"Je tu léto" Walda Gangu má schopnost vám nevratně znechutit prázdninové období

26.06.2018 18:30 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Šest let trvalo, než se populární zábavová skupina Walda Gang, založená na předělávkách nejrůznějších hitů, především pak Waldemara Matušky, rozhoupala k vydání nové studiové nahrávky. Na letošní festivalovou sezónu tak mají pánové novou várku čerstvého materiálu, poprvé i s autorským repertoárem.
1/10

Walda Gang - Je tu léto

Skladby: Ryba, Poker (Just Sixteen), Route 66, Na jednu noc, Nebeští jezdci, Asi se mi stejská, Každej den, Kohout, Walda Styl/Klokan dealer (Gangnam Style), Čert ví, Je tu léto (I Gotta Feeling), Na shledanou
Vydáno: 15.6.2018
Celkový čas: 33:54
Vydavatel: Warner Music
Mnohočlenná formace kolem Vládi Šafránka (bývalý zpěvák Harlej) v posledních letech zažila personální obrodu a v nové sestavě se také rozhodla (oproti dřívějším prohlášením) nahrát kromě další várky coververzí také vlastní skladby. Novinka "Je tu léto" je tak mixem hitů od Black Eyed Peas, Psye či Waldemara Matušky a několika ryze autorských pokusů.

Toliko na začátek. Dále nechť tato recenze poslouží jako upozornění všem čtenářům při smyslech před strašlivým obsahem, který se skrývá za jedním z nejodpudivějších přebalů v historii hudby (hned vedle alb Walda Gangu z předchozích let). Úvod začíná urážkou hudby s názvem "Ryba", která je vykrádačkou Tomáše Kluse v dost zhulené formě s jen těžko pochopitelným textem. V podobném duchu se v hypnotickém rytmu tuc tuc rozeznívá i další autorská pecka "Každej den" s opravdu rafinovaným textem o životě. Pokud to dosud posluchač ustál, pak ho čeká nálož v podobě coveru korejského hitmakera známého jako Psy. Jeho "Gangnam Style" Walda Gang přetvořil do ještě větší bizarnosti s nulovou sebereflexí "Walda Styl/Klokan dealer". Rým "startuje éro / El Bucanééro" následovaný popěvkem "ééé, dej si lajnu" je takové dno, že v tomto případě kapela trumfla celou produkci TV Šlágr.

To nejděsivější čeká sadomasochisty s blížím se koncem. Titulní "Je tu léto" (v originále hit "I Gotta Feeling") je dospělá verze taškařic od Maxim Turbulenc s půvabnými rýmovačkami typu: "Stejky jsou spečený a holky svlečený / šáhni jim pod triko, ty rudá papriko" a hudebním podkladem jak z chorvatské diskotéky. Walda Gang nezapomněl zprznit také Waldemara Matušku a jeho písně "Nebeští jezdci" a "Čert ví" i Suchého a Šlitra v lobotomické předělávce skladby "Na shledanou".

Abychom jenom nehanili. Jeden ucházející kus se přece jen v tom hudebním marastu nachází, a to slušná rocková balada "Asi se mi stejská" s rozpoznatelným rukopisem Vládi Šafránka, který se rozpomněl na své bigbeatové začátky, ještě než přešel k tomuto zakaždoucenuvždyzábavnému tělesu.

V posledních měsících si Šafránek prošel zdravotními komplikacemi vážnějšího charakteru, a na koncertech ho tak zastoupil Miro Šmajda (ten je i součástí přebalu, schválně jestli ho objevíte), který tak pokračuje ve své obdivuhodné hudební progresi. Šafránkovi popřejme hodně zdraví a sil a Walda Gangu zase delší časovou proluku v případě následujících studiových pokusů.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY