Simple Minds se na "Walk Between Worlds" vracejí ke kořenům

31.07.2018 15:40 - Dan Hájek | foto: BMG Rights Management

Personální změny a snahy navázat na poslední album "Big Music", toto vše se podepsalo na letošní novince Simple Minds. Muzikanty to zjevně stmelilo a vydali se směrem, který většina jejich fanoušků očekává - silné, hymnické skladby a odkazy k vlastním hudebním kořenům. "Walk Between Worlds" tak rozhodně nezklame.
7/10

Simple Minds - Walk Between Worlds

Skladby: Magic, Summer, Utopia, The Signal And The Noise, In Dreams, Barrowland Star, Walk Between Worlds, Sense Of Discovery
Vydáno: 02.02.2018
Celkový čas: 41:22
Vydavatel: BMG

Ony v perexu zmíněné změny se týkaly jen doprovodného uskupení, ústřední jádro Simple Minds zůstává stále neměnné - Jim Kerr a Charlie Burchill. Stejně tak na každém jejich albu najdete jasně identifikovatelné tvůrčí rysy. A není tomu jinak ani na osmnácté řadovce "Walk Between Worlds". Po unplugged odbočce s "Acoustic" jsou Simple Minds zpět v plném nástrojovém obsazení. V první polovině desky se objevuje i víc elektroniky. "Magic", "Summer" nebo "The Signal And The Noise" jsou stěžejní hitovky, které by zapadly i na letitou klasiku "Once Upon A Time" - jen je vše prohnáno současnou optikou. Charlieho klouzavé kytarové hrátky jsou však i zde nadále stěžejním poznávacím prvkem.

V druhé části se pak do popředí derou povedená symfonická aranžmá. Zejména skladbám "Barrowland Star" a závěrečné "Sense Of Discovery" dodávají až cinematický nádech a poutavou majestátnost. "Walk Between Worlds" vyšlo i v rozšířené (deluxe) edici, kde za pozornost rozhodně stojí loni natočená živá verze folkové krásky "Dirty Old Town" (napsal ji Ewan McColl a nejvíce ji asi proslavili The Pogues), své kouzlo jí dodává i vokál Sarah Brown. Simple Minds se nadechli do nové kapitoly své kariéry zhluboka. Zaběhlé rutiny mění, avšak rozpoznatelné charakteristiky svého zvuku nebortí. "Walk Between Worlds" (jak již bylo řečeno) v mnohém evokuje "Once Upon A Time" (které formaci v roce 1985 nesmazatelně zapsalo do hudební historie), přesto se asi neubráníte dojmu, že v éře po příchodu nového milénia zůstává neporažená (a neporazitelná?) deska "Black & White 050505".



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY