Tipy na letošní Rock for People. Představujeme vám headlinery i černé koně festivalu

03.07.2018 08:02 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Také blížící se letošní ročník hradeckého festivalu Rock for People nabízí dlouhou řadu zvučných i méně známých jmen napříč hudebními žánry. Proto jsme pro vás připravili několik nejzajímavějších tipů z české i zahraničí scény, které byste si rozhodně neměli nechat ujít.

Hlavní hvězdy

The Kooks

Země původu: Velká Británie
Rok založení: 2004
Hrací den: středa

Britové The Kooks se během své čtrnáctileté pouti dokázali vyšplhat až mezi elitní kytarové formace. Indie rockeři z Brightonu mají za sebou čtyři úspěšná a oceňovaná alba, přičemž navázat na ně chtějí ještě letos. Novinka "Let's Go Sunshine" má totiž vyjít poslední den letních prázdnin, tedy 31. srpna. Anglický kvartet z ní vypustil už tři singly: "All the Time", "No Pressure" a "Fractured And Dazed", které nepochybně zazní i během úvodního dne Rock for People. Hradecký festival tak navázal na tradici účasti hvězdných kytarovek. Po Arctic Monkeys, The Wombats, Franz Ferdinand či Foster The People to jsou právě The Kooks, jejichž set ozdobí středeční program.


The Prodigy

Země původu: Velká Británie
Rok založení: 1990
Hrací den: čtvrtek

The Prodigy na Rock for People už jednou vystoupili, a to v roce 2012, kdy stáli v roli hvězd vedle Skrillexe či právě Franz Ferdinand. Právem jejich set patřil k tomu nejlepšímu z tehdejšího ročníku. Formaci v současné době tvoří trio Liam Howlett, Keith Flint a Maxim doprovázené během koncertů ještě Leem Crabtreem a Robem Hollidayem. Elektronická kapela s jasně rozpoznatelným zvukem a originálním rukopisem kombinujícím prvky žánrů jako rave, rock či dance funguje už od roku 1990. Studiově činní ale pánové moc nejsou. Venku mají šest studiových desek, ta poslední "The Day Is My Enemy" je z roku 2015. Její nástupce už je ale dle kapely v přípravě. V Hradci Králové pak zazní především výběr hitů napříč celou diskografií, a že jich The Prodigy mají v zásobě dost.


Volbeat

Země původu: Dánsko
Rok založení: 2001
Hrací den: pátek

Asi největším překvapením mezi headlinery festivalu jsou dánští Volbeat. Už léta patří na evropské scéně mezi nejzářivější rocková jména a pravidelně na velkých festivalech plní roli hlavních hvězd. U nás jsou zatím neobjevení, byť už se českému publiku několikrát představili. Poprvé je to však v roli hlavní hvězdy festivalového dne. Volbeat vznikli v roce 2001 v hlavním městě Dánska Kodani. Od té doby pilují svůj nezaměnitelný rukopis moderního heavy metalu kombinovaný s klasickým rock'n'rollem. Jejich hudba je energická, výbušná a především nesmírně chytlavá. Zkrátka ideální koktejl pro letní festivalový program. Dánská parta vedená frontmanem Michaelem Poulsenem je známá svou explozivní show, která strhne i posluchače, kteří o ní nikdy neslyšeli.


Černí koně

The Vaccines

Země původu: Velká Británie
Rok založení: 2010
Hrací den: středa

Kromě The Kooks si fanoušci kytarové hudby pošmáknou i na další britské formaci The Vaccines. Tihle mladíci ze západního Londýna byli považováni za nadějné jméno už od svých počátků, kdy byli vybráni do prestižní ankety BBC Sound Of 2011, kde nakonec skončili třetí. Od té doby získali mnoho nominací na nejrůznější ceny a některé z nich i úspěšně proměnili. Aktuálně mají venku čerstvou novinku "Combat Sports", která vyšla letos v březnu a přinesla čirou esenci tradičního kytarového rocku. Fanoušci kytar tak budou mít zejména během středečního programu žně.


Marmozets

Země původu: Velká Británie
Rok založení: 2007
Hrací den: čtvrtek

Minulý rok to nevyšlo, letos už snad dorazí. O kom je řeč? Přece o britské senzaci Marmozets. Ne nadarmo si je pod svá křídla vybral renomovaný label Roadrunner, pod jehož hlavičkou vyšlo už debutové album "The Weird And Wonderful Marmozets" i jeho letošní nástupce "Knowing What You Know No". Obě desky jsou strhující rockovou explozí, které vévodí energická zpěvačka Rebecca MacIntyre, jedna ze tří sourozenců MacIntyrových, které ještě doplňují dva členové rodiny Bottomleyů. Dohromady tvoří mladou talentovanou formaci pohybující se na hraně math rocku a post-hardcoru. Marmozets jsou rozhodně jedním ze žhavých jmen letošního line-upu.


Sick Puppies

Země původu: Austrálie
Rok založení: 1997
Hrací den: pátek

Vůbec poprvé do České republiky přijede australská alternativně rocková parta Sick Puppies, která zasáhla do post-grungeové a nu-metalové vlny už na konci devadesátých let. Od té doby se její rukopis proměnil a současný zvuk se opírá především o rockový až hard rockový základ. Trio ze Sydney funguje bez přestání od roku 1997, kdy se ještě na škole dali dohromady kytarista a zpěvák Shimon Moore a basistka Emma Anzai. Moore ovšem v roce 2014 kapelu opustil a jediným zakládajícím členem, tak zůstala právě Emma. Od roku 2016 s ní hraje na kytaru Bryan Scott, který se také chopil většiny vokálů. Bicí pak od roku 2003 obstarává Mark Goodwin. Posledním albem je aktuálně dva roky stará nahrávka "Fury", která patří k jejím vůbec nejlepším a obsahuje třeba skvělý singl "Stick to Your Guns". Asi největším hitem skupiny je pecka "You're Going Down" z alba "Tri-Polar" z roku 2009, která na Rock for People nepochybně také zazní.


Česko-slovenská scéna

Horkýže Slíže

Rodné město: Nitra
Rok založení: 1992
Hrací den: středa

Horkýže Slíže sice pocházejí ze slovenské Nitry, na tuzemské scéně jsou ovšem jako doma. Jednou ze zastávek jejich putování po festivalech je i Rock for People, kde představí své stále čerstvé album "Pustite Karola", které vyšlo minulý rok v září. Novinková nahrávka patří k tomu vůbec nejlepšímu, co Kukova parta kdy vydala, a pecky jako "Vojtech" nebo "Nervy" v jejím setu chybět určitě nebudou. Stejně tak celá řada hitů, které punk rocková parta za svou dlouhou kariéru stačila nastřádat. Jejich energická a nezapomenutelná show nepochybně rozhýbe celý festivalový areál.


Poletíme?

Rodné město: Praha
Rok založení: 2007
Hrací den: čtvrtek

Skupina dobře vypadajících mužů Poletíme? pochází z Prahy a její popularita roste každým rokem a s každým vydaným albem. Tím posledním, v pořadí už pátým, je letošní novinka "Chce to hit!", která je jejich typickou kolekcí plnou nezaměnitelného humoru a nadhledu. Hudbu Poletíme? zdobí žánrový koktejl šansonu, punku, rocku, folku i country doplněný o zvuk houslí, banja i o často humorné, mnohdy i melancholické texty jejich lídra Rudolfa Brančovského, se kterým jsme si o nové desce, ale třeba i o vztahu k festivalům popovídali v našem rozhovoru.


Gaia Mesiah

Rodné město: Praha
Rok založení: 2001
Hrací den: pátek

Pražská parta Gaia Mesiah patřila na počátku tisíciletí k největším objevům tehdejší tuzemské klubové scény. Vydala dvě skvělá alba "Ocean" a "Alpha Female", pravidelně plnila kluby i kotle na festivalech, v roce 2011 ale svou činnost ukončila. Před dvěma roky však přišla z tábora Gaia Mesiah skvělá zpráva o třech comebackových koncertech. Ty se uskutečnily v Praze, Brně a Liberci. Velký úspěch a ohromný zájem fanoušků donutil kapelu k dalším vystoupením i plánům na nové album. Ještě předtím než původní kvartet ve složení Kateřina Pelíšková, Marka Rybin, Miša M a Josh Stewart nahraje nový materiál na svou třetí desku, představí se fanouškům Rock for People, kteří budou moci okusit něco z umění této téměř kultovní rockové formace.


Na závěr ještě připomeneme, že festival Rock for People se koná na tradičním místě v areálu letiště v Hradci Králové, a to od 4. do 6. července, přičemž o den dříve startuje rozjezdová warm-up párty, které se zúčastní třeba kapela TH!S, Mydy Rabycad či I Love You Honey Bunny. Vstupenky jsou k dispozici na webu festivalu do konce června za 1 950 Kč. Na místě se pak cena zvýší na 2 200 Kč.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY