Na "Darker Days" jsou ke slyšení staří dobří Peter Bjorn And John

01.11.2018 18:10 - Dan Hájek | foto: Peter Bjorn And John

Trio sympaťáků Peter Bjorn And John se navrátilo ke dvouletému cyklu mezi nahrávkami a na novince "Darker Days" také ke svým kořenům - přímočařejším písničkám a jasně rozpoznatelnému rukopisu. Oproti minulé "Breakin' Point" je to až nečekané otočení kormidlem na rozjeté hudební dráze této formace.
7/10

Peter Bjorn And John - Darker Days

Skladby: Longer Nights (intro), One For The Team, Every Other Night, Gut Feeling, Living A Dream, Velvet Sky, Wrapped Around The Axle, Dark Ages, Sick And Tired, Silicon Valley Blues, Heaven And Hell
Vydáno: 19.10.2018
Celkový čas: 42:04
Vydavatel: Ingrid

Album "Darker Days" je návratem k nepříliš komplikovaným strukturám jednotlivých skladeb, bez přemrštěných hlukových rovin. Peter Bjorn And John se zjevně inspirovali v sedmdesátkové hudbě - u jmen jako Simon & Garfunkel nebo Jack White. Za ta léta jsou zručnými autory, stačí si ostatně poslechnout jeden ze singlů - "One For The Team" - a budete mít celkem jasno, kam pánové chtěli na novince mířit. Rozmanitá jsou i témata: Peter Morén se zabývá tím, co se aktuálně děje ve světě okolo nás, Bjorn Yttling se tradičně vrhá do vztahových kotrmelců a John Eriksson je naopak nejvíce existenciální a detailně bádá v potemnělých zákoutích našich duší. Největší pozornost na sebe pak strhává právě Johnova dvojice písní "Every Other Night" a závěrečná osmiminutová dominanta "Heaven And Hell".

Při poslechu "Darker Days" si mnoý posluchač jistě vzpomene na devět let staré album "Living Thing". Peter Bjorn And John si po většinu času vystačí s tradičnějšími nástroji, jen sem tam sáhnou po nějaké té elektronice, případně smyčcích. Ty hrají prim třeba v chytlavé "Wrapped Around The Axle" s úvodním sólem pro housle. Nebojí se proti sobě stavět kontrastní nálady mezi "Living A Dream" (s až beatlesáckou poetikou) a chmurnou "Dark Ages". Již zmíněná "Heaven And Hell" je takovým nepřímým souhrnem celé desky, až andělsky znějící sbor dokonce laškuje s představou, že konec všech příběhů bude přece jen dobrý. "Darker Days" dávají šanci všem těm, kteří milují zlomovou "Writer's Block" a pak třeba na Peter Bjorn And John spíše zanevřeli. Možná je právě nyní na čase dát jim znovu šanci a nechat se vtáhnout do jejich klukovské rozvernosti, kterou předvedli i na povedeném pražském koncertě v den vydání alba.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY