Tisková zpráva k situaci v časopise Rock & Pop - pohled vydavatele

10.01.2003 06:00 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Rock&Pop
© facebook interpreta
O tom, že lednové číslo časopisu Rock & Pop (&musiQ) je poslední se stávající redakcí, jste se na MusicServeru mohli již dočíst zde a zde. Po pohledu dosavadního šéfredaktora Vojtěcha Lindaura vám nyní nabízíme i tiskovou zprávu vydavatele časopisu, Daniela Andela.

V období let 2000 - 2002 se časopis Rock & Pop dostával postupně do ekonomicky velmi tíživé situace (příjmy byly dlouhodobě nižší než výdaje), která byla přímým odrazem trvalého úbytku čtenářů (tedy i tištěného nákladu) a z toho plynoucího snížování placené inzerce prakticky živící chod redakce. Příčin tohoto stavu bylo několik a mnohé byly i publikovány bývalým šéfredaktorem Vojtěchem Lindaurem na stránkách Rock & Popu (&musiQ). Vydavatelství se pokoušelo s vedením redakce vzniklou situaci několikrát řešit, a to současně na obou stranách ekonomické bilance - tedy snižováním výdajů a pokusy o zvýšení příjmů. Snižovat výdaje bylo bohužel nakonec možné už jen u mezd a honorářů (vedení redakce bylo o ekonomice časopisu pravidelně informováno a mělo přístup k účetním datům), ve způsobu zvýšení příjmů však panovaly rozdílné názory. Vydavatel požadoval od redakce zvýšení atraktivnosti, srozumitelnosti, šíře záběru a v neposlední řadě grafické přitažlivosti R&P, čímž chtěl dosáhnout ne-li již zvýšení, tak alespoň stabilizace nákladu (zabránit dalšímu úbytku čtenářů). Redakce však byla přesvědčena o neschopnosti vydavatele získat více inzerce či jiné zdroje příjmů do titulu (jehož náklad klesá!), a náklad prý klesá, protože časopis nemá dostatečnou propagaci (ač nebylo již čím placenou reklamu financovat a možnosti tzv. výměnné reklamy například v rádiích, na festivalech… byly ve velké míře využívány). V červnu 2002 došlo na doporučení (které někteří redaktoři označili za nátlak či nařízení) vydavatele k modifikaci názvu časopisu na "&musiQ" a s tím měly přijít i změny uvnitř čísla. Bohužel zůstalo jen u změny názvu, který nám byl mnohokrát vyčítán. Přesto tři měsíce poté prodej mírně vzrostl, až se nakonec dostal pod úroveň před změnou. V tomto místě bych rád uvedl, že autorem konečné verze tohoto proklínaného názvu je Vojta Lindaur a mně se líbí dodnes. Faktem zůstává, že již před tím jsme se pokoušeli s Vojtou Lindaurem najít pro Rock & Pop jiného silnějšího vydavatele, který by byl schopen do časopisu investovat, jenže nikdo nakonec neprojevil zájem... Situace vyvrcholila v prosinci 2002, kdy na nabídku nereflektovala ani společnost Ringier a já se z pozice osmdesátiprocetního vlastníka rozhodl ukončit spolupráci se zaměstnanci a vedením redakce - šéfredaktorem, jednatelem a dvacetiprocentním vlastníkem v jedné osobě Vojtěchem Lindaurem, editorem Radkem Diestlerem a obrazovým redaktorem Danielem Vojtíškem. Hned poté jsem se dozvěděl, že spolupráci se rozhodla ukončit celá redakce včetně stálých externistů a grafiček, tak jak to Vojta Lindaur napsal v editorialu 1/2003. Podotýkám, že všichni v redakci věděli, že jsem ochoten se bez náhrady vzdát svého podílu ve prospěch nového vydavatele, dokonce jsem nabídl redaktorům, aby si Rock & Pop vydávali sami. Zájem nebyl. Zřejmě proto, že jsem "svým šlendriánstvím zavinil stav, do kterého se časopis dostal" a že jej v takovém stavu nechtějí.

Jako nejjednodušší varianta se v této chvíli nabízelo ukončení vydávání časopisu, což obnáší "pouze" nechat za sebou dluhy, čtenáře a předplatitele... Je mnoho lidí v tomto státě, kteří to umí provést bez uzardění. Protože špatné zprávy mají několikrát vyšší rychlost šíření než dobré, ozval se mi vzápětí šéfredaktor BigBeng!u Jaroslav Špulák a nabídl spolupráci. Během několika posledních dní v roce jsme se definitivně domluvili. A zde je výsledek: Rock & Pop bude vycházet dál bez přerušení ve stejném rozsahu, formátu i ceně. Předplatitelům skončivšího BigBeng!u bude ud února 2003 náhradou nabídnut Rock & Pop. Šéfredaktorem je Pavel Skala, hudebník a bývalý dramaturg ESA, redakci prozatím tvoří Jaroslav Špulák, Jindřich Göth a Michal Husák, tedy celá bývalá redakce BigBeng!u, a Eva Kolářová (Rolling Stone, Show). Okruh dopisovatelů je zatím ve fázi jednání a již mohu s potěšením konstatovat, že někteří bývalí spolupracovníci Rock & Popu neodmítli podílet se na nové podobě časopisu.

Na závěr bych ještě rád dodal, že si stále velice vážím novinářských kvalit všech bývalých tvůrců Rock & Popu v čele s Vojtěchem Lindaurem a pevně věřím, že se v různých formách ke spolupráci vrátíme. A doušku k narážkám o naší vydavatelské neschopnosti - mimo jiné vydáváme již deset let časopis Harmonie o klasické hudbě a jazzu, tedy zcela nekomerční titul, a peníze na něj umíme sehnat. Rock & Pop tedy jede dál.

Daniel Andel, majitel nakladatelství Muzikus


DOPORUČENÉ ČLÁNKY