / progresivní rock

Progres 2 - Tulák po hvězdách
Legendy českého progresivního rocku, kapela Progres 2, slaví letos padesát let od založení The Progress Organization, jejich přímého předchůdce a to konečně ten správný důvod k natočení nové desky, první po osmadvaceti letech od vydání té poslední "Otrava krve". Jedná se o koncepční nahrávku, jejíž předlohou se stal slavný román Jacka Londona "Tulák po hvězdách". Kapela ji nahrávala v lety osvědčené sestavě - Pavel Váně, Roman Dragoun, Zdeněk Kluka, Miloš Morávek a Pavel Pelc - zakládající člen a první jmenovaný k tomu dodává: "Na natáčení nového alba nebyla dlouho ta správná nálada. Diskutovali jsme nad řadou nápadů a téma 'Tuláka po hvězdách' jsem nabídnul už asi před dvanácti lety. Teď po letech jsme se k tomu vrátili, ale trochu v jiné podobě a v kapele to zarezonovalo". Nahrávalo se ve studiu Davida Kollera, kde jim vypomohlo i několik zajímavých hostů, jako například Dorota Barová nebo spoluzakládající člen kapely Emannuel Sideridis. Jak to nakonec dopadlo, zjistíte poslechem alba na stránkách vydavatelství Indies Scope a my jen dodáme, že vedle digitálních formátů a CD bude album k dostání i na dvojvinylové edici obohacené o dosud nevydané živé nahrávky z roku 1969 a 1970.


Rosanne Cash - She Remember Everything (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: americana / folk

Rosanne Cash - She Remember Everything
Nejstarší dcera Johnnyho Cashe Rosanne Cash jde už čtyřicet let ve šlépějích svého otce a svoji první Grammy dostala už v roce 1985. Pak ale čekala až do vydání alba "The River & The Thread" z roku 2014, za nějž si odnesla hned tři zlaté gramofonky. Nyní vydává jeho následovníka "She Remember Everything", které je tím pádem netrpělivě očekávané. Nabídne na něm celkem deset písniček v případě standardní verze a o tři více v případě deluxe edice a podíleli se na nich například Lera Lynn, John Laventhal, který nahrávku produkoval, a také hosté, které na desce uslyšíte. Hned ve dvou si zazpíval Colin Meloy, v jedné Sam Phillips a "8 Gods Of Harlem" nahrála v trojici s Elvisem Costellem a Krisem Kristoffersonem. O tom, že i "She Remember Everything" může mít velké ambice, se můžete přesvědčit na jejím VEVU, kde je ke slyšení jeho podstatná část.


Tip týdne

Karel Růžička Quartet - Grace & Gratitude (Animal Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: jazz

Karel Růžička Quartet - Grace & Gratitude
Saxofonista Karel Růžička žije již přes dvacet let v New Yorku, kde vystupuje a nahrává s řadou významných hudebníků. Celých čtrnáct let od jeho předchozího sólového alba vychází nyní nový titul a sestava hudebníků, s nimiž Růžička novinku nazvanou "Grace & Gratitude" natočil, je vskutku výjimečná. Kontrabasista John Patitucci, klavírista Jon Cowherd a bubeník Nate Smith tvoří vpravdě "all stars" tým, jemuž nadšený Růžička věnoval hned první skladbu na albu "Brooklyn Brotherhood". Album se skládá z výlučně Růžičkových vlastních skladeb, které kvartet nahrál v newyorském Bunker Studio v čistě analogovém zvukovém záznamu. Finální mastering pak dostal na starost v Lodnýně Tony Cousins. Ukázky z alba nabízejí stránky vydavatelství Animal Music.


Mateřská.com - Automatka
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: disco / funk

Mateřská.com - Automatka
Zpěvačky Bára Vaculíková a Lena Yellow vystupujících pod názvem Mateřská.com jsou zpět s druhou deskou "Automatika". Duo, které na na sebe upozornilo v roce 2012 singlem a posléze posléze i deskou "Laktační psychóza" se v jedenácti nových písničkách snaží zjistit, co se stane, když jim laktační psychóza odlehne. Vše začíná rozvážením dětí na kroužky, matky se učí trpělivosti každodenní rutinou, občas se i poperou kvůli výchově, ale pomalu získávají více prostoru pro sebe i pro svou práci, splétají nové vize a chtějí si plnit sny. Na desce se hudebně podílela hned šestice producentů: Jiří Burian (Kapitán Demo), Aleš Hyvnar (Al-Yaman), Honza Horáček (Meky Žbirka), Djei Gogo (United Flavour), Tomato 22 a Kim Kanagom. Zahostoval na ní beatboxer a moderátor Endru v roli indického rappera a Jiří Burian jako skoro trpělivý tatínek a specialista na sociální sítě. Reprezentativní pohled na albu najdete na Supraphonline.cz


Martina McBride - It's The Holiday Season (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: vánoční hudba / tradiční pop

Martina McBride - It's The Holiday Season
Je to skoro k neuvěření, že první vánoční album americké country zpěvačky Martiny McBride "White Christmas" slaví letos již dvacet let. Vzhledem k tomu, že se stalo jedním z nejúspěčnějších nahrávek tohoto druhu a dočkalo se několika reedicí, není divu, že se k svátečnímu tématu Martina McBride vrací znovu na desce "It's The Holiday Season". Devět vánočních písní, které na ni zařadila, pocházejí především z třícátých až padesátých let a tomu přizpůsobila i jejich styl. Klasiku jako "Santa Claus Is Coming to Town", "Most Wonderful Time Of The Year", "Rudolph the Red-Nosed Reindeer" nebo "Frosty The Snowman" nahrála společně s big bandem v rytmu swingu a tradičního popu. Jak se jí to povedlo tentokrát, zjistíte z ukázek na jejím YouTube profilu.


Peter Nagy - Pianko (ART-ZONA)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop / popový crossover

Peter Nagy - Pianko
Peter Nagy se leto rozhodl, že své největší hity představí fanouškům v odlišné podobě, než jak je znají. Přizval si k sobě uznávaného klavíristu a člena skupiny Modus Pavola Bartovice a Kvarteto Milana Adamca a nahrál s nimi celkem třináct písní ze svého repertoáru v "tichých", akustických verzích pouze za doprovodu klavíru a smyčcového kvartetu.Vedle známých hitů jako třeba "Poďme sa zachrániť", "Psi sa bránia útokom", "Parfémy", "Revolver a Muzika" či "Milenci na snehu" zařadil i bonusovou novinku "50 žiráf". V ní se inspiroval příběhem zoologa Josefa Vágnera a tragickým osudem jím dovezeného stáda žiraf, které bylo v noci z 29. na 30. dubna 1975 postříleno na základě nepřímých důkazů o jeho nákaze. Kompletní seznam vybraných písniček a jejich ukázek nabízí Supraphonline.cz,


Epoque Quartet - Epoque Quartet Plays Jan Kučera (Radioservis)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: současná vážná hudba

Epoque Quartet - Epoque Quartet Plays Jan Kučera
Už loni na podzim věnoval Epoque Quartet jedno album dílu skladatele Jana Kučery a letos tak činí opět. Po nahrávce "Jan Kučera: Conductor And Composer" přichází na pořad dne "Epoque Quartet Plays Jan Kučera" s celkem čtrnácti skladbami. Stejně jako u předchůdce, ani tentokrát v tom nejedou sami a nechali si vypomoci od trojice hostů, kterými jsou tenor Adam Plachetka, přední český hornista Radek Baborák a jazzový kontrabasista Robert Balzar. Ukázky z alba jsou ke slyšení na webu Radiotéky.


The Mavericks - Hey! Merry Christmas! (Bertus)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: tex mex

The Mavericks - Hey! Merry Christmas!
Dalším, kdo se rozhodl tento rok vydat vánoční album, jsou američtí představitelé stylu tex mex The Mavericks, kteří vydávají album "Hey! Merry Christmas!". V rytmu rock'n'rollu a tradičního country nahráli celkem deset vánočních songů, z nichž pouze několik patří k těm notoricky známým. Koneckonců posuďte sami z ukázek na stránkách e-shopu Amazon.com.


Marian Vojtko - Muzikál (Popron)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: muzikálová hudba

Marian Vojtko - Muzikál
Muzikálový a operní zpěvák Marian Vojtek během svojí kariéry zazářil v řadě hlavních rolí v představeních jako "Fantom opery", "Dracula", "Casanova", "Muž se železnou maskou", "Ples upírů", "Tři mušketýři", "Baron Prášil", "Jekyll & Hyde", "Angelika", "Kat Mydlář", "Bídníci" nebo "Krysař". Album nazvané příznačně "Muzikál" přináší šestnác písní z uvedených muzikálů včetně duetů s Helenou Vondráčkovou, Monikou Absolonovou, Natálií Grossovou a Michaelou Gemrotovou. Jejich kompletní seznam a ukázky můžete studovat na stránkách vydavatelství Supraphon.


Michal David - Open Air (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop / disco

Michal David - Open Air
Čerstvý držitel státního vyznamenání Michal David letos odjel turné pod širým nebem a jeden z nich, konkrétně ten konaný v Karlových Varech, i zaznamenal a nyní ho vydává pod titulem "Open Air". Vzhledem k tomu, že na záznamu naleznete i jeho hosty, skupinu Kvatro, má koncert jedenatřicet položek a dva disky. Uslyšíte na nich i Markétu Konvičkovou, která byla hostem turné, a s Michalem Davidem naživo představila singl "Daylight".


Dále vychází:

Blue Angel Lounge - In Times 2006-2010 (Cargo Records)
Bob Dylan - More Blood, More Tracks - The Bootleg Series Vol. 14 (Bertus)
Bob Dylan - More Blood, More Tracks - The Bootleg Series Vol. 14 (Deluxe Box Set) (Bertus)
Eagles - Legacy (12CD+BD+DVD) (Warner Music)
Joel Frederiksen - Un Niño nos es nasçido - A Child For Us Is Born (Sony Music)
Land Of Color - Land Of Color - EP (Sony Music)
Metallica - ... And Justice For All / Deluxe Edition (Universal)
Metallica - ... And Justice For All / Reedice 2018 (Universal)
Metallica - ... And Justice For All / Reedice 2018 (Audiokazeta) (Universal)
Prodigy - No Tourists (Indies Exkluzive) (Warner Music)
Prodigy - No Tourists ( Audiokazeta ) (Warner Music)
Robert Ziegler - Christmas At The Movies (Sony Music)
Roman Rofalski - The Kapustin Project (Sony Music)
Různí - Taneční liga 202 (Universal)
Scott Bradlee's Postmodern Jukebox - The Essentials II (Universal)
Sick Of It All - Wake The Sleeping Dragon! (Sony Music)
Steven Wilson - Home Invasion - In Concert At The Royal Albert Hall (BluRay) (Bertus)
Steven Wilson - Home Invasion - In Concert At The Royal Albert Hall (2CD+BD) (Bertus)
Steven Wilson - Home Invasion - In Concert At The Royal Albert Hall (2CD+DVD) (Bertus)
Tenacious D - Post-Apocalypto (Sony Music)
The Kingdom Choir - Stand By Me (Sony Music)
Witherfall - A Prelude To Sorrow (Sony Music)

Vychází na vinylu:
Arcade Fire - Arcade Fire (EP) (Sony Music)
Barbra Streisand - Walls (Sony Music)
Blue Angel Lounge - In Times 2006-2010 (Cargo Records)
Bob Dylan - More Blood, More Tracks - The Bootleg Series Vol. 14 (Bertus)
Dead Can Dance - Dionysus (Bertus)
Korn - Issues (Sony Music)
Korn - Take A Look In The Mirror (Sony Music)
Korn - Untouchables (Sony Music)
Malka Spigel - Rosh Ballata (Bertus)
Metallica - ... And Justice For All / Reedice 2018 (Universal)
Olympic - Trilobit (Supraphon)
Prodigy - No Tourists (Warner Music)
Rosanne Cash - She Remember Everything (Universal)
Sick Of It All - Wake The Sleeping Dragon! (Sony Music)
Steve Reich - Different Trains Electric Co (Warner Music)
Steven Wilson - Home Invasion - In Concert At The Royal Albert Hall (Bertus)
Tenacious D - Post-Apocalypto (Sony Music)
The Matadors - The Matadors Jubilejní edice (1968/2018) (Supraphon)
Witherfall - A Prelude To Sorrow (Sony Music)

Reedice:
Horkýže Slíže - Box úplne prvých 4 nahrávok Horkýže Slíže (Warner Music)
Horkýže Slíže - Prvý Slíž (Warner Music)
Jiří Houdek - Koncerty pro trubku a orchestr (Radioservis)
The Matadors - The Matadors Jubilejní edice (1968/2018) (Supraphon)
Vítězslava Kaprálová - Orchestrální dílo (Radioservis)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY