Drake počtvrté vládne albovému žebříčku, v rádiích řádí Welshly Arms

04.08.2018 23:01 - Josef Martínek | foto: UMG Recordings

Českou republiku sice v polovině prázdnin sužují úmorná vedra, v žebříčcích to ale spíš vypadá, jako by někteří interpreti na svých místech zamrzli. Drake vítězí s albem "Scorpion" počtvrté, singly se v posledních týdnech smrskly na souboj Kodaline versus Welshly Arms. Tentokrát se radují druzí jmenovaní.
Welshly Arms - Sanctuary
© facebook interpreta
RÁDIA - Welshly Arms střídají na čele českého rádiového žebříčku irské kolegy Kodaline. Pokud máte pocit, že už jste stejnou informaci četli minulý týden, nepletete se. IFPI totiž již poněkolikáté dodatečně změnila už zveřejněné výsledky. Oficiálně tedy nakonec minulý týden triumfovali ještě hosté červnového Aerodrome festivalu s "Follow Your Fire" a jejich američtí soupeři po nich přebírají žezlo až nyní. Pro "Sanctuary" je to celkově druhý vavřín, poprvé zvítězila skladba na začátku července.

Na třetí místo se posunul norský DJ Kygo, nedávná hvězda Colours Of Ostrava. Pro "Remind Me To Forget" je to dosud nejlepší výsledek, což platí i o čtvrté pozici. Tam vystřelili z osmadvacítky David Guetta a Sia. Vypadá to tedy, že po hitovkách "Titanium" a "She Wolf (Falling To Pieces)" zase jednou tato dvojice hitmakerů udeřila kladívkem na hřebík. Například u sousedů Slováků už s "Flames" dosáhli prvenství, vítězství ukořistili i v Polsku, Lucembursku, Maďarsku nebo Norsku.

Souboj o nejúspěšnější českou píseň tentokrát vyhráli Mirai. "Anděl" si létá na pětce, čímž předčil přímé konkurenty z Chinaski i Support Lesbiens. Poprvé do Top 10 nahlédli Clean Bandit ve spolupráci s Demi Lovato. Jejich "Solo" si z šestatřicáté pozice polepšilo na pěknou osmičku.

Co je to ale proti skoku, jaký učinil Kendrick Lamar. Ač tuzemská rádia rap zrovna nepreferují, a obzvlášť ne ten zahraniční, se songem "All The Stars" se z šedesátého pátého postavení přesunul na číslovku dvanáct.

Novinky dostaly opět příležitost až v nižších patrech žebříčku. Johny Rainbow má sice kariéru slušně našlápnutou se skupinou Light & Love, ale nyní se rozhodl zkusit štěstí i sólově. Píseň "Me Time" debutuje jako šedesátá čtvrtá. Sedmdesátý devátý odstartoval Zayn s "Let Me" a z osmdesáté sedmé pozice budou v dalších týdnech jistě stoupat Čechy tak zbožňovaní Imagine Dragons s "Natural".

Top 10 ČR - rádia:
  1. Welshly Arms - Sanctuary
  2. Kodaline - Follow Your Fire
  3. Kygo - Remind Me To Forget
  4. David Guetta feat. Sia - Flames
  5. Mirai - Anděl
  6. Chinaski - Potkal jsem tě po letech
  7. Support Lesbiens - Brighter Day
  8. Clean Bandit feat. Demi Lovato - Solo
  9. Rudimental feat. Jess Glynne, Macklemore & Dan Caplen - These Days
  10. Kryštof - Naviděnou

Drake - Scorpion
© facebook interpreta
ALBA - V Severní Americe už je kanadský rapper Drake hvězdou nejvyššího kalibru nějaký ten pátek, v Evropě se ale na čele hitparád pořád ještě teprve rozkoukává. V té české už si na číslo jedna u svého jména zvyká čtvrtým týdnem. Album "Scorpion" určitě zčásti těží i z okurkové sezóny, která nepřináší dostatek nových rivalů, na úspěšnosti jeho tažení to ale nic nemění.

Mnohem déle na předních pozicích setrvává Ed Sheeran. Mohlo by se zdát, že jeho bestselleru "Divide" už musí být fanoušci přeposlouchaní, jenže druhá příčka svědčí o opaku. A trojka nás vrací zpět do hiphopového žánru, uzmul ji Post Malone s "beerbongs & bentleys". Ten okusil prvenství na jaře a než vtrhl do žebříčků Drake, dokonce v zahraničí stanovil několik streamovacích rekordů. Po škorpióní invazi už ale neplatí.

Hitem těchto týdnů se v kinech stalo pokračování muzikálu "Mamma Mia!" a je to znát i na albové hitparádě. Soundtrack plný písní švédské čtveřice ABBA se z devítky vyšvihl na čtyřku. Další pořadí první desítky skýtá vesměs nudu - došlo na nich totiž jen ke kosmetickým změnám.

Nejúspěšnější novinka vzešla z metalové komunity. Pomalované Powerwolf dobře znají i čeští příznivci, vždyť před pár týdny patřili k headlinerům festivalu Masters Of Rock ve Vizovicích. Titul "The Sacrament Of Sin" jim zajistil sedmnácté místo.

Top 10 - alba:
  1. Drake - Scorpion
  2. Ed Sheeran - ÷ (Divide)
  3. Post Malone - beerbongs & bentleys
  4. ▲ O.S.T. - Mamma Mia! Here We Go Again
  5. Imagine Dragons - Evolve
  6. XXXTentacion - ?
  7. Nik Tendo - 7
  8. Yzomandias - Sbohem Roxano
  9. Maroon 5 - Red Pill Blues
  10. Ego - Precends

    Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 30. týden najdete na stránkách IFPI zde


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY