Dead Kennedys v březnu v Praze

19.01.2003 20:28 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Dead Kennedys
© Dead Kennedys
Všichni milovníci ryzího amerického punku, třeste se radostí, neboť legenda žánru, kalifornští Dead Kennedys, přijede zahrát do Prahy. Kvartet (bohužel už bez Jello Biafry) rozezvučí svůj úderný sound v pondělí 3. března v Paláci Akropolis. Předkapelou budou pražští P.S.

Dead Kennedys vznikli na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let v San Francisku. Zakládajícími členy byli zpěvák Jello Biafra a kytarista East Bay Ray. Hned od začátku jejich kariéry byl patrný rozdíl mezi těmito spolutvůrci americké HC scény a jejich britskými punkovými souputníky - jednak Dead Kennedys uměli hrát, jednak nebyli na rozdíl od Britů svázáni žánrovými konvencemi. Společná jim ovšem byla politická angažovanost, jíž je Biafra (i po odchodu z Dead Kennedys) znám dodnes.

První deska "Fresh Fruit From Rotting Vegetables" vyšla v roce 1981, ale ještě před ní si stihli "mrtví Kennedyové" vytvořit slušné jméno několika singly, z nichž nejznámější byl bezesporu "Holiday In Cambodia" (1980). Další alba se jmenovala "Plastic Surgery Disasters" (1982), "Frankenchrist" (1985) a "Bedtime For Democracy" (1986). V druhé polovině osmdesátých let se ovšem rozhořel soudní proces kolem skupiny (důvodem byl plakát jménem "Penis Landscape"), kvůli němuž se formace neoficiálně rozpadla. Jello Biafra dokonce na nějakou dobu putoval do vězení.

Většina fanoušků považovala skupinu Dead Kennedys za dávno mrtvý projekt, na který je třeba vzpomínat s úctu. Vždyť nebýt jich, kde by dnes byla zámořská punková a HC scéna. Jenže opak se stal pravdou. Roku 2001 kapela šokovala informací o plánovaném reunionu, který se skutečně udál. Ačkoli Jello Biafra se nepřidal, Brandon Cruz se mu ukázal být více než zdatným nástupcem.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY