Universal Music na showcase slavil úspěchy a představil podzimní novinky

07.09.2018 17:44 - David Böhm | foto: Jindřich Kodíček/Universal Music

Na den přesně rok od toho posledního si vydavatelství Universal Music připravilo showcase a nabídlo opravdu pestrý program. Na drobném pódiu pražského hudebního baru La Loca se prostřídalo sedm interpretů a kapel, kteří potvrdili, že i na domácí scéně se toho i v rámci jednoho vydavatelství děje opravdu hodně.

Showcase Universal

vystoupili: Miro Žbirka, Xindl X, Lipo, Peter Bič Project, Lenny, Slza, Jelen
místo: La Loca, Praha
datum: 6. září 2018

Ještě předtím, než zahájil hudební program Miro Žbirka se svým dvoučlenným doprovodem, oznámil generální ředitel české pobočky Universal Music, že náš hudební trh je na vzestupu. S nadšením nás seznámil s informací, že za poslední rok se počet uživatelů platících za streamování hudby rozrostl z dvou set na téměř tři sta tisíc. Dobrých zpráv není nikdy dost.

Showcase Universal
© Jindřich Kodíček/Universal Music
Nedlouho po sedmé hodině spustil svůj Žbirka svůj set skládající se ze tří skladeb: "Atlantída", "Balada o polných vtákoch" a "Fair Play". Fanoušci této legendy si mohou do diáře poznamenat datum 25. října, kdy v Lucerna Music Baru dojde ke křtu nové desky "Double Album". Nahrávka obsahuje písně ve dvou jazycích, angličtině a slovenštině, a nahrávala se v prestižních londýnských Abbey Road Studios.

Následoval Xindl X, který si ke svému megahitu "Cudzinka v tvojej zemi" přizval Mirku Miškechovou. Lákal i na novou nahrávku, která se jmenuje "Sexy Exity" a vyjde již 21. září. Učinil tak skladbou "Dřevo", volně navazující na úspěšnou "V blbým věku". Tentokrát se zpěvák zamýšlí nad tím, že být offline a tudíž out není vlastně vůbec špatně. Na nadcházejícím turné oslaví již deset let na české hudební scéně.

Dále vystoupil rapper Lipo. Doprovodili ho dva hosté, za piano usedla Nela a na kytaru zahrál Marcell. Sledujete-li tohoto libereckého rodáka, jistě vás ze jmen hostů napadnou písně "Ve vzpomínkách" a "Svoboda". Obě dvě připomněly dubnové vydání Lipovy desky "Lyrika". I toho čeká koncertně nabitý podzim, spojí síly s kapelou Poetika.

Showcase Universal
© Jindřich Kodíček/Universal Music
Velmi překvapil slovenský Peter Bič Project. Niternou baladu "Where Did You Go" skvěle zazpívala nová vokalistka Viktórie Vargová. Tato píseň se nyní zabydluje v našem éteru, ten slovenský dobyla již loni.

S obrovskou energií vystřídala slovenskou kapelu domácí Lenny. Vedle i v zahraničí úspěšného hitu "Hell.o" došlo i na aktuální singl "Enemy", který zejména v refrénu překvapil zajímavými aranžemi. O pozvánku na čtyři halové koncerty, které se budou konat na konci tohoto roku, šlo naprosto skvělou. Po loňském excelentním výkonu v klubu Roxy věříme, že si slečna Filipová s Forem Karlín poradí velmi snadno.

Showcase Universal
© Jindřich Kodíček/Universal Music
Aby koncertů náhodou nebylo málo, bude Slza pokračovat ve svém Holomráz tour. Tentokrát se na popud fanoušků vydává do spíše menších měst. Z platinou oceněné desky "Holomráz" zazněl vedle stejnojmenné skladby i duet s vynikající Celeste Buckingham"Na srdci".

A jako poslední zahrál Jelen, asi největší úspěch labelu SinglTon, který také spadá pod Universal Music. Kapela, která ještě před čtyřmi lety spíše jen předskakovala, patří aktuálně mezi ty nejžádanější. Na nové turné vyrazí s Míšou Tučnou, dcerou legendy české country Michala Tučného. A právě předělávkou jeho písně "Spím v obilí" tuto skutečnost připomněli. Večer tak uzavřeli s energií sobě vlastní, ale zároveň i s trochou melancholie.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY