Nové desky 43/2018 - od Toma Odella přes Monkey Business po Pentatonix

31.10.2018 00:02 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Tentokrát si přijdou na své příznivci klasické a vánoční hudby. První se mohou těšit na Andreu Bocelliho a Teodora Currentzise a ti druzí na Pentatonix, Jessie J či Martina Chodúra. Mezi ně se vklíní například Tom Odell, čeští Monkey Business, slovenští I.M.T. Smile, Ir Gavin James, Boy Goerge s Culture Club a metaloví Haken a Unleashed.
Pokud se v pondělí 29. října vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Tom Odell - Jubilee Road (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: indie pop / folk pop

Tom Odell - Jubilee Road
Anglický písničkář byl jednou z hlavních hvězd letošního ročníku festivalu Metronome a krátce poté oznámil vydání své třetí desky, kterou nazval "Jubilee Road". Deset písniček doplněných o singlovou verzi "If You Wanna Love Somebody" vznikalo po rozchodu s jeho přítelkyní a vykresluje v nich příběhy své a lidí, které potkal během doby, kdy s ní žil. Sám o tom říká: "Napsal jsem toto album v domě na tiché terasovité ulici ve východním Londýně. Natočil jsem téměř všechny skladby ve svém obýváku, a když je teď poslouchám pozorněji, pořád můžu slyšet hlasy z televizní show, kterou si pouštěl můj starý soused vedle v pokoji. V některých okamžicích zaslechnu v nahrávkách i hlasy dětí, hrajících fotbal venku na ulici, a kroky mé přítelkyně, procházející se po dřevěné podlaze v patře nade mnou." Vedle samotného Odella uslyšíte v jedné písničce také hlas Alice Merton. První skladby z alba umístil na svůj YouTube.com kanál a živě si je budeme moct vychutnat na jeho lednovém koncertu v pražském Fóru Karlín.


Monkey Business - Bad Time For Gentlemen (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: funk

Monkey Business - Bad Time For Gentlemen
Přibližně tři a půl roku od poslední studiovky "Sex And Sport? Never!" se s novou hudební náloží hlásí čeští Monkey Business, kteří do své diskografie přidají další položku s názvem "Bad Time For Gentlemen". Nové album je prvním studiovou nahrávkou, na níž uslyšíme zpěvačku Terezu Černochovou, která před časem nahradila Tonyu Graves. V jedenácti písničkách, kterým vévodí singl "Kick The Stupid" a naleznete ho na YouTube profilu kapely, uslyšíte i několik velmi slavných hostů. Do studia zavítal pozounista Fred Wesley (James Brown, George Clinton, Count Basie, Maceo Parker), saxofonista Tivon Pennicott (Gregory Porter), klávesista Ondřej Pivec (Ondřej Pivec Organic Quartet, Gregory Porter) nebo člen Freak Power zpěvák Ashley Slater. Naživo si budete moci desku vychutnat při trojitém křtu 4. až 6. prosince v Lucerna Music Baru.


Andrea Bocelli - Si (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: klasická hudba / opera

Andrea Bocelli - Si
Po dlouhých čtrnácti letech se Andrea Bocelli bude prezentovat s původní hudbou. Posledním albem, kde zpíval skladby napsané přímo pro něj, bylo "Andrea", a tak se slavný italský tenor rozhodl pojmout tento návrat poměrně velkoryse. I v základní verzi má novinka "Si" sedmnáct skladeb, které deluxe edice rozšíří o další disk s alternativními jazykovými verzemi. Na skládání se podíleli různí autoři, jako třeba Toby Gad, Davide Esposito, Tiziano Ferro, Dan McAlister, Ian Axel, Mauro Malavasi a také většina hostů. Spolupráci z "Perfect Symphony" mu oplatil Ed Sheeran, který zde zpívá italsky, a k němu se přidali Dua Lipa, Josh Groban, Aida Garifulina a pak také Bocelliho synové Andrea a Matteo, jehož uslyšíte v písni "Fall On Me" z filmu "The Nutcracker And The Four Realms". Ukázky všech skladeb nabízí Bocelli na svých oficiálních stránkách.


Jessie J - This Christmas Day (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: vánoční hudba / swing

Jessie J - This Christmas Day
Zatímco čeští fanoušci Jessie J mají stále v živé paměti její vystoupení na letošních Colours, britská zpěvačka jim nachystala připomenutí v podobě vánočního alba "This Christmas Day". Kdo by čekal, že by jej pojala ve svém stylu, ten by se poměrně spletl. Spojila se totiž s trojicí legendárních producentů tvořenou Davidem Fosterem, Rodney Jerkinsem a Terry Lewisem a jedenáct písniček nazpívala v rytmu swingu a tradičního popu. Najdete mezi nimi především naprostou klasiku jako "Silent Night", "Let It Snow", "White Christmas", "Santa Claus Is Comin' To Town" nebo "Winter Wonderland" a také jednu novou písničku, která dala albu jméno. Do studia si pak pozvala i dvojici hostů - vokální trio Boyz II Men a producenta, ale i zpěváka Babyface. Jak to celé dopadlo, zjistíte například z ukázek na Supraphonline.cz.


Martin Chodúr & Janáčkova Filharmonie Ostrava - Hallelujah (Vánoční písně a koledy) (Supraphon)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: vánoční hudba / střední proud

Martin Chodúr & Janáčkova Filharmonie Ostrava - Hallelujah (Vánoční písně a koledy)
Jessie J není tento týden jediným interpretem, který přináší sváteční atmosféru. Polínko přihodí i Martin Chodúr, jehož jsme v poslední době mohli vnímat spíše jako spoluautora skladeb některých českých zpěváků a zpěvaček. Jeho příspěvek nese jméno "Hallelujah" s podtitulem "Vánoční písně a koledy" a je výsledkem dvouleté usilovné práce, během níž si splnil velký sen natočit desku se šedesátičlennou ostravskou Janáčkovou filharmonií. Společně s dramaturgem Janem Adamem sestavili kolekci čtrnácti skladeb směřující k Vánocům, které uvádí klasika "Adeste fideles pastores". Jí pak doprovází různě staré skladby z Francie, Británie, Ameriky, ale také Čech a Moravy, včetně "Pásli ovce Valaši", "Baby Please Come Home", "Oh Holy Night" či "The Power Of Love" britské skupiny Frankie Goes To Hollywood. Celé album je pak zakončené titulní skladbou "Hallelujah" Leonarda Cohena. Mezi převzaté skladby pak zařadil i jednu vlastní "Síla mít rád". Ukázky všech najdete na stránkách vydavatelství Supraphon.


Tip týdne

Gavin James - Only Ticket Home (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop / folk pop

Gavin James - Only Ticket Home
Irský zpěvák a muzikant Gavin James svým debutovým albem "Better Pill" vstoupil v Evropě poměrně slušně do podvědomí a nyní by to chtěl dotáhnout druhou deskou "Only Ticket Home". První singl "Hearts On Fire" vydal už před rokem, druhý, s názvem "Always" přidal v dubnu a třetí "Glow" je v rádiích teprve pár týdnů. Tuto trojici na albu doprovodí dalších jedenáct skladeb, včetně jedné živé. Autorem většiny písniček je sám zpěvák a s většinou mu pomáhal relativně nový producent a spoluautor Ollie Green, jenž má ve svém portfoliu třeba zpěvačku Freyu Ridings. Jednu skladbu pak produkoval Steve Robson a další Benny Blanco. Že by vám tato nahrávka neměla uniknout, se můžete přesvědčit z prvních ochutnávek na YouTube.com profilu Gavina Jamese.


Boy George & Culture Club - Life (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: new wave / reggae / soul

Boy George & Culture Club - Life
Je to už pět let, co Boy George vypustil první zprávy o tom, že by mohla vzniknout nová deska Culture Club. O rok později se skutečně ve Španělsku začalo nahrávat, šestá studiová nahrávka dostala i jméno "Tribes" a dokonce ji bylo možné předobjednat. Jenže z jejího vydání nakonec sešlo, lidem se vrátily peníze a čekalo se další čtyři roky. Skupina celou desku přepracovala, dala jí nový název "Life" a nyní ji konečně vydala. Po dlouhých devatenácti letech se tak fanoušci dočkají jedenáctky nových písní, které oscilují mezi new wave, reggae a soulem. Prvním singlem se stala "Let Somebody Love You", jejíž videoklip můžete společně s dalšími ukázkami můžete vidět, respektive slyšet, na YouTube.com profilu formace.


The Kinks - The Kinks Are The Village Green Preservation Society ( 50Th Anniversary ) (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: rock

The Kinks - Are The Village Green Preservation Society
K příležitosti padesátého výročí od prvního vydání v roce 1968 přichází vydavateltví BMG s reedicí tehdy vydaného alba The Kinks "The Kinks Are The Village Green Preservation Society". Šlo tehdy o poslední desku vydanou v původní sestavě a sami muzikanti ji označovali za konec důležité epochy ve svém hudebním vývoji. Kromě jiného bude k dostání také varianta čítající jedenáct disků a také varianta o pěti a třech CD. Součástí balíčku je i kniha o dvaapadesáti stranách. Podrobné informace o každé z verzí najdete na stránkách Superdeluxeedition.com, kde si můžete poslechnout také ukázku v podobě kousku "Time Song".


Teodor Currentzis - Mahler: Symphony No. 6 (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: vážná hudba

Teodor Currentzis - Mahler: Symphony No. 6
Minulý rok vydal řecko-ruský dirigent Teodor Currentzis nahrávku Čajkovského "Symfonie č. 6" a sbíral s ní úspěchy po celém světě od Japonska přes Evropu až po Spojené státy. Je proto skvělou zprávu, že pro letošní album zvolil skladatele, jež má kořeny v českých zemích, Gustava Mahlera. I v jeho případě zvolil "Symfonii č. 6" a natočil ji se svým vlastním orchestrem MusicAeterna. V případě tohoto dirigenta, je to jeho vůbec první nahrávka Mahlerova díla; do této doby byl pouze součástí jeho koncertního programu. Krátké ukázky z alba nabízí například německý Amazon.


Roger Waters - The Soldier's Tale - Narrated By Roger Waters (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: world music

Roger Waters - The Soldier's Tale - Narrated By Roger Waters
"Jsem poctěn, že jsem mohl být součástí tak skvělého projektu, který je podle mě hodnotný nejen jako dílo od tak slavného autora, jako je Stravinskij, ale také jako perfektě promyšlená nahrávka," uvedl svou novou desku "The Soldier's Tale - Narrated By Roger Waters" sám autor. Roger Waters, kterého můžete znát díky Pink Floyd, totiž na nahrávce zastal kromě role vypravěče také vojáka, ďábla a všechny další postavy. Nechte se navnadit na celé dílo trailerem na YouTube.com.


NAO - Saturn (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: soul / avant soul

NAO - Saturn
Britská zpěvačka Neo Jessica Joshua, která si od začátku kariéry říká NAO, se po svém debutu "For All We Know" trošku stáhla, ale přesto o ní bylo slyšet například v souvislosti s vydáním prvotiny projektu Mura Masa. Podílela se i na comebacku Chic a nyní se vrací i samostatně s druhou deskou "Saturn". Pokračuje na ní ve spolupráci s producentským týmem, jehož součástí jsou Stint, Loxe, Royce Wood Junior a GRADES. V třinácti písničkách se objevují pouze dva hosté - americký zpěvák SiR a jeho britský kolega Kwabs. Jak nová deska zní a proč sbírá nadšené kritiky, můžete zkoumat na VEVU zpěvačky.


IMT Smile - Budeme to stale my (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop

I.M.T. Smile - Budeme to stále my
Tři roky od poslední studiové desky přichází populární formace IMT Smile s novou nahrávkou "Budeme to stále my". Album obsahuje deset kousků, ve kterých formace zúročuje dvacet let své úspěšné tvorby. A dá se také říct, že jde o desku "světového formátu: Vznikala na dvou různých kontinentech a čtyřech různých koutech světa. Konkrétně jde o slunečnou Santa Moniku v Kalifornii, Velkou Británii, pražský Barandov nebo i domovinu kapely - bratislavskou Kolibu. Na desce najdete i několik spoluprací a za všechny jmenujme tu se Szidi Tobiasem nebo společný kousek s raperem Kalim. IMT Smile oslovili také matadory české populární scény - kapelu Chinaski. Ukázku najdete na YouTube.com.


Pentatonix - Christmas Is Here! (Sony Music)
web / Pentatonix">facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: vánoční hudba / a capella

Pentatonix - Christmas Is Here!
Už to tak vypadá, že američtí Pentatonix budu klasická alba prokládat těmi vánočními. Po letošním "PTX Presents: Top Pop, Vol. I" totiž přichází již se svou čtvrtou sváteční nahrávkou "Christmas Is Here!". Dvanáct písniček, které na ní zařadili, jsou mixem tradičních koled a převzatých skladeb, mezi kterými najdete například společný hit Mariah Carey a Whitney Houston "When You Believe" nebo "Making Christmas" z filmu Tima Burtona "The Nightmare Before Christmas". Společně s Pentatonix si na albu zazpívaly Kelly Clarkson a Maren Morris a v závěrečné "Jingle Bells" se formace nechala doprovodit orchestrem. Jaké písničky kvintet vybral a jak je pojal, zjistíte z ukázek na Christmas-Here-Pentatonix/dp/B07J5Q4PT6/">webu e-shopu Amazon.


Haken - Vector (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: progresivní metal

Haken - Vector
Britská progresivně metalová formace Haken vydává své páté studiové album "Vector". Jako první singl vybrali muzikanti skladbu "The Good Doctor", který muzikanti doplnili videoklipem YouTube.com. Jako druhou ochutnávku vybrali skladbu "PuzzleBox" a konečně posledním singlem se stala "A Cell Divides". Vzhledem k tomu, že deska obsahuje celkem sedm skladeb (a z toho dvě instrumentální), vypustili hudebníci ochutnávek docela dost, co říkáte? O svůj názor se s námi podělte v komentářích.


Různí - Když draka bolí hlava (soundtrack) (Petarda)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: dětská hudba / filmová hudba

Různí - Když draka bolí hlava (soundtrack)
Ve čtvrtek do českých kin vstoupila nová československá pohádka "Když draka bolí hlava", kde si zahrála řada českých a slovenských zpěváků, a celý film tak doprovází řada písniček. Dvanáct z nich plus dvě ve dvou jazykových verzích si budete moct vychutnat na stejnojmenném soundtracku. Hlavní postavou alba i filmu je Karel Gott společně s dcerou Charlottou Ellou a k nim si pak přidal Martin Harich, Igor Timko z No Name, Libor Bouček, Kamila Magálová, Zuzana Žáková, Vašo Patejdl, Kateřina Brožová a v netradiční podobě i Michal David. Ukázky z filmu i její hudby najdete ve speciálním playlistu na YouTube.com.


Yazoo - Three Pieces/Four Pieces (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: synth pop

Yazoo - Three Pieces/Four Pieces
Vince Clarke a Alison Moyet, tedy Yazoo aktuálně nejsou aktivní, ale jejich hudba stále láká. Aby si to připomněla i další generace, přináší vydavatelství Mute boxset, který bude mít dva názvy a dvě podoby. Pod názvem "Four Pieces" najdete na čtyřech vinylech obě alba "Upstairs At Eric's" i "You And Me Both" a také osm remixů a dvě jejich BBC sessions, z nichž jedna doposud nikdy nevyšla. V případě CD se vše podařilo vměstnat na tři disky a tak tato podoba dostala název "Three Pieces".


Bronski Beat - Age Of Consent (35th Anniversary) (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: synth pop / new wave / hi-NRG

Bronski Beat - Age Of Consent (35th Anniversary)
Poté, co se před dvěma roky vrátili Bronski Beat na scénu, je kolem nich celkem živo. Loni vydali nové album "The Age Of Reason" a letos se rozhodli zavzpomínat na éru, kdy v kapele působil Jimmy Somerville a na jejich nejslavnější nahrávku "Age Of Consent", která navíc slaví pětatřicet let od svého vydání. Výroční edice nabídne dva disky, kde na tom prvním najdete remasterované album doplněné singlovými verzemi hitů jako třeba "Smalltown Boy" nebo "Why?". Druhý disk Steve Bronski a spol. naplnili demoverzemi, záznamy z živých vystoupení a remixy. Studovat vše můžete na stránkách britského Amazonu.


V krátkosti

  • Arianna Savall - Silent Night - Early Christmas Music And Carols (Sony Music)
    Máte-li chuť, ponořit se do vánoční atmosféry starých časů, máte možnost se švýcarskou harfenistkou a zpěvačkou Ariannou Savall a jejím albem "Silent Night - Early Christmas Music And Carols". Dvanáct koled z různých zemí natočila společně s norským houslistou Petterem Udlandem Johansenem.
  • James Newton Howard - The Nutcracker And The Four Realms (soundtrack) (Universal)
    Novou Disneyovku "The Nutcracker And The Four Realms" jsme už dnes jednou zmínili v souvislosti Andreou Bocellim a nyní představíme i celý soundtrack k němu. Vedle "Fall On Me" na něm najdete šestnáct kompozic, jež má na svědomí autor scénické hudby James Newton Howard. Jednu z nich na klavír zahrál Lang Lang.
  • Roberto Alagna, Aleksandra Kurzak - Puccini In Love (Sony Music)
    Francouzský tenor Roberto Alagna se rozhodl natočit společné album se svoji manželkou, polskou sopranistkou Aleksandrou Kurzak. Výsledkem je nahrávka věnovaná Giacomu Puccinimu "Puccini In Love" s desítkou skladeb italského skladatele, v nichž je doprovodila Varšavská filharmonie.
  • Různí - Rudeboy: The Story Of Trojan Records (soundtrack) (Warner Music)
    Anglický label Trojan Records oslavil letos padesátileté výročí existence a u této příležitosti vznikl dokument "Rudeboy: The Story Of Trojan Records" zachycující jeho historii. Jeho součástí je i stejnojmenný soundtrack vyskládaný pochopitelně z interpretů tohoto vydavatelství.


Dále vychází:

Barry White - The 20th Century Records 1973 - 1979 (Universal)
Bloodbath - Arrow Of Satan Is Dawn (Mystic Production)
Current 93 - Light Is Leaving Us All (Bertus)
Daniel Landa - Hoří Horizont (singl) (Warner Music)
Fifth Angel - Third Secret (Mystic Production)
Haken - Vector (ECOLbook) (Sony Music)
Christoph Spering - Bach: Eternity (Sony Music)
Keith Sweat - Playing For Keeps (Sony Music)
Megaton Leviathan - Mage (Bertus)
Original Broadway Cast Of Head Over Heels - Head Over Heels (Original Broadway Cast Recording) (Sony Music)
Orlinski - Anima Sacra (Warner Music)
Různí - The Legendary Music Box / 250 Golden Hits (Promo Sound)
Stray Kids - I Am You (Bertus)
Super Unison - Stella (Warner Music)
Yanni - Yanni - Live At The Acropolis - 25th Anniversary Remastered Deluxe Edition (CD+DVD) (Sony Music)

Vychází na vinylu:
Aretha Franklin - First 12 Sides (Bertus)
Barry White - Barry White Sings For... (Universal)
Barry White - Cant Get Enough (Universal)
Barry White - I Love To Sing The Songs I (Universal)
Barry White - Is This Whatcha Wont? (Universal)
Barry White - Ive Got So Much To Give (Universal)
Barry White - Just Another Way To Say I (Universal)
Barry White - Let The Music Play (Universal)
Barry White - Stone Gon (Universal)
Barry White - The 20Th Century Records 1973 - 1979 (Universal)
Barry White - The Man (Universal)
Bill Evans Trio - Moon Beams/How My Heart Sings (Bertus)
Bloodbath - Arrow Of Satan Is Dawn (Mystic Production)
Boy George & Culture Club - Life (Warner Music)
Bronski Beat - Age Of Consent (35th Anniversary) (Warner Music)
Bruce Springsteen - Human Touch (Sony Music)
Bruce Springsteen - Lucky Town (Sony Music)
Bruce Springsteen - Mtv Plugged (Sony Music)
Bruce Springsteen - The Ghost Of Tom Joad (Sony Music)
Bruce Springsteen - Tunnel Of Love (Sony Music)
Current 93 - Light Is Leaving Us All (Bertus)
Dexter Gordon - Sophisticated Giant (Sony Music)
Fifth Angel - Third Secret (Mystic Production)
Gavin James - Only Ticket Home (Sony Music)
Haken - Vector (Sony Music)
Hate Eternal - Upon Desolate Sands (Mystic Production)
John Fogerty - Deja Vu (All Over Again) (Warner Music)
John Fogerty - Eye Of The Zombie (Warner Music)
Megaton Leviathan - Mage (Bertus)
Miles Davis & John Coltrane - Trane´s Blues (Warner Music)
Monkey Business - Bad Time For Gentlemen (Warner Music)
NAO - Saturn (Sony Music)
Orlinski - Anima Sacra (Warner Music)
Red Garland Quintet - Dig It! (Bertus)
Různí - Rudeboy: The Story Of Trojan Records (Warner Music)
Super Unison - Stella (Warner Music)
The Kinks - The Kinks Are The Village Green Preservation Society (50th Anniversary) (Warner Music)
The Kinks - The Kinks Are The Village Green Preservation Society (50th Anniversary) / Deluxe (Warner Music)
This Mortal Coil - Blood (Bertus)
This Mortal Coil - Filigree & Shadow (Bertus)
This Mortal Coil - It'll End In Tears (Bertus)
Tom Odell - Jubilee Road (Sony Music)
Unleashed - Hunt Of The White Christ (Mystic Production)
Visací zámek - 02 Start (Warner Music)
Warrel Dane - Shadow Work (Sony Music)
Yazoo - Four Pieces (Warner Music)

Reedice:
Clannad - The Real... Clannad (Sony Music)
Donny Mccaslin - Blow -blu-spec (Bertus)
Gwen Stefani - You Make It Feel Like Christmas / Deluxe (Universal)
John Fogerty - Deja Vu (All Over Again) (Warner Music)
John Fogerty - Eye Of The Zombie (Warner Music)
Karel Gott & Lucie Bílá - Duety (Edice 2018) (Warner Music)
Lauryn Hill - The Miseducation Of Lauryn Hill (Sony Music)
Pixies - C'mon Pilgrimit's Surfer Rosa (30th Anniversary Edition) (Bertus)
Raw Power - Resuscitate (H'ART)
This Mortal Coil - Blood (Bertus)
This Mortal Coil - Filigree & Shadow (Bertus)
This Mortal Coil - It'll End In Tears (Bertus)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY