Zabelov Group završují dvouleté experimentování albem "Eg"

06.09.2018 14:12 - Dan Hájek | foto: Tomáš Vlček

Od vydání desky "Secret Session" utekly rovné čtyři roky. Zabelov Group v mezičase sbírali nový materiál a pilovali snahy o konceptuálně pojatou nahrávku. Ta nakonec dostala název "Eg" a vyjde v 5. října na značce Minority Records ve formě LP, CD a digitálního downloadu.

"V naší práci se začalo vrstvit několik tendencí. Objevování zvukových možností zmodulovaného akordeonu nás přivádí jak k ambientní hudbě, tak ke striktním groovům. Zajímá nás jak abstraktní kompozice, tak kombinace s narativem mluveného slova a terénních nahrávek. Objevujeme naše hráčské možnosti a zároveň si užíváme možnosti studiové postprodukce. Nevím, jestli budeme mít vůli k takové syntéze i u příštích nahrávek, ale na albu 'Eg' se snad podařilo všechny tyto roviny propojit," popsal vznik nahrávky Jan Šikl.

"Eg" je zúročením dvouletého úsilí. Dvojice desku natáčela na několika místech, obsahuje i mnohé terénní nahrávky a třeba zvuk kostelních varhan, středobodem pak bylo renomované studio Svárov. Nad samotným natáčením dohlížel zvukový inženýr Lukáš Martínek a Matouš Godík, který se postaral i o finální mastering.

Zabelov Group - Eg
© facebook interpreta
Obal alba vidíte nalevo, jeho autorem je výtvarník Daniel Vlček. Neobvyklý název přibližuje Jan Šikl těmito slovy: "Eg je praslovo. To, co vyslovíte, aniž byste uměli pojmenovat. Verbalizovaná intuice a čisté gesto. Naše album je výsledkem až příliš vědomého procesu, než aby naplňovalo tato slova, ale přesto přišlo s takovou naléhavostí. Intuice je tu homeopaticky naředěná do cílené, dlouhé a detailní práce a gesto vyslovení v sekvencích řazeno mezi jednotlivé tracky."

Zabelov Group se zformovali v roce 2012, kdy své reálné obrazce získal hudební dialog akordeonisty Romana Zabelova a multiinstrumentalisty Jana Šikla. Téhož roku vyšel i debut "40000 km", na němž definovali formu vlastní tvorby - široce rozkročené pojetí jazzu, doplněné rytmickými sekvencemi a abstraktním vokálem. Následné "Secret Session" bylo prvotním navázáním spolupráce s Matoušem Godíkem a vytříbením zvukových hran. Předvojem ke vzniku třetí řadovky "Eg" se pak stal osamocený singl "Lék".

Rozvoj hudebního snažení Zabelov Group prostupuje snaha uchovat si živý kontakt s hudebním nástrojem a přitom takto jen ve dvou naplnit celé spektrum klubového zvuku. Takto se z původního akustického puritánství postupně stává komplex cinematické hudby provázané samply, akustickými nástroji a elektronikou.

V roce 2015 si tak Zabelov Group na LFŠ v Uherském Hradišti vyzkoušeli živý doprovod k němému filmu režiséra Alfréda Hitchcocka "The Ring" a od roku 2017 doprovázejí taneční představení "Fairy Queen" souboru 420People. Kromě festivalových pódií (United Islands Of Prague, Spectaculare, Fusion) na sebe několikrát upozornili jako support (Hidden Orchestra, Poppy Ackroyd, Bill Laurance) a letos zaznamenali velký ohlas na showcaseovém festivalu Czech Music Crossroads.

Všechny tyto roviny hudebního experimentu a živých jam session se postupně přetransformovaly do organicky znějící desky "Eg". Na jejím vzniku se podepsalo i několik hostů, včetně vokalistek Hannah Cecily, Cécile da Costa, Madeleine Walker a sopranistky Varine Mkrtchyan. Dále pak Jaromír Honzák (kontrabas), Daniel Radanović (kontrabas), Petr Kalfus (soprán saxofon a bass klarinet).

Na závěr ještě doplňujeme úplný tracklist "Eg": Intro, Odvaha, Na krev, For A While, Opuštěný svět, Je vis, Lemniscate, Fairy Queen, There Is Always Somewhere Else To Go.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY