Zemřel šansoniér Charles Aznavour

01.10.2018 16:22 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Hudební svět opustila další z jeho velkých hvězd, ve svém žánru dokonce jedna z největších, šansoniér Charles Aznavour. Zprávu přinesla agentura Reuters s odkazem na zpěvákova mluvčího. Aznavourovi bylo 94 let, téměř do poslední dne koncertoval, v březnu letošního roku vystoupil v Praze.

Narodil se v roce 1924 v Paříži do rodiny arménských přistěhovalců. Na svůj původ byl celý život hrdý. V roce 1995 se tak stal vyslancem UNESCO pro Arménii, od roku 2009 byl arménským velvyslancem OSN ve Švýcarsku.

V umělecké branži se Aznavour pohyboval od malička. Ve dvanácti letech se poprvé objevil před kamerou a to v adaptaci románu "Knoflíková válka". Během 2. světové války zpíval v pařížských kabaretech, po válce spolupracoval s Edith Piaf a napsal pro ni několik písní. Začátkem padesátých let se vydal na vlastní kariéru, která trvala až do jeho smrti. Ovlivnil řadu umělců, v Česku zpívala jeho písně třeba Hana Hegerová. Aznavour natočil více než dvanáct stovek písní, které zpíval v osmi jazycích, tisícovku skladeb napsal pro sebe nebo další umělce. Vydal celkem 51 studiových alb, nepočítaně kompilací a živých koncertních záznamů.

V anketě časopisu Time byl zvolen největším umělcem 20. století a jen těsně předběhl Boba Dylana a Elvise Presleyho.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY