Nepovedený autoportrét

27.01.2003 07:15 - Filip Hrubý | foto: facebook interpreta

Slovenská ska kapela Polemic na svém čtvrtém albu vysokou úroveň předcházejících desek bohužel nepotvrdila. "Nelám si s tým hlavu" působí v konkurenci vlastní tvorby kapely jako oxeroxovaný autoportrét.
5/10

Polemic - Nelám si s tým hlavu

Skladby: Živel, Škandál, Conengria, Nádherný svet, Indián, Láďove nápoje, Pán D., Me Can't Stand You, Netúžim..., Smile, Absurdovo, Jablko sváru, Dilema, Nelám si s tým hlavu
Celkový čas: 46:22
Vydavatel: BMG
Na svém čtvrtém albu se slovenská skupina Polemic, stále asi nejznámější představitelé ska v hornouherských zemích, zásadně neodklonila od cesty, kterou nastoupila před pěti lety svým debutem. Polemic nadále kráčejí ve stopách umírněného evropského revivalu původně jamajského hudebního stylu. Nesnaží se znít jamaištěji než skuteční Jamaičani, nenechávají se příliš vzrušovat módní fůzí ska a punku. Svým neortodoxním a v dobrém slova smyslu konzervativním přístupem mají opět šanci oslovit širší popové publikum a to nejen v klubech, ale i skrze playlisty mainstreamových rádií. Úrovně svých předchůdců však aktuální nahrávka bohužel nedosahuje, dokonce bych si troufl říci, že za nimi zaostává o několik výkonnostních tříd.

Na první poslech si člověk přitom ničeho varovného nevšimne, kapela zní velice podobně jako na předcházejících třech deskách. Problém je v tom, že rovnice "počet poslechů = líbí / nelíbí" zde nefunguje, deska kolem uší prošumí, aniž by vám cokoli výrazněji utkvělo v paměti. Citelně schází zejména hlavní devizy předcházejících alb - hitové melodie a hudební švih.

S těsnými stylovými mantinely si Polemic nikdy hlavu nelámali. Ortodoxní odsekávané ska mělo sice na jeho nahrávkách vždy své místo, zároveň si však kapela pohrávala s klasickým reggae, dubem, swingem nebo zkrátka popem. Výsledný stylový mišmaš přitom nepůsobil jako znouzectnost, ale jako firemní značka Polemicu - snaha pobavit sebe i posluchače. Na aktuální nahrávce sice stylové úkroky opět nechybí, ale výsledek působí šedivým dojmem, jako by nálady, melodie a rytmy jednotlivých skladeb srovnala nějaká digitální studiová mašinka do jedné průměrné roviny. S výjimkou písniček "Živel" a anglické "Me Can't Stand You" zde nenajdete dříve obvyklé hitové melodie a místy deska působí, jako by kapela vykrádala sebe sama (např. swingující "Pán D." versus "Gangster-Ska" z minulé desky).

"Nelám si s tým hlavu" je zřejmě nejslabší deskou, kterou Polemic dosud natočili. Vysoká úroveň předcházejících alb však dává naději, že další album příslovečnou laťku kvality opět zvedne.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY