Mezinárodní hudební festival Petera Dvorského slaví dvacet let. S filharmonií zazpívají i Tomáš Klus a Miro Žbirka

23.06.2018 14:05 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Mezinárodní hudební festival Petera Dvorského pojal letošní ročník opravdu velkolepě a tento fakt opírá o dva důvody - jednak proběhne jubilejní dvacátý ročník a právě letos je to sto let od vzniku Československa. Samozřejmě je věnován hlavně opeře, ochuzeni ale nebudou ani příznivci mainstreamovějších žánrů. Od 4. do 18. srpna tak proběhne v Jaroměřicích nad Rokytnou, Valči, Dalešicích a Dukovanech spousta koncertů a zajímavých kulturních akcí. Vstupenky na jednotlivé koncerty lze objednat zde.

Jaroměřický festival plakát
© facebook interpreta
Vše odstartuje 4. srpna koncertem tří tenorů Aleše Brisceina, Tomáše Juháse a Philippa Kapellera, kteří v jaroměřickém zámeckém parku představí "Vltavu" Bedřicha Smetany i výběr toho nejlepšího z "Rusalky" a "Prodané nevěsty". Fanoušci populární hudby zbystří při vyslovení jména Miro Žbirka. Ten se na akci vrací po šesti letech a předvede svůj program s Moravskou filharmonií Olomouc v sobotu 11. srpna. "S Moravskou filharmonií Olomouc jsem spolupracoval vícekrát, jeli s námi turné a také v plném obsazení se mnou odehráli můj narozeninový koncert v pražské O2 areně, který natáčela Česká televize a který vyšel na DVD. Naposledy jsme spolu hráli na festivalu České doteky hudby v prosinci a já si tuto spolupráci nemůžu vynachválit. Samozřejmě nemohou v repertoáru chybět moje zásadní a nejznámější skladby jako 'Balada o poľných vtákoch' nebo 'Co bolí to přebolí' a spoustu dalších a k nim přibyly také nějaké skladby The Beatles, které jsme v minulosti nehráli," láká Miroslav Žbirka na speciální koncert.

Spolupráci s velkým hudebním tělesem si už vyzkoušel také Tomáš Klus (na snímku). Jeho vystoupení na zámku ve Valči bude 8. srpna patřit zajisté také k bonbónkům jubilejního ročníku. I s ním vystoupí Moravská filharmonie Olomouc. Repertoár by měl být hodně podobný jeho únorovému vystoupení v Ostravě. Přípravy na něj pojme Klus jako vždy zodpovědně. "Ráno zkouška orchestru s dirigentem, kde se budu motat. Odpoledne zkouška s orchestrem a kapelou a pak ostrá. Samozřejmě selfie přípravu, kdy tisíckrát za den čtrnáct dní v kuse propadám panice novice, nezmiňuju, abych vypadal lépe," vysvětluje s úsměvem známý písničkář.

Další koncerty festivalu budou následující - na nádvoří historického pivovaru v Dalešicích zahraje Esqualo Quintet (10. srpna) a atmosféru první republiky v duchu rané swingové hudby navodí na zámku v Dukovanech Sestry Havelkovy Septet (12. srpna). Ensemble Damian připomene 340. výročí narození hraběte Jana Adama z Questenberka (14. srpna) a v historickém sále zámku ve Valči zazní průkopnické dílo melodramatu "Ariadna na Naxu" Jiřího Antonína Bendy (15. srpna). Vrcholem bude uvedení Beethovenovy "Deváté symfonie" s "Ódou na radost" v jaroměřickém zámeckém parku. Při ní se 18. srpna představí čtveřice slovenských sólistů, Český Filharmonický sbor Brno a Moravská Filharmonie Olomouc řízená dirigentem Jakubem Kleckerem. Závěrečnou tečku obstará taneční light show "Paprsky štěstí".

Doprovodný program festivalu obsahuje výstavu Denního centra Barevný svět Zrcadlení, v barokním Špitále v Jaroměřicích nad Rokytnou výstavu obrazů Jana Pevného, posvícení nebo Mezinárodní sympozium "Otokar Březina 2018". Veškeré podrobnosti jsou k mání na oficiálním webu festivalu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY