Vojtěch Dyk prožívá s Patricií Fuxovou "Lásku z Kateřinic"

18.10.2018 13:29 - Hana Bukáčková | foto: Milan Vopálenský

Dívčí kapela Vesna, která vychází ze slovanských tradic, pár dní před vydáním svého debutového alba "Pátá bohyně" a velkým koncertem 21. listopadu v Obecním domě přichází s novým počinem - duetem Patricie Fuxové a Vojtěcha Dyka s názvem "Láska z Kateřinic". Song je další ochutnávkou z dvanáctipísňové kolekce vycházející z tradičního folklóru a opěvující přírodu, slovanské motivy a ženství. Jeden z objevů loňského roku album pokřtí během večera, který bude nabitý performancí tanečního týmu diVize, snovou scénografií a módní podívanou, a to za přítomnosti hostů houslisty Caseyho Driessena, violoncellistky Terezie Kovalové či Královny české country Věry Martinové.

"Píseň 'Láska z Kateřinic' je natočena podle skutečné události osudu mého prapradědečka Josefa Dřevojánka. Ten měl být v roce 1918 zastřelen ruskou armádou v 1. světové válce. Aby svůj život zachránil, nechal se pohřbít do společného hrobu. Po tři dny sbíral síly, vyhrabal se z něj a započal roční cestu za svou láskou napříč Ruskem až do své země. A to se mu podařilo," poodkrývá silný rodinný příběh písně Patricie Fuxová.

Natáčení klipu, který svým zpracováním připomíná spíš výpravný film, probíhalo pod vedením talentované režisérské a kameramanské dívčí dvojice Czech Vibes na Kouřimsku. Zde se nachází staré slovanské hradiště, které je dle legend místem, na němž se usídlil Lech, bratr praotce Čecha. "Natáčeli jsme v kryptě sv. Kateřiny, v penzionu Tomáše Waschingera a také v okolní přírodě. Místa byla nádherná a příběh natolik silný, že natáčení nakonec připomínalo více film než klip. S Vojtěchem Dykem jsme na place strávili téměř čtrnáct hodin," popisuje houslistka Vesny a zároveň autorka scénáře Bára Šůstková. Výsledek rozhodně stojí za zhlédnutí.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY