R.E.M. nabídnou sbírku materiálu z archivu britské BBC

09.09.2018 08:45 - Dan Hájek | foto: Jakub Havlas / musicserver.cz

I když jsou R.E.M. ve fázi spánku a Michael Stipe se věnuje převážně fotografování a vydávání sbírek fotografii, letošní podzim přinese fanouškům ucelený box pojmenovaný "R.E.M. At The BBC". Po kompletu "REMTV", který obsahoval dochované záznamy z MTV, bude nový přírůstek stejným způsobem mapovat nejenom rozhlasový archiv BBC. "R.E.M. At The BBC" nabídne osm audio CD a jedno DVD, vše vyjde v pátek 19. října - k dispozici bude i varianta jakéhosi best of na 2CD a 2LP.

R.E:M. - R.E.M. At The BBC
© facebook interpreta
"R.E.M. At The BBC" má jednotlivé disky rozdělené podle obsahu, první dva se věnují různým radio sessions - na nich bude třeba ke slyšení šestitrackový záznam z pořadu "Into The Night" (BBC Radio 1 / 13. březen 1991), session u Johna Peela (ta se odehrála 25. října 1998) nebo tři skladby z pořadu "Drivetime" (BBC Radio 2 / 15. říjen 2003) nebo "Supernatural Superserious" a "Munich" zaznamenané v "Radio 1 Live Lounge" (26. březen 2008). Nejvíce prostoru však zabere kompletní "BBC Radio 1 Session", které má stejnou datumovku jako vystoupení u Johna Peela.

Následná CD přinášejí kompletní koncerty: ten nejstarší byl zaznamenán 21. listopadu 1984 v Rock City v Nottinghamu, dále je zde show z Milton Keynes (30. července 1995), vzpomínka na Glastonbury festival (kde R.E.M. hráli na Pyramid Stage 25. června 1999) a nejmladší položkou je koncert v St. James' Church, který vysílalo londýnské Radio 2 15. září 2004.

Přiložené DVD přinese dokument "Accelerating Backwards", jenž zatím na žádném nosiči nevyšel a přibližuje historii R.E.M., k němu je připojeno několik vystoupení v rámci pořadu "Top Of The Pops" a další bonusy. Největším lákadlem však bude kompletní epizoda programu "Later… With Jools Holland Presents R.E.M." (z října 1998), v rámci tohoto hodinového speciálu se v setlistu objevila i klasika Iggyho Popa "The Passenger". Ucelený přehled jednotlivých položek a zaznamenaných skladeb naleznete třeba v jejich oficiálním obchodu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY