flintstonovsky laděném klipu - musicserver.cz">

Xindl X je spíš "Dřevo", aspoň ve flintstonovsky laděném klipu

22.09.2018 08:16 - Hana Bukáčková | foto: Radim Věžník

V pátek vyšlo šesté studiové album písničkáře Xindla X s názvem "Sexy Exity", jehož písně spojuje téma útěků. Ondřej Ládek je podává s lehkostí a jemnou ironií sobě vlastní. V závěru roku je představí na klubovém turné.

"Zpívám o útěcích ze vztahů, od snů k pragmatičnosti, od zodpovědnosti i o útěcích do virtuální reality a virtuálních přátelství. Příznačně jsem většinu desky napsal ve Španělsku, kam jsem prchal před svým běžným životem," říká.

K nejoptimističtějším skladbám novinky patří singl "Dřevo", v němž se Xindl X zamýšlí nad údělem člověka, který nenásleduje trendy doby. "Nepatřím do starýho železa, jsem spíš dřevo, a proto už z podstaty nerezaví mý básnický střevo," zpívá v ní a neskrývá, že song je do jisté míry autobiografický. K singlu byl vytvořen doposud nejvýpravnější Xindlův videoklip, který vytvořil čím dál více vyhledávaný režisér Radim Věžník.

Po osmi animovaných klipech za sebou přišel na řadu konečně hraný snímek, ve kterém se představuje celá kapela včetně samotného Xindla. Ten si vykračuje jako hloupý Honza (nebo Fred Flintstone?) do světa offline, který je ukrytý za čím dál častěji přijímanou virtuální realitou. Jen místo buchet v ranečku na obyčejné holi si nese sluchátka na selfie tyči a po kapsách další vymoženosti. Děj je situovaný do pralesa a vypráví o postapokalyptické společnosti, která žije na troskách naší civilizace.

Do klipu jsou tak nenásilnou formou vtipně začleněny vymoženosti moderní doby, ale vždy jsou používány trochu k jiným účelům, než pro které byly původně vytvořeny. Vidíme tak táborák z hořících notebooků, zrcadlo z cédéček, oheň rozdělaný v mikrovlnce, mobil na topůrku sloužící jako sekyra. Muzikant tak poukazuje na odstup moderních technologií, trendů a virtuálního života do toho skutečného, obyčejného, který je postaven na úplně jiných hodnotách. Velmi povedené.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY