Disturbed se na "Evolution" obrátili zády k metalu

01.11.2018 08:30 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Disturbed dosáhli po komerční stránce téměř všeho, co kapela může chtít. Nespočet platinových a zlatých desek za neuvěřitelné prodeje v rodných Spojených státech i v Evropě je katapultoval mezi největší rocková jména současnosti. Přesto bývají terčem kritiky, v případě novinky "Evolution" žel oprávněné.
4/10

Disturbed - Evolution

Skladby: Are You Ready, No More, A Reason To Fight, In Another Time, Stronger On Your Own, Hold On To Memories, Saviour Of Nothing, Watch You Burn, The Best Ones Lie, Already Gone
Vydáno: 19.10.2018
Celkový čas: 43:14
Vydavatel: Warner Music
Ač se sedmé album Disturbed jmenuje "Evolution", žádná progrese se ve zvuku skupiny zrovna nekoná. Od dob svého debutu "The Sickness" z roku 2000 se sice do rukopisu formace vloudily výraznější elektronické elementy, ale zásadnější zvrat tahle parta nikdy nenabídla. A navzdory názvu tomu tak není ani nyní. Jedinou změnou je ještě výraznější příklon ke komerčnímu zvuku a až nezdravá záliba naplnit album plytkými baladami.

Disturbed fanoušky ale zprvu namlsali energickým singlem "Are Your Ready", který sice postrádal jakýkoliv náznak originality, ale alespoň připomínal to nejlepší z jejich tvorby. Nechybí v něm výrazný hymnický refrén ani dunivá rytmika prošpikovaná elektronickými aranžemi. Další singl už ovšem byla balada "A Reason To Fight", byť s výraznou melodikou a emotivním obsahem pojednávajícím o boji lidí s vlastními démony. Skladba také ale velmi připomíná veleúspěšnou coververzi od Simona & Garfunkela "The Sound Of Silence", kterou Disturbed přepracovali na minulém albu "Immortalized". Díky ní si otevřeli vrátka k právě podobným rádiovým pokusům.

Něco z úspěchu coveru si přenesli i na novinku, respektive na její deluxe verzi, která tuto předělávku znovu obsahuje. Akorát v živé verzi a navíc s vokálem Mylese Kennedyho. Právě toto spojení je nakonec tím nejlepším momentem celé nahrávky. Bohužel.

Balad nabízí "Evolution" přehršel. Posluchač si může vybrat třeba z dojemné "In Another Time", trýznivé (hlavně pro posluchače) "Hold On To Memories" či bolestivé "Watch You Burn". Žádná z nich ale v paměti nezůstane déle, a než uplyne její stopáž, zbude jen hořká pachuť. Jenže ani svižnější kusy neobsahují mnoho prvků, kterými by zaujaly. Říznější pecka "The Best Ones Lie" má sice snahu kousat, ale ve výsledku je to spíš naštvaný pinč než zuřivý dobrman. Metalový zvuk se na novince "Evolution" zkrátka naprosto rozplynul.

Upřímně, to už poslední album Nickelback byl větší odvaz a Disturbed se touto deskou hrozivě přiblížili zvuku Kroegerově partě. Hudebně je to zvětralé dílo, které sice drží pohromadě a jasně cílí na co možná nejširší cílovou skupinu posluchačů, ale nakouknete-li hlouběji pod povrch, nemá vlastně co nabídnout. Pár bodů k dobru si vybojovaly pouze úvodní dvě skladby, zbytek je velká bída.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY