Thom Artway s "All I Know" zdařile navazuje na debut i překvapuje

03.09.2018 00:01 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Očekávání plynoucí z úspěchu debutové desky "Hedgehog", která mu vynesla dva Anděly a poslala ho koncertovat až na gigantický maďarský festival Sziget, písničkáři Thomu Artwayovi ruce nesvázala. Druhá studiovka "All I Know" na prvotinu v mnohém plynule navazuje, zachycuje ale i jeho tvůrčí růst.
9/10

Thom Artway - All I Know

Skladby: In Your Mind, All I Know, Can't Wait, Casing The Wires (feat. Lenny), Plain, Many Partings, Sleeping Next To You, A Daughter's Drawing, This Light, High Above The Trees, To B.
Vydáno: 31.8.2018
Celkový čas: 40 min
Vydavatel: Warner Music
Ač je ze zvuku novinky patrná touha přiblížit se větším pódiím, Thom Artway nezapudil svůj rukopis. Skladby, které psal na ostrově Sumatra nebo ve vesnici Rovina v Hlásné Třebáni kousek za Prahou, mají nadále základ čirých, od srdce psaných kytarovek, které se víc než českému popu blíží britské písničkářské škole.

Zejména z prvních tří však čiší posun, jaký zpěvák učinil - zatímco na prvotině působil především jako tichý kluk hrající melancholické písničky doma v pokojíčku, nyní nezapře ambice oslovit širší posluchačskou obec. Hvízdání v úvodu i skočný refrén definují sílu nadcházejícího singlu "Can't Wait", o moc pozadu nezůstávají ani už nějakou dobu známé "All I Know", kterou jako jedinou produkoval liberecký muzikant ODD, a také "In Your Mind". Právě loni vydaný song poprvé naznačil, že Artway začíná tíhnout také k elektronice.

Tato skutečnost se naplno odráží v "Chasing The Wires" a "To B.", které ukazují Thomův cit pro komorní melodie z trochu jiného úhlu pohledu. V obou navíc překvapí, jak vkusně s producentem desky Lukášem Chromkem propojili syntetické zvuky s těmi živými. První zmíněnou oblažují smyčce (a také nečekaně jemný hlas Lenny), druhé prospívá zapojení trubky, a dokonce i v pozadí znějící operní zpěv.

Ze všeho nejvíc ale Artway pořád vyniká v poloze, která má nejblíž k čistému folku. Fanoušky, kteří se těší na příval citlivě vystavěných melodií, zahřeje zejména druhá polovina desky s kousky jako "Many Partings" nebo "A Daughter's Drawing". Výborný je rovněž rozjímavý sborový part v závěru "High Above The Trees". Pochvalme i energickou countryovku "Sleeping Next To You", která ještě lépe než z nahrávky vyznívá naživo.

První řadovka "Hedgehog" se i přes hit "I Have No Inspiration" hodila hlavně k vyhřátému krbu za podzimních večerů, ta druhá má minimálně dva nosné pilíře. Jeden oslavuje lásku k muzice v té nejniternější podobě, ten druhý manifestuje, že ani s moderní produkcí za zády a chutí občas si zaexperimentovat se tenhle talent z Vlachovic neztratí.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY