The Cranberries - Stars (The Best Of Videos 1992 - 2002)

07.01.2003 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Po výběru těch největších hitů The Cranberries na CD přišlo na řadu samozřejmě i DVD nazvané "Stars (The Best Of Videos 1992 - 2002)". Na něm kromě klipů najdete i spoustu bonusových materiálů, škoda jen, že nosič není vybaven kvalitnějším zvukovým doprovodem.
8/10

The Cranberries - Stars (The Best Of Videos 1992 - 2002)

Celkový čas: cca. 154 minut
Vydavatel: Universal
Irská skupina Cranberries se koncem minulého roku rozhodla zrekapitulovat svou dosavadní kariéru na výběrovce nazvané "Stars" a jak už je v dnešní době běžné, o pár týdnů později se na trh dostalo i stejnojmenné DVD. A stejně jako u CD je nutno uznat, že je napěchováno vskutku příjemnou muzikou.

Základním obsahem je sedmnáctka videoklipů, které byly u kapely vždy vizuálně bohaté a plné nápadů. Kromě protiválečné "Zombie", kterou snad má v paměti každý, určitě nezapomenete na "I Can't Be With You", který mi svými barvami velmi připomíná "Losing My Religion" od R.E.M. Skutečné obrazové orgie pak nabízí "Salvation" či sci-fi-fantasy-westernový klip k "Promises", oba plné digitálních triků. Do zcela jiné kategorie pak patří "Animal Instinct", vyprávějící příběh matky, jíž jsou vzaty její děti, které ona poté unese. Velmi emotivní klip. Působivá jsou i obrazová ztvárnění "Time Is Ticking Out" a "This Is The Day", obě opět plné vizuálních efektů. Až na výjimky jsou klipy kapely skutečně zajímavé a zatímco na jiných DVD se dá dívat jen na několik, u Cranberries jsou to téměř všechny. Klobouk dolů.

Bonusové materiály jsou velmi bohaté. Předně zde najdete čtyři alternativní verze videoklipů k "Dreams" (zcela jiný videoklip), "Ridiculous Thoughts" (neobsahuje rušivé prostřihy z koncertu), "When You're Gone" (sestříhaný jen z části záběrů původního klipu) a "Analyse" (jinak sestříhaná verze). Živý nápřah skupiny dokazují tři skladby z různých koncertů a kompletní záznam z koncetu z Vicar Street, kde těhotná Dolores pro fanoušky odzpívala alespoň devět písniček. Posledním bonusem je něco přes dvacet minut dlouhý dokument, škoda jen, že pochází už z roku 1999 a neobsahuje tak nic o posledním řadovém albu "Wake Up And Smell The Coffee".

Jak je z předchozích řádků patrno, obsahu se skutečně nedá vytknout téměř nic, přítomno je téměř vše, co by na podobném DVD mělo být. I proto mě mrzí, že zcela chybí titulky, hlavně u dokumentu bych jimi rozhodně nepohrdl, stejně tak je škoda, že je vše prezentováno pouze ve stereu. Přece jen je zbytečné nevyužít potenciálu, jaký dévédéčko má.

Kdyby DVD mělo lepší formální úpravu (tj. zvuk v 5.1 a titulky), skutečně by mu nebylo co vytknout. Spousta povedenených klipů, hodně bonusů, poměrně zajímavá DVD-Rom sekce (kromě fotografií, odkazů a tapet i interaktivní kalendář), jen prostě chybí troška toho zvukového a textového vybavení. Příznivcům této irské formace však nosič mohu s klidným srdcem doporučit.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY