Takové pěkné městské děvčátko

13.01.2003 00:01 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Poté, co na podzim zaujal kritiky i posluchače soundtrack Tomáše Varteckého k filmu "Musím tě svést", se do obchodů dostává další zajímavá filmová hudba. Tentokrát jde o muziku ze snímku "Děvčátko" debutujícího režiséra Benjamina Tučka. Ke slyšení jsou mimo jiné Ecstasy Of St. Theresa, Ohm Square či Peneři strýčka Homeboye.
8/10

Různí - Děvčátko (soundtrack)

Skladby: Ema má mámu, máma má Emu, Ivo Heger - Děvčátko, Ohm Square - Born Killer, To přejde, The Ecstasy Of Saint Theresa - Alpha Centauri, Pohladit a oživit, Mimoň Feat. Charlie One - Funk’s Not Red, Každý jméno něco znamená, T.G.M. Stereo - Střela, Noel Le Bon - Mai Moon, Golden Horses - Bayou Sunset, Golden Horses - Monster Truck, Miro Žbirka a Limit - Atlantida, Někteří lidi by spolu vůbec nemuseli mluvit, Peneři strýčka Homeboye - Hlasuj proti, Mimoň Feat. Charlie One - Punk’s Not Dead ty vole, Ohm Square - Tonda, Vy se nikdy netrápíte?, Floex - Still Life With Rag And Bolts, Mimoň - Mimoň, The Ecstasy Of Saint Theresa - Fluidum, Ivo Heger - Máma, Něco krásnýho, Ivo Heger - Rychlá želva, Jana Hubinská - Atlantida
Celkový čas: 69:14
To, že se soundtracky stávají tak trošku kapitolou samou pro sebe, že přestávají být chápány jako neoddělitelná součást filmu, která si v současnosti, ať se nám to líbí, či nikoli, žije po svém, je, myslím si, dobře známo. Dosvědčují to ambiciózní projekty domácí í zahraniční provenience, které vzbudily tu větší, tu menší rozruch. Jmenoval bych hudbu ke snímkům "Samotáři", "Šeptej", "Spawn" nebo "Pulp Fiction" - o všech lze říct, že se staly kultovními (alespoň v některých kruzích). Sice nižší, ale přesto pořád relativně vysoké ambice si položili i tvůrci soundtracku k debutu režiséra Benjamina Tučka "Děvčátko". Jak jinak si vysvětlit desku, na níž vedle sebe najdeme písně od Ecstasy Of St. Theresa, Floexe, Penerů strýčka Homeboye a Ohm Square promíšené s úryvky dialogů a autentickou, čistě pro filmové účely složenou muzikou z pera Iva Hegera?

Při pohledu na playlist "Děvčátka" mě napadá jiný český soundtrack z poslední doby, a to Varteckého "Musím tě svést". Pravda, základní hudební kostra je žánrově odlišná, ale koncepce stojí na podobných základech. Tzn. něco si vypůjčíme od zavedených umělců z jejich desek, něco složíme a zbytek vyplníme rozpravami postav příběhu. Výsledná kvalita mixu spočívá hned na několika faktorech: a) jak umné interprety si vybereme, b) jak slušnou muziku zkomponujeme, c) jak příhodné dialogy použijeme, d) jak to ve finále poskládáme, aby deska byla poslouchatelná a ne nudná. Ivo Hegerovi, Benjaminu Tučkovi a dalším, kteří se na soundtracku podíleli, se výsledek docela povedl. Nejedná se v žádném případě o revoluční dílo, ale podobně jako v případě "Musím tě svést" zplodili společně kompaktní, moderně a městsky znějící hudební doprovod, jenž bude pravděpodobně schopen samostatného života.

Z filmu vzaté dialogy sice občas zavánějí příliš chtěnou uvolněností a rádoby kultovní podstatou, ale to jim z komplexního pohledu neubírá nic na umírněnosti a posluchačské vstřícnosti. Co se týče pecek (od povětšinou tanečních osobností české scény), ty se rozprostírají na širokém poli a ukrývají pod svá křídla vše od juchavého funky-house-popu Ohm Square, přes uklidněný jazz T.G.M. Stereo, melancholické proudění atonie Ecstasy Of St. Theresa, až k rádiovému popíku Mira Žbirky nebo country Golden Horses. Žánrově je tedy "Děvčátko" kompilace pestrá, ale kupodivu není vzhledem ke svému rozsahu roztříštěná. Naopak, jakoby ji drobné "atmosférické nuance" spojovaly a činily z ní mozaikovitou kolekci. Filmová hudba Iva Hegera je nejméně nápadným dílem, nejřidčeji zastoupeným. Pro její podivnou náladu, chladnou a odcizenou, je porce v řádu tří skladeb dostatečná.

Z "Děvčátka" se asi nestane kultovní soundtrack, který se bude prodávat v desetitisícových nákladech, ale dozajista by se mohlo najít mnoho lidí, jimž jeho zvláštní klid padne do oka. Asi nejblíže má tato deska k "Samotářům", chybí jí sice hit typu "Lucky Boy", ale zato se může pochlubit potemnělejším a zadumanějším rozpoložením. Zajímavá taneční hudba, trocha hip-hopu, i kvalitního popu; takový je soundtrack k filmu "Děvčátko". Rozhodně více dobrý než špatný.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY