(18+) Behemoth v klipu k "Bartzabel" rituálně probouzejí ducha planety Mars

03.10.2018 11:06 - Tomáš Rozkovec | foto: facebook interpreta

"Bartzabel" je už třetí singl z připravovaného alba Behemoth "I Loved You At Your Darkest". A před pár dny dostal velmi temný, zlověstně rouhavý, ale poutavý a svým způsobem přitažlivý doprovodný vizuál. Skladba je v souladu s předchozím tvrzením frontmana Nergala, že nová deska bude koncepční. Bude přinášet příběh, který se žánrově a tematicky bude dotýkat satanismu a okultní hudby. K tomuto směru má samotná kapela ostatně velmi blízko.

Postava Bartzabel je považována za ducha planety Mars. Mnozí okultní praktici varují před pokusem o využití planetárních sil, protože jsou extrémně silné, nebezpečné a mohou zamořit domov pokušitelů. Notorický zakladatel thelemického mysticismu Aleister Crowley napsal v roce 1910 pojednání o vyvolávání ducha "The Bartzabel Working". Nergalovo počínání v klipu se zdá poctou ceremoniálním praktikám rituálu, který Crowley ve svém díle zmiňuje.

Klip je skvěle zpracován. Je zasazen do Adršpašských skal, kde kapela pózuje ve svých obvyklých pláštích, jen rohy muzikanti vyměnili za papežské čapky s patřičnými symboly. Budí tak správnou, umělecky a démonicky nastavenou tvář zla. Videu vévodí obřadní východní rituální tanec. Představitelky obětovaných duší vystupují v rouše Evině. Explicitní sexualita zde hraje svou roli. Nikoli však v pornografickém a samoúčelném ukazovaní ňader a klínů, ale v jisté symbolice. Tou je především čistota a nezkaženost. Když je závěrečný rituál dokončen a ženská těla zbrocená krví dávají popud k probuzení Bartzabel, vše vyvolává otázky: Je tento rituál skutečně to, co jsme chtěli? Je to všechno správně?

Ve srovnání s klipem "Baphomet" podobně laděných pekelníků Belphegor, tento vede na plné čáře. Především svým uměleckým podáním. Jak se říká, když dva dělají totéž, není to totéž. Hudebně se jedná stále o Behemoth s jejich typickými chrámovými nápěvy, byť tentokráte vše v temném, až sabbatovsky pomalém tempu. A podle ostatních zatím vypuštěných singlů se jednoznačně máme na co těšit. Album vychází 5. října.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY